Ratkaise muuttujan m suhteen
m=-\frac{1}{2}=-0,5
m=1
Tietokilpailu
Polynomial
2 m ^ { 2 } = m + 1
Jakaa
Kopioitu leikepöydälle
2m^{2}-m=1
Vähennä m molemmilta puolilta.
2m^{2}-m-1=0
Vähennä 1 molemmilta puolilta.
a+b=-1 ab=2\left(-1\right)=-2
Ratkaise yhtälö jakamalla vasen puoli tekijöihin ryhmittelyn avulla. Vasen puoli on ensin kirjoitettava uudelleen muotoon 2m^{2}+am+bm-1. Jos haluat etsiä a ja b, Määritä järjestelmä, jotta voit ratkaista sen.
a=-2 b=1
Koska ab on negatiivinen, a ja b vastakkaisen merkit. Koska a+b on negatiivinen, negatiivinen luku on suurempi kuin positiivinen arvo. Ainoa tällainen pari on järjestelmäratkaisu.
\left(2m^{2}-2m\right)+\left(m-1\right)
Kirjoita \left(2m^{2}-2m\right)+\left(m-1\right) uudelleen muodossa 2m^{2}-m-1.
2m\left(m-1\right)+m-1
Ota 2m tekijäksi lausekkeessa 2m^{2}-2m.
\left(m-1\right)\left(2m+1\right)
Jaa yleinen termi m-1 käyttämällä osittelu lain mukaisesti-ominaisuutta.
m=1 m=-\frac{1}{2}
Voit etsiä kaava ratkaisuja, ratkaista m-1=0 ja 2m+1=0.
2m^{2}-m=1
Vähennä m molemmilta puolilta.
2m^{2}-m-1=0
Vähennä 1 molemmilta puolilta.
m=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 2\left(-1\right)}}{2\times 2}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 2, b luvulla -1 ja c luvulla -1 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
m=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-8\left(-1\right)}}{2\times 2}
Kerro -4 ja 2.
m=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+8}}{2\times 2}
Kerro -8 ja -1.
m=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{9}}{2\times 2}
Lisää 1 lukuun 8.
m=\frac{-\left(-1\right)±3}{2\times 2}
Ota luvun 9 neliöjuuri.
m=\frac{1±3}{2\times 2}
Luvun -1 vastaluku on 1.
m=\frac{1±3}{4}
Kerro 2 ja 2.
m=\frac{4}{4}
Ratkaise nyt yhtälö m=\frac{1±3}{4}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää 1 lukuun 3.
m=1
Jaa 4 luvulla 4.
m=-\frac{2}{4}
Ratkaise nyt yhtälö m=\frac{1±3}{4}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 3 luvusta 1.
m=-\frac{1}{2}
Supista murtoluku \frac{-2}{4} luvulla 2.
m=1 m=-\frac{1}{2}
Yhtälö on nyt ratkaistu.
2m^{2}-m=1
Vähennä m molemmilta puolilta.
\frac{2m^{2}-m}{2}=\frac{1}{2}
Jaa molemmat puolet luvulla 2.
m^{2}-\frac{1}{2}m=\frac{1}{2}
Jakaminen luvulla 2 kumoaa kertomisen luvulla 2.
m^{2}-\frac{1}{2}m+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{1}{2}+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}
Jaa -\frac{1}{2} (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan -\frac{1}{4}. Lisää sitten -\frac{1}{4}:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
m^{2}-\frac{1}{2}m+\frac{1}{16}=\frac{1}{2}+\frac{1}{16}
Korota -\frac{1}{4} neliöön korottamalla sekä osoittaja että nimittäjä neliöön.
m^{2}-\frac{1}{2}m+\frac{1}{16}=\frac{9}{16}
Lisää \frac{1}{2} lukuun \frac{1}{16} selvittämällä yhteinen nimittäjä ja laskemalla osoittajat yhteen. Supista sen jälkeen murtoluku pienimpään mahdolliseen nimittäjään.
\left(m-\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{9}{16}
Jaa m^{2}-\frac{1}{2}m+\frac{1}{16} tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(m-\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{16}}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
m-\frac{1}{4}=\frac{3}{4} m-\frac{1}{4}=-\frac{3}{4}
Sievennä.
m=1 m=-\frac{1}{2}
Lisää \frac{1}{4} yhtälön kummallekin puolelle.
Esimerkkejä
Toisen asteen yhtälö
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ensimmäisen asteen yhtälö
y = 3x + 4
Aritmetiikka
699 * 533
Matriisi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samanaikainen kaava
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Erilaistuminen
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integraatio
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Rajoitukset
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}