Jaa tekijöihin
m\left(15m+13\right)
Laske
m\left(15m+13\right)
Jakaa
Kopioitu leikepöydälle
m\left(13+15m\right)
Jaa tekijöihin m:n suhteen.
15m^{2}+13m=0
Toisen asteen polynomi voidaan jakaa tekijöihin käyttämällä muunnosta ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), jossa x_{1} ja x_{2} ovat toisen asteen yhtälön ax^{2}+bx+c=0 ratkaisuja.
m=\frac{-13±\sqrt{13^{2}}}{2\times 15}
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
m=\frac{-13±13}{2\times 15}
Ota luvun 13^{2} neliöjuuri.
m=\frac{-13±13}{30}
Kerro 2 ja 15.
m=\frac{0}{30}
Ratkaise nyt yhtälö m=\frac{-13±13}{30}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää -13 lukuun 13.
m=0
Jaa 0 luvulla 30.
m=-\frac{26}{30}
Ratkaise nyt yhtälö m=\frac{-13±13}{30}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 13 luvusta -13.
m=-\frac{13}{15}
Supista murtoluku \frac{-26}{30} luvulla 2.
15m^{2}+13m=15m\left(m-\left(-\frac{13}{15}\right)\right)
Jaa alkuperäinen lauseke tekijöihin yhtälön ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) avulla. Korvaa 0 kohteella x_{1} ja -\frac{13}{15} kohteella x_{2}.
15m^{2}+13m=15m\left(m+\frac{13}{15}\right)
Sievennä kaavan p-\left(-q\right) kaikki lausekkeet muotoon p+q.
15m^{2}+13m=15m\times \frac{15m+13}{15}
Lisää \frac{13}{15} lukuun m selvittämällä yhteinen nimittäjä ja laskemalla osoittajat yhteen. Supista sen jälkeen murtoluku pienimpään mahdolliseen nimittäjään.
15m^{2}+13m=m\left(15m+13\right)
Supista lausekkeiden 15 ja 15 suurin yhteinen tekijä 15.
Esimerkkejä
Toisen asteen yhtälö
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ensimmäisen asteen yhtälö
y = 3x + 4
Aritmetiikka
699 * 533
Matriisi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samanaikainen kaava
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Erilaistuminen
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integraatio
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Rajoitukset
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}