Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

1+x^{2}-10=0
Vähennä 10 molemmilta puolilta.
-9+x^{2}=0
Vähennä 10 luvusta 1 saadaksesi tuloksen -9.
\left(x-3\right)\left(x+3\right)=0
Tarkastele lauseketta -9+x^{2}. Kirjoita x^{2}-3^{2} uudelleen muodossa -9+x^{2}. Neliöiden erotus voidaan jakaa tekijöihin käyttämällä sääntöä: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
x=3 x=-3
Voit etsiä kaava ratkaisuja, ratkaista x-3=0 ja x+3=0.
x^{2}=10-1
Vähennä 1 molemmilta puolilta.
x^{2}=9
Vähennä 1 luvusta 10 saadaksesi tuloksen 9.
x=3 x=-3
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
1+x^{2}-10=0
Vähennä 10 molemmilta puolilta.
-9+x^{2}=0
Vähennä 10 luvusta 1 saadaksesi tuloksen -9.
x^{2}-9=0
Tämän kaltaiset toisen asteen yhtälöt, joissa on x^{2}-termi, mutta ei x-termiä, voidaan silti ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, kunhan ne on muutettu perusmuotoon ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-9\right)}}{2}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 1, b luvulla 0 ja c luvulla -9 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-9\right)}}{2}
Korota 0 neliöön.
x=\frac{0±\sqrt{36}}{2}
Kerro -4 ja -9.
x=\frac{0±6}{2}
Ota luvun 36 neliöjuuri.
x=3
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{0±6}{2}, kun ± on plusmerkkinen. Jaa 6 luvulla 2.
x=-3
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{0±6}{2}, kun ± on miinusmerkkinen. Jaa -6 luvulla 2.
x=3 x=-3
Yhtälö on nyt ratkaistu.