Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen (complex solution)
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

-5x^{2}-2-x^{2}=2x
Vähennä x^{2} molemmilta puolilta.
-6x^{2}-2=2x
Selvitä -6x^{2} yhdistämällä -5x^{2} ja -x^{2}.
-6x^{2}-2-2x=0
Vähennä 2x molemmilta puolilta.
-6x^{2}-2x-2=0
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-6\right)\left(-2\right)}}{2\left(-6\right)}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla -6, b luvulla -2 ja c luvulla -2 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-6\right)\left(-2\right)}}{2\left(-6\right)}
Korota -2 neliöön.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+24\left(-2\right)}}{2\left(-6\right)}
Kerro -4 ja -6.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-48}}{2\left(-6\right)}
Kerro 24 ja -2.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{-44}}{2\left(-6\right)}
Lisää 4 lukuun -48.
x=\frac{-\left(-2\right)±2\sqrt{11}i}{2\left(-6\right)}
Ota luvun -44 neliöjuuri.
x=\frac{2±2\sqrt{11}i}{2\left(-6\right)}
Luvun -2 vastaluku on 2.
x=\frac{2±2\sqrt{11}i}{-12}
Kerro 2 ja -6.
x=\frac{2+2\sqrt{11}i}{-12}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{2±2\sqrt{11}i}{-12}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää 2 lukuun 2i\sqrt{11}.
x=\frac{-\sqrt{11}i-1}{6}
Jaa 2+2i\sqrt{11} luvulla -12.
x=\frac{-2\sqrt{11}i+2}{-12}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{2±2\sqrt{11}i}{-12}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 2i\sqrt{11} luvusta 2.
x=\frac{-1+\sqrt{11}i}{6}
Jaa 2-2i\sqrt{11} luvulla -12.
x=\frac{-\sqrt{11}i-1}{6} x=\frac{-1+\sqrt{11}i}{6}
Yhtälö on nyt ratkaistu.
-5x^{2}-2-x^{2}=2x
Vähennä x^{2} molemmilta puolilta.
-6x^{2}-2=2x
Selvitä -6x^{2} yhdistämällä -5x^{2} ja -x^{2}.
-6x^{2}-2-2x=0
Vähennä 2x molemmilta puolilta.
-6x^{2}-2x=2
Lisää 2 molemmille puolille. Nolla plus mikä tahansa luku on luku itse.
\frac{-6x^{2}-2x}{-6}=\frac{2}{-6}
Jaa molemmat puolet luvulla -6.
x^{2}+\left(-\frac{2}{-6}\right)x=\frac{2}{-6}
Jakaminen luvulla -6 kumoaa kertomisen luvulla -6.
x^{2}+\frac{1}{3}x=\frac{2}{-6}
Supista murtoluku \frac{-2}{-6} luvulla 2.
x^{2}+\frac{1}{3}x=-\frac{1}{3}
Supista murtoluku \frac{2}{-6} luvulla 2.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}=-\frac{1}{3}+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}
Jaa \frac{1}{3} (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan \frac{1}{6}. Lisää sitten \frac{1}{6}:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=-\frac{1}{3}+\frac{1}{36}
Korota \frac{1}{6} neliöön korottamalla sekä osoittaja että nimittäjä neliöön.
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=-\frac{11}{36}
Lisää -\frac{1}{3} lukuun \frac{1}{36} selvittämällä yhteinen nimittäjä ja laskemalla osoittajat yhteen. Supista sen jälkeen murtoluku pienimpään mahdolliseen nimittäjään.
\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}=-\frac{11}{36}
Jaa x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36} tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{11}{36}}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x+\frac{1}{6}=\frac{\sqrt{11}i}{6} x+\frac{1}{6}=-\frac{\sqrt{11}i}{6}
Sievennä.
x=\frac{-1+\sqrt{11}i}{6} x=\frac{-\sqrt{11}i-1}{6}
Vähennä \frac{1}{6} yhtälön molemmilta puolilta.