Ratkaise muuttujan x suhteen
x=-2
x=0
Kuvaaja
Tietokilpailu
Quadratic Equation
5 ongelmia, jotka ovat samankaltaisia kuin:
- 2 = \frac { 1 } { 1 + x } - \frac { 3 } { 1 - x }
Jakaa
Kopioitu leikepöydälle
-2\left(x-1\right)\left(x+1\right)=x-1-\left(-\left(1+x\right)\times 3\right)
Muuttuja x ei voi olla yhtä suuri kuin mikään arvoista -1,1, sillä nollalla jakamista ei ole määritetty. Kerro yhtälön molemmat puolet luvulla \left(x-1\right)\left(x+1\right), joka on lukujen 1+x,1-x pienin yhteinen jaettava.
\left(-2x+2\right)\left(x+1\right)=x-1-\left(-\left(1+x\right)\times 3\right)
Laske lukujen -2 ja x-1 tulo käyttämällä osittelulakia.
-2x^{2}+2=x-1-\left(-\left(1+x\right)\times 3\right)
Laske lukujen -2x+2 ja x+1 tulo käyttämällä osittelulakia ja yhdistä samanmuotoiset termit.
-2x^{2}+2=x-1-\left(-3\left(1+x\right)\right)
Kerro -1 ja 3, niin saadaan -3.
-2x^{2}+2=x-1-\left(-3-3x\right)
Laske lukujen -3 ja 1+x tulo käyttämällä osittelulakia.
-2x^{2}+2=x-1+3+3x
Jos haluat ratkaista lausekkeen -3-3x vastaluvun, ratkaise sen kunkin termin vastaluku.
-2x^{2}+2=x+2+3x
Selvitä 2 laskemalla yhteen -1 ja 3.
-2x^{2}+2=4x+2
Selvitä 4x yhdistämällä x ja 3x.
-2x^{2}+2-4x=2
Vähennä 4x molemmilta puolilta.
-2x^{2}+2-4x-2=0
Vähennä 2 molemmilta puolilta.
-2x^{2}-4x=0
Vähennä 2 luvusta 2 saadaksesi tuloksen 0.
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{\left(-4\right)^{2}}}{2\left(-2\right)}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla -2, b luvulla -4 ja c luvulla 0 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-4\right)±4}{2\left(-2\right)}
Ota luvun \left(-4\right)^{2} neliöjuuri.
x=\frac{4±4}{2\left(-2\right)}
Luvun -4 vastaluku on 4.
x=\frac{4±4}{-4}
Kerro 2 ja -2.
x=\frac{8}{-4}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{4±4}{-4}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää 4 lukuun 4.
x=-2
Jaa 8 luvulla -4.
x=\frac{0}{-4}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{4±4}{-4}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 4 luvusta 4.
x=0
Jaa 0 luvulla -4.
x=-2 x=0
Yhtälö on nyt ratkaistu.
-2\left(x-1\right)\left(x+1\right)=x-1-\left(-\left(1+x\right)\times 3\right)
Muuttuja x ei voi olla yhtä suuri kuin mikään arvoista -1,1, sillä nollalla jakamista ei ole määritetty. Kerro yhtälön molemmat puolet luvulla \left(x-1\right)\left(x+1\right), joka on lukujen 1+x,1-x pienin yhteinen jaettava.
\left(-2x+2\right)\left(x+1\right)=x-1-\left(-\left(1+x\right)\times 3\right)
Laske lukujen -2 ja x-1 tulo käyttämällä osittelulakia.
-2x^{2}+2=x-1-\left(-\left(1+x\right)\times 3\right)
Laske lukujen -2x+2 ja x+1 tulo käyttämällä osittelulakia ja yhdistä samanmuotoiset termit.
-2x^{2}+2=x-1-\left(-3\left(1+x\right)\right)
Kerro -1 ja 3, niin saadaan -3.
-2x^{2}+2=x-1-\left(-3-3x\right)
Laske lukujen -3 ja 1+x tulo käyttämällä osittelulakia.
-2x^{2}+2=x-1+3+3x
Jos haluat ratkaista lausekkeen -3-3x vastaluvun, ratkaise sen kunkin termin vastaluku.
-2x^{2}+2=x+2+3x
Selvitä 2 laskemalla yhteen -1 ja 3.
-2x^{2}+2=4x+2
Selvitä 4x yhdistämällä x ja 3x.
-2x^{2}+2-4x=2
Vähennä 4x molemmilta puolilta.
-2x^{2}-4x=2-2
Vähennä 2 molemmilta puolilta.
-2x^{2}-4x=0
Vähennä 2 luvusta 2 saadaksesi tuloksen 0.
\frac{-2x^{2}-4x}{-2}=\frac{0}{-2}
Jaa molemmat puolet luvulla -2.
x^{2}+\left(-\frac{4}{-2}\right)x=\frac{0}{-2}
Jakaminen luvulla -2 kumoaa kertomisen luvulla -2.
x^{2}+2x=\frac{0}{-2}
Jaa -4 luvulla -2.
x^{2}+2x=0
Jaa 0 luvulla -2.
x^{2}+2x+1^{2}=1^{2}
Jaa 2 (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan 1. Lisää sitten 1:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}+2x+1=1
Korota 1 neliöön.
\left(x+1\right)^{2}=1
Jaa x^{2}+2x+1 tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{1}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x+1=1 x+1=-1
Sievennä.
x=0 x=-2
Vähennä 1 yhtälön molemmilta puolilta.
Esimerkkejä
Toisen asteen yhtälö
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ensimmäisen asteen yhtälö
y = 3x + 4
Aritmetiikka
699 * 533
Matriisi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samanaikainen kaava
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Erilaistuminen
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integraatio
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Rajoitukset
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}