Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

36x^{2}-132x+121=12x
Käytä binomilausetta \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} yhtälön \left(6x-11\right)^{2} laajentamiseen.
36x^{2}-132x+121-12x=0
Vähennä 12x molemmilta puolilta.
36x^{2}-144x+121=0
Selvitä -144x yhdistämällä -132x ja -12x.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{\left(-144\right)^{2}-4\times 36\times 121}}{2\times 36}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 36, b luvulla -144 ja c luvulla 121 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{20736-4\times 36\times 121}}{2\times 36}
Korota -144 neliöön.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{20736-144\times 121}}{2\times 36}
Kerro -4 ja 36.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{20736-17424}}{2\times 36}
Kerro -144 ja 121.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{3312}}{2\times 36}
Lisää 20736 lukuun -17424.
x=\frac{-\left(-144\right)±12\sqrt{23}}{2\times 36}
Ota luvun 3312 neliöjuuri.
x=\frac{144±12\sqrt{23}}{2\times 36}
Luvun -144 vastaluku on 144.
x=\frac{144±12\sqrt{23}}{72}
Kerro 2 ja 36.
x=\frac{12\sqrt{23}+144}{72}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{144±12\sqrt{23}}{72}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää 144 lukuun 12\sqrt{23}.
x=\frac{\sqrt{23}}{6}+2
Jaa 144+12\sqrt{23} luvulla 72.
x=\frac{144-12\sqrt{23}}{72}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{144±12\sqrt{23}}{72}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 12\sqrt{23} luvusta 144.
x=-\frac{\sqrt{23}}{6}+2
Jaa 144-12\sqrt{23} luvulla 72.
x=\frac{\sqrt{23}}{6}+2 x=-\frac{\sqrt{23}}{6}+2
Yhtälö on nyt ratkaistu.
36x^{2}-132x+121=12x
Käytä binomilausetta \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} yhtälön \left(6x-11\right)^{2} laajentamiseen.
36x^{2}-132x+121-12x=0
Vähennä 12x molemmilta puolilta.
36x^{2}-144x+121=0
Selvitä -144x yhdistämällä -132x ja -12x.
36x^{2}-144x=-121
Vähennä 121 molemmilta puolilta. Nolla miinus mikä tahansa luku on luvun vastaluku.
\frac{36x^{2}-144x}{36}=-\frac{121}{36}
Jaa molemmat puolet luvulla 36.
x^{2}+\left(-\frac{144}{36}\right)x=-\frac{121}{36}
Jakaminen luvulla 36 kumoaa kertomisen luvulla 36.
x^{2}-4x=-\frac{121}{36}
Jaa -144 luvulla 36.
x^{2}-4x+\left(-2\right)^{2}=-\frac{121}{36}+\left(-2\right)^{2}
Jaa -4 (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan -2. Lisää sitten -2:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}-4x+4=-\frac{121}{36}+4
Korota -2 neliöön.
x^{2}-4x+4=\frac{23}{36}
Lisää -\frac{121}{36} lukuun 4.
\left(x-2\right)^{2}=\frac{23}{36}
Jaa x^{2}-4x+4 tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-2\right)^{2}}=\sqrt{\frac{23}{36}}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x-2=\frac{\sqrt{23}}{6} x-2=-\frac{\sqrt{23}}{6}
Sievennä.
x=\frac{\sqrt{23}}{6}+2 x=-\frac{\sqrt{23}}{6}+2
Lisää 2 yhtälön kummallekin puolelle.