Ratkaise muuttujan x suhteen
x=-18
x=6
Kuvaaja
Jakaa
Kopioitu leikepöydälle
4\left(4\sqrt{3}+\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}+x^{2}=624
Kerro yhtälön molemmat puolet luvulla 4.
4\left(16\left(\sqrt{3}\right)^{2}+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Käytä binomilausetta \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} yhtälön \left(4\sqrt{3}+\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2} laajentamiseen.
4\left(16\times 3+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
4\left(48+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Kerro 16 ja 3, niin saadaan 48.
4\left(48+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Supista lausekkeiden 8 ja 2 suurin yhteinen tekijä 2.
4\left(48+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}\right)+x^{2}=624
Kohota \frac{x\sqrt{3}}{2} potenssiin kohottamalla sekä osoittaja että nimittäjä potenssiin ja jakamalla sitten.
4\left(\frac{48\times 2^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}\right)+x^{2}=624
Jos haluat lisätä tai vähentää lausekkeita, lavenna ne niin, että niiden nimittäjät ovat samat. Kerro 48 ja \frac{2^{2}}{2^{2}}.
4\left(\frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3}\right)+x^{2}=624
Koska arvoilla \frac{48\times 2^{2}}{2^{2}} ja \frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}} on sama nimittäjä, laske ne yhteen laskemalla niiden osoittajat yhteen.
4\times \frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske lukujen 4 ja \frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3} tulo käyttämällä osittelulakia.
4\times \frac{48\times 4+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske 2 potenssiin 2, jolloin ratkaisuksi tulee 4.
4\times \frac{192+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Kerro 48 ja 4, niin saadaan 192.
4\times \frac{192+x^{2}\left(\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Lavenna \left(x\sqrt{3}\right)^{2}.
4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{4}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske 2 potenssiin 2, jolloin ratkaisuksi tulee 4.
\frac{4\left(192+x^{2}\times 3\right)}{4}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Ilmaise 4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{4} säännöllisenä murtolukuna.
192+x^{2}\times 3+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Supista 4 ja 4.
192+x^{2}\times 3+16\times 3x+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
192+x^{2}\times 3+48x+x^{2}=624
Kerro 16 ja 3, niin saadaan 48.
192+4x^{2}+48x=624
Selvitä 4x^{2} yhdistämällä x^{2}\times 3 ja x^{2}.
192+4x^{2}+48x-624=0
Vähennä 624 molemmilta puolilta.
-432+4x^{2}+48x=0
Vähennä 624 luvusta 192 saadaksesi tuloksen -432.
-108+x^{2}+12x=0
Jaa molemmat puolet luvulla 4.
x^{2}+12x-108=0
Järjestä polynomi perusmuotoon. Aseta termit suurimmasta potenssista pienimpään.
a+b=12 ab=1\left(-108\right)=-108
Ratkaise yhtälö jakamalla vasen puoli tekijöihin ryhmittelyn avulla. Vasen puoli on ensin kirjoitettava uudelleen muotoon x^{2}+ax+bx-108. Jos haluat etsiä a ja b, Määritä järjestelmä, jotta voit ratkaista sen.
-1,108 -2,54 -3,36 -4,27 -6,18 -9,12
Koska ab on negatiivinen, a ja b vastakkaisen merkit. Koska a+b on positiivinen, positiivisen luvun absoluuttinen arvo on suurempi kuin negatiivisen. Luettele kaikki tällaisia esimerkiksi tuote -108.
-1+108=107 -2+54=52 -3+36=33 -4+27=23 -6+18=12 -9+12=3
Laske kunkin parin summa.
a=-6 b=18
Ratkaisu on pari, joka antaa summa 12.
\left(x^{2}-6x\right)+\left(18x-108\right)
Kirjoita \left(x^{2}-6x\right)+\left(18x-108\right) uudelleen muodossa x^{2}+12x-108.
x\left(x-6\right)+18\left(x-6\right)
Jaa x toisessa ryhmässä ensimmäisessä ja 18.
\left(x-6\right)\left(x+18\right)
Jaa yleinen termi x-6 käyttämällä osittelu lain mukaisesti-ominaisuutta.
x=6 x=-18
Voit etsiä kaava ratkaisuja, ratkaista x-6=0 ja x+18=0.
4\left(4\sqrt{3}+\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}+x^{2}=624
Kerro yhtälön molemmat puolet luvulla 4.
4\left(16\left(\sqrt{3}\right)^{2}+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Käytä binomilausetta \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} yhtälön \left(4\sqrt{3}+\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2} laajentamiseen.
4\left(16\times 3+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
4\left(48+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Kerro 16 ja 3, niin saadaan 48.
4\left(48+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Supista lausekkeiden 8 ja 2 suurin yhteinen tekijä 2.
4\left(48+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}\right)+x^{2}=624
Kohota \frac{x\sqrt{3}}{2} potenssiin kohottamalla sekä osoittaja että nimittäjä potenssiin ja jakamalla sitten.
4\left(\frac{48\times 2^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}\right)+x^{2}=624
Jos haluat lisätä tai vähentää lausekkeita, lavenna ne niin, että niiden nimittäjät ovat samat. Kerro 48 ja \frac{2^{2}}{2^{2}}.
4\left(\frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3}\right)+x^{2}=624
Koska arvoilla \frac{48\times 2^{2}}{2^{2}} ja \frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}} on sama nimittäjä, laske ne yhteen laskemalla niiden osoittajat yhteen.
4\times \frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske lukujen 4 ja \frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3} tulo käyttämällä osittelulakia.
4\times \frac{48\times 4+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske 2 potenssiin 2, jolloin ratkaisuksi tulee 4.
4\times \frac{192+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Kerro 48 ja 4, niin saadaan 192.
4\times \frac{192+x^{2}\left(\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Lavenna \left(x\sqrt{3}\right)^{2}.
4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{4}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske 2 potenssiin 2, jolloin ratkaisuksi tulee 4.
\frac{4\left(192+x^{2}\times 3\right)}{4}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Ilmaise 4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{4} säännöllisenä murtolukuna.
192+x^{2}\times 3+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Supista 4 ja 4.
192+x^{2}\times 3+16\times 3x+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
192+x^{2}\times 3+48x+x^{2}=624
Kerro 16 ja 3, niin saadaan 48.
192+4x^{2}+48x=624
Selvitä 4x^{2} yhdistämällä x^{2}\times 3 ja x^{2}.
192+4x^{2}+48x-624=0
Vähennä 624 molemmilta puolilta.
-432+4x^{2}+48x=0
Vähennä 624 luvusta 192 saadaksesi tuloksen -432.
4x^{2}+48x-432=0
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
x=\frac{-48±\sqrt{48^{2}-4\times 4\left(-432\right)}}{2\times 4}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 4, b luvulla 48 ja c luvulla -432 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-48±\sqrt{2304-4\times 4\left(-432\right)}}{2\times 4}
Korota 48 neliöön.
x=\frac{-48±\sqrt{2304-16\left(-432\right)}}{2\times 4}
Kerro -4 ja 4.
x=\frac{-48±\sqrt{2304+6912}}{2\times 4}
Kerro -16 ja -432.
x=\frac{-48±\sqrt{9216}}{2\times 4}
Lisää 2304 lukuun 6912.
x=\frac{-48±96}{2\times 4}
Ota luvun 9216 neliöjuuri.
x=\frac{-48±96}{8}
Kerro 2 ja 4.
x=\frac{48}{8}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-48±96}{8}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää -48 lukuun 96.
x=6
Jaa 48 luvulla 8.
x=-\frac{144}{8}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-48±96}{8}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 96 luvusta -48.
x=-18
Jaa -144 luvulla 8.
x=6 x=-18
Yhtälö on nyt ratkaistu.
4\left(4\sqrt{3}+\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}+x^{2}=624
Kerro yhtälön molemmat puolet luvulla 4.
4\left(16\left(\sqrt{3}\right)^{2}+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Käytä binomilausetta \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} yhtälön \left(4\sqrt{3}+\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2} laajentamiseen.
4\left(16\times 3+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
4\left(48+8\sqrt{3}\times \frac{x\sqrt{3}}{2}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Kerro 16 ja 3, niin saadaan 48.
4\left(48+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\left(\frac{x\sqrt{3}}{2}\right)^{2}\right)+x^{2}=624
Supista lausekkeiden 8 ja 2 suurin yhteinen tekijä 2.
4\left(48+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}\right)+x^{2}=624
Kohota \frac{x\sqrt{3}}{2} potenssiin kohottamalla sekä osoittaja että nimittäjä potenssiin ja jakamalla sitten.
4\left(\frac{48\times 2^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3}+\frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}\right)+x^{2}=624
Jos haluat lisätä tai vähentää lausekkeita, lavenna ne niin, että niiden nimittäjät ovat samat. Kerro 48 ja \frac{2^{2}}{2^{2}}.
4\left(\frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3}\right)+x^{2}=624
Koska arvoilla \frac{48\times 2^{2}}{2^{2}} ja \frac{\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}} on sama nimittäjä, laske ne yhteen laskemalla niiden osoittajat yhteen.
4\times \frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske lukujen 4 ja \frac{48\times 2^{2}+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+4x\sqrt{3}\sqrt{3} tulo käyttämällä osittelulakia.
4\times \frac{48\times 4+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske 2 potenssiin 2, jolloin ratkaisuksi tulee 4.
4\times \frac{192+\left(x\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Kerro 48 ja 4, niin saadaan 192.
4\times \frac{192+x^{2}\left(\sqrt{3}\right)^{2}}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Lavenna \left(x\sqrt{3}\right)^{2}.
4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{2^{2}}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{4}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Laske 2 potenssiin 2, jolloin ratkaisuksi tulee 4.
\frac{4\left(192+x^{2}\times 3\right)}{4}+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Ilmaise 4\times \frac{192+x^{2}\times 3}{4} säännöllisenä murtolukuna.
192+x^{2}\times 3+16\left(\sqrt{3}\right)^{2}x+x^{2}=624
Supista 4 ja 4.
192+x^{2}\times 3+16\times 3x+x^{2}=624
Luvun \sqrt{3} neliö on 3.
192+x^{2}\times 3+48x+x^{2}=624
Kerro 16 ja 3, niin saadaan 48.
192+4x^{2}+48x=624
Selvitä 4x^{2} yhdistämällä x^{2}\times 3 ja x^{2}.
4x^{2}+48x=624-192
Vähennä 192 molemmilta puolilta.
4x^{2}+48x=432
Vähennä 192 luvusta 624 saadaksesi tuloksen 432.
\frac{4x^{2}+48x}{4}=\frac{432}{4}
Jaa molemmat puolet luvulla 4.
x^{2}+\frac{48}{4}x=\frac{432}{4}
Jakaminen luvulla 4 kumoaa kertomisen luvulla 4.
x^{2}+12x=\frac{432}{4}
Jaa 48 luvulla 4.
x^{2}+12x=108
Jaa 432 luvulla 4.
x^{2}+12x+6^{2}=108+6^{2}
Jaa 12 (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan 6. Lisää sitten 6:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}+12x+36=108+36
Korota 6 neliöön.
x^{2}+12x+36=144
Lisää 108 lukuun 36.
\left(x+6\right)^{2}=144
Jaa x^{2}+12x+36 tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+6\right)^{2}}=\sqrt{144}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x+6=12 x+6=-12
Sievennä.
x=6 x=-18
Vähennä 6 yhtälön molemmilta puolilta.
Esimerkkejä
Toisen asteen yhtälö
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ensimmäisen asteen yhtälö
y = 3x + 4
Aritmetiikka
699 * 533
Matriisi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samanaikainen kaava
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Erilaistuminen
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integraatio
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Rajoitukset
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}