Jaa tekijöihin
\left(x-6\right)\left(x-5\right)
Laske
\left(x-6\right)\left(x-5\right)
Kuvaaja
Jakaa
Kopioitu leikepöydälle
a+b=-11 ab=1\times 30=30
Jaa lauseke tekijöihin ryhmittelemällä. Lauseke täytyy kirjoittaa ensin uudelleen muodossa x^{2}+ax+bx+30. Jos haluat etsiä a ja b, Määritä järjestelmä, jotta voit ratkaista sen.
-1,-30 -2,-15 -3,-10 -5,-6
Koska ab on positiivinen, a ja b on sama merkki. Koska a+b on negatiivinen, a ja b ovat molemmat negatiivisia. Luettele kaikki tällaisia esimerkiksi tuote 30.
-1-30=-31 -2-15=-17 -3-10=-13 -5-6=-11
Laske kunkin parin summa.
a=-6 b=-5
Ratkaisu on pari, joka antaa summa -11.
\left(x^{2}-6x\right)+\left(-5x+30\right)
Kirjoita \left(x^{2}-6x\right)+\left(-5x+30\right) uudelleen muodossa x^{2}-11x+30.
x\left(x-6\right)-5\left(x-6\right)
Jaa x toisessa ryhmässä ensimmäisessä ja -5.
\left(x-6\right)\left(x-5\right)
Jaa yleinen termi x-6 käyttämällä osittelu lain mukaisesti-ominaisuutta.
x^{2}-11x+30=0
Toisen asteen polynomi voidaan jakaa tekijöihin käyttämällä muunnosta ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), jossa x_{1} ja x_{2} ovat toisen asteen yhtälön ax^{2}+bx+c=0 ratkaisuja.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{\left(-11\right)^{2}-4\times 30}}{2}
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-4\times 30}}{2}
Korota -11 neliöön.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-120}}{2}
Kerro -4 ja 30.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{1}}{2}
Lisää 121 lukuun -120.
x=\frac{-\left(-11\right)±1}{2}
Ota luvun 1 neliöjuuri.
x=\frac{11±1}{2}
Luvun -11 vastaluku on 11.
x=\frac{12}{2}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{11±1}{2}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää 11 lukuun 1.
x=6
Jaa 12 luvulla 2.
x=\frac{10}{2}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{11±1}{2}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 1 luvusta 11.
x=5
Jaa 10 luvulla 2.
x^{2}-11x+30=\left(x-6\right)\left(x-5\right)
Jaa alkuperäinen lauseke tekijöihin yhtälön ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) avulla. Korvaa 6 kohteella x_{1} ja 5 kohteella x_{2}.
Esimerkkejä
Toisen asteen yhtälö
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ensimmäisen asteen yhtälö
y = 3x + 4
Aritmetiikka
699 * 533
Matriisi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samanaikainen kaava
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Erilaistuminen
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integraatio
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Rajoitukset
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}