Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

\sqrt{x+3}=6-\sqrt{x-3}
Vähennä \sqrt{x-3} yhtälön molemmilta puolilta.
\left(\sqrt{x+3}\right)^{2}=\left(6-\sqrt{x-3}\right)^{2}
Korota yhtälön molemmat puolet neliöön.
x+3=\left(6-\sqrt{x-3}\right)^{2}
Laske \sqrt{x+3} potenssiin 2, jolloin ratkaisuksi tulee x+3.
x+3=36-12\sqrt{x-3}+\left(\sqrt{x-3}\right)^{2}
Käytä binomilausetta \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} yhtälön \left(6-\sqrt{x-3}\right)^{2} laajentamiseen.
x+3=36-12\sqrt{x-3}+x-3
Laske \sqrt{x-3} potenssiin 2, jolloin ratkaisuksi tulee x-3.
x+3=33-12\sqrt{x-3}+x
Vähennä 3 luvusta 36 saadaksesi tuloksen 33.
x+3+12\sqrt{x-3}=33+x
Lisää 12\sqrt{x-3} molemmille puolille.
x+3+12\sqrt{x-3}-x=33
Vähennä x molemmilta puolilta.
3+12\sqrt{x-3}=33
Selvitä 0 yhdistämällä x ja -x.
12\sqrt{x-3}=33-3
Vähennä 3 molemmilta puolilta.
12\sqrt{x-3}=30
Vähennä 3 luvusta 33 saadaksesi tuloksen 30.
\sqrt{x-3}=\frac{30}{12}
Jaa molemmat puolet luvulla 12.
\sqrt{x-3}=\frac{5}{2}
Supista murtoluku \frac{30}{12} luvulla 6.
x-3=\frac{25}{4}
Korota yhtälön molemmat puolet neliöön.
x-3-\left(-3\right)=\frac{25}{4}-\left(-3\right)
Lisää 3 yhtälön kummallekin puolelle.
x=\frac{25}{4}-\left(-3\right)
Kun luku -3 vähennetään itsestään, tulokseksi jää 0.
x=\frac{37}{4}
Vähennä -3 luvusta \frac{25}{4}.
\sqrt{\frac{37}{4}+3}+\sqrt{\frac{37}{4}-3}=6
Korvaa x arvolla \frac{37}{4} yhtälössä \sqrt{x+3}+\sqrt{x-3}=6.
6=6
Sievennä. Arvo x=\frac{37}{4} täyttää yhtälön.
x=\frac{37}{4}
Yhtälöön\sqrt{x+3}=-\sqrt{x-3}+6 on yksilöllinen ratkaisu.