Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

\frac{5}{6}\times 3+\frac{5}{6}\left(-1\right)x-\frac{1}{2}\left(x-4\right)\geq \frac{1}{2}
Laske lukujen \frac{5}{6} ja 3-x tulo käyttämällä osittelulakia.
\frac{5\times 3}{6}+\frac{5}{6}\left(-1\right)x-\frac{1}{2}\left(x-4\right)\geq \frac{1}{2}
Ilmaise \frac{5}{6}\times 3 säännöllisenä murtolukuna.
\frac{15}{6}+\frac{5}{6}\left(-1\right)x-\frac{1}{2}\left(x-4\right)\geq \frac{1}{2}
Kerro 5 ja 3, niin saadaan 15.
\frac{5}{2}+\frac{5}{6}\left(-1\right)x-\frac{1}{2}\left(x-4\right)\geq \frac{1}{2}
Supista murtoluku \frac{15}{6} luvulla 3.
\frac{5}{2}-\frac{5}{6}x-\frac{1}{2}\left(x-4\right)\geq \frac{1}{2}
Kerro \frac{5}{6} ja -1, niin saadaan -\frac{5}{6}.
\frac{5}{2}-\frac{5}{6}x-\frac{1}{2}x-\frac{1}{2}\left(-4\right)\geq \frac{1}{2}
Laske lukujen -\frac{1}{2} ja x-4 tulo käyttämällä osittelulakia.
\frac{5}{2}-\frac{5}{6}x-\frac{1}{2}x+\frac{-\left(-4\right)}{2}\geq \frac{1}{2}
Ilmaise -\frac{1}{2}\left(-4\right) säännöllisenä murtolukuna.
\frac{5}{2}-\frac{5}{6}x-\frac{1}{2}x+\frac{4}{2}\geq \frac{1}{2}
Kerro -1 ja -4, niin saadaan 4.
\frac{5}{2}-\frac{5}{6}x-\frac{1}{2}x+2\geq \frac{1}{2}
Jaa 4 luvulla 2, jolloin ratkaisuksi tulee 2.
\frac{5}{2}-\frac{4}{3}x+2\geq \frac{1}{2}
Selvitä -\frac{4}{3}x yhdistämällä -\frac{5}{6}x ja -\frac{1}{2}x.
\frac{5}{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{2}\geq \frac{1}{2}
Muunna 2 murtoluvuksi \frac{4}{2}.
\frac{5+4}{2}-\frac{4}{3}x\geq \frac{1}{2}
Koska arvoilla \frac{5}{2} ja \frac{4}{2} on sama nimittäjä, laske ne yhteen laskemalla niiden osoittajat yhteen.
\frac{9}{2}-\frac{4}{3}x\geq \frac{1}{2}
Selvitä 9 laskemalla yhteen 5 ja 4.
-\frac{4}{3}x\geq \frac{1}{2}-\frac{9}{2}
Vähennä \frac{9}{2} molemmilta puolilta.
-\frac{4}{3}x\geq \frac{1-9}{2}
Koska arvoilla \frac{1}{2} ja \frac{9}{2} on sama nimittäjä, laske niiden erotus vähentämällä niiden osoittajat toisistaan.
-\frac{4}{3}x\geq \frac{-8}{2}
Vähennä 9 luvusta 1 saadaksesi tuloksen -8.
-\frac{4}{3}x\geq -4
Jaa -8 luvulla 2, jolloin ratkaisuksi tulee -4.
x\leq -4\left(-\frac{3}{4}\right)
Kerro molemmat puolet luvulla -\frac{3}{4}, luvun -\frac{4}{3} käänteisluvulla. Koska -\frac{4}{3} on negatiivinen, epäyhtälö suunta muuttuu.
x\leq 3
Kerro -4 ja -\frac{3}{4}.