Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

\left(x+1\right)\times 2+\left(x-2\right)\times 3=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Muuttuja x ei voi olla yhtä suuri kuin mikään arvoista -1,2, sillä nollalla jakamista ei ole määritetty. Kerro yhtälön molemmat puolet luvulla \left(x-2\right)\left(x+1\right), joka on lukujen x-2,x+1 pienin yhteinen jaettava.
2x+2+\left(x-2\right)\times 3=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Laske lukujen x+1 ja 2 tulo käyttämällä osittelulakia.
2x+2+3x-6=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Laske lukujen x-2 ja 3 tulo käyttämällä osittelulakia.
5x+2-6=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Selvitä 5x yhdistämällä 2x ja 3x.
5x-4=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Vähennä 6 luvusta 2 saadaksesi tuloksen -4.
5x-4=x^{2}-x-2
Laske lukujen x-2 ja x+1 tulo käyttämällä osittelulakia ja yhdistä samanmuotoiset termit.
5x-4-x^{2}=-x-2
Vähennä x^{2} molemmilta puolilta.
5x-4-x^{2}+x=-2
Lisää x molemmille puolille.
6x-4-x^{2}=-2
Selvitä 6x yhdistämällä 5x ja x.
6x-4-x^{2}+2=0
Lisää 2 molemmille puolille.
6x-2-x^{2}=0
Selvitä -2 laskemalla yhteen -4 ja 2.
-x^{2}+6x-2=0
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\left(-1\right)\left(-2\right)}}{2\left(-1\right)}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla -1, b luvulla 6 ja c luvulla -2 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\left(-1\right)\left(-2\right)}}{2\left(-1\right)}
Korota 6 neliöön.
x=\frac{-6±\sqrt{36+4\left(-2\right)}}{2\left(-1\right)}
Kerro -4 ja -1.
x=\frac{-6±\sqrt{36-8}}{2\left(-1\right)}
Kerro 4 ja -2.
x=\frac{-6±\sqrt{28}}{2\left(-1\right)}
Lisää 36 lukuun -8.
x=\frac{-6±2\sqrt{7}}{2\left(-1\right)}
Ota luvun 28 neliöjuuri.
x=\frac{-6±2\sqrt{7}}{-2}
Kerro 2 ja -1.
x=\frac{2\sqrt{7}-6}{-2}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-6±2\sqrt{7}}{-2}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää -6 lukuun 2\sqrt{7}.
x=3-\sqrt{7}
Jaa -6+2\sqrt{7} luvulla -2.
x=\frac{-2\sqrt{7}-6}{-2}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-6±2\sqrt{7}}{-2}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 2\sqrt{7} luvusta -6.
x=\sqrt{7}+3
Jaa -6-2\sqrt{7} luvulla -2.
x=3-\sqrt{7} x=\sqrt{7}+3
Yhtälö on nyt ratkaistu.
\left(x+1\right)\times 2+\left(x-2\right)\times 3=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Muuttuja x ei voi olla yhtä suuri kuin mikään arvoista -1,2, sillä nollalla jakamista ei ole määritetty. Kerro yhtälön molemmat puolet luvulla \left(x-2\right)\left(x+1\right), joka on lukujen x-2,x+1 pienin yhteinen jaettava.
2x+2+\left(x-2\right)\times 3=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Laske lukujen x+1 ja 2 tulo käyttämällä osittelulakia.
2x+2+3x-6=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Laske lukujen x-2 ja 3 tulo käyttämällä osittelulakia.
5x+2-6=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Selvitä 5x yhdistämällä 2x ja 3x.
5x-4=\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Vähennä 6 luvusta 2 saadaksesi tuloksen -4.
5x-4=x^{2}-x-2
Laske lukujen x-2 ja x+1 tulo käyttämällä osittelulakia ja yhdistä samanmuotoiset termit.
5x-4-x^{2}=-x-2
Vähennä x^{2} molemmilta puolilta.
5x-4-x^{2}+x=-2
Lisää x molemmille puolille.
6x-4-x^{2}=-2
Selvitä 6x yhdistämällä 5x ja x.
6x-x^{2}=-2+4
Lisää 4 molemmille puolille.
6x-x^{2}=2
Selvitä 2 laskemalla yhteen -2 ja 4.
-x^{2}+6x=2
Tällaiset toisen asteen yhtälöt voidaan ratkaista neliöksi täydentämällä. Neliöksi täydentäminen vaatii, että yhtälö on muodossa x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}+6x}{-1}=\frac{2}{-1}
Jaa molemmat puolet luvulla -1.
x^{2}+\frac{6}{-1}x=\frac{2}{-1}
Jakaminen luvulla -1 kumoaa kertomisen luvulla -1.
x^{2}-6x=\frac{2}{-1}
Jaa 6 luvulla -1.
x^{2}-6x=-2
Jaa 2 luvulla -1.
x^{2}-6x+\left(-3\right)^{2}=-2+\left(-3\right)^{2}
Jaa -6 (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan -3. Lisää sitten -3:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}-6x+9=-2+9
Korota -3 neliöön.
x^{2}-6x+9=7
Lisää -2 lukuun 9.
\left(x-3\right)^{2}=7
Jaa x^{2}-6x+9 tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-3\right)^{2}}=\sqrt{7}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x-3=\sqrt{7} x-3=-\sqrt{7}
Sievennä.
x=\sqrt{7}+3 x=3-\sqrt{7}
Lisää 3 yhtälön kummallekin puolelle.