برای r حل کنید
r=-\frac{4}{5}=-0.8
r=3
اشتراک گذاشتن
رونوشتشده در تخته یادداشت
5r^{2}-11r=12
11r را از هر دو طرف تفریق کنید.
5r^{2}-11r-12=0
12 را از هر دو طرف تفریق کنید.
a+b=-11 ab=5\left(-12\right)=-60
برای حل معادله، با گروهبندی سمت چپ از آن فاکتور بگیرید. ابتدا، سمت چپ باید بهصورت 5r^{2}+ar+br-12 بازنویسی شود. برای یافتن a و b، دستگاهی را که باید حل شود تشکیل دهید.
1,-60 2,-30 3,-20 4,-15 5,-12 6,-10
از آنجا که ab منفی است، a و b علامت مخالف هم دارند. از آنجا که a+b منفی است، عدد منفی قدر مطلق بزرگتری نسبت به عدد مثبت دارد. تمام جفتهای صحیح را که حاصلشان -60 است فهرست کنید.
1-60=-59 2-30=-28 3-20=-17 4-15=-11 5-12=-7 6-10=-4
مجموع هر زوج را محاسبه کنید.
a=-15 b=4
جواب زوجی است که مجموع آن -11 است.
\left(5r^{2}-15r\right)+\left(4r-12\right)
5r^{2}-11r-12 را بهعنوان \left(5r^{2}-15r\right)+\left(4r-12\right) بازنویسی کنید.
5r\left(r-3\right)+4\left(r-3\right)
در گروه اول از 5r و در گروه دوم از 4 فاکتور بگیرید.
\left(r-3\right)\left(5r+4\right)
با استفاده از خاصیت توزیعپذیری، از جمله مشترک r-3 فاکتور بگیرید.
r=3 r=-\frac{4}{5}
برای پیدا کردن جوابهای معادله، r-3=0 و 5r+4=0 را حل کنید.
5r^{2}-11r=12
11r را از هر دو طرف تفریق کنید.
5r^{2}-11r-12=0
12 را از هر دو طرف تفریق کنید.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{\left(-11\right)^{2}-4\times 5\left(-12\right)}}{2\times 5}
این معادله به صورت استاندارد است: ax^{2}+bx+c=0. 5 را با a، -11 را با b و -12 را با c در فرمول درجه دوم، \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} جایگزین کنید.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-4\times 5\left(-12\right)}}{2\times 5}
-11 را مجذور کنید.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-20\left(-12\right)}}{2\times 5}
-4 بار 5.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+240}}{2\times 5}
-20 بار -12.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{361}}{2\times 5}
121 را به 240 اضافه کنید.
r=\frac{-\left(-11\right)±19}{2\times 5}
ریشه دوم 361 را به دست آورید.
r=\frac{11±19}{2\times 5}
متضاد -11 عبارت است از 11.
r=\frac{11±19}{10}
2 بار 5.
r=\frac{30}{10}
اکنون معادله r=\frac{11±19}{10} را وقتی که ± مثبت است حل کنید. 11 را به 19 اضافه کنید.
r=3
30 را بر 10 تقسیم کنید.
r=-\frac{8}{10}
اکنون معادله r=\frac{11±19}{10} وقتی که ± منفی است حل کنید. 19 را از 11 تفریق کنید.
r=-\frac{4}{5}
کسر \frac{-8}{10} را با ریشه گرفتن و ساده کردن 2، به کمترین عبارتها کاهش دهید.
r=3 r=-\frac{4}{5}
این معادله اکنون حل شده است.
5r^{2}-11r=12
11r را از هر دو طرف تفریق کنید.
\frac{5r^{2}-11r}{5}=\frac{12}{5}
هر دو طرف بر 5 تقسیم شوند.
r^{2}-\frac{11}{5}r=\frac{12}{5}
تقسیم بر 5، ضرب در 5 را لغو میکند.
r^{2}-\frac{11}{5}r+\left(-\frac{11}{10}\right)^{2}=\frac{12}{5}+\left(-\frac{11}{10}\right)^{2}
-\frac{11}{5}، ضريب جمله x را بر 2 تقسیم کنید تا حاصل -\frac{11}{10} شود. سپس مجذور -\frac{11}{10} را به هر دو طرف معادله اضافه کنید. این مرحله، طرف چپ معادله را به یک مربع کامل تبدیل میکند.
r^{2}-\frac{11}{5}r+\frac{121}{100}=\frac{12}{5}+\frac{121}{100}
-\frac{11}{10} را با مجذور کردن صورت کسر و مخرج کسر مجذور کنید.
r^{2}-\frac{11}{5}r+\frac{121}{100}=\frac{361}{100}
با یافتن یک مخرج مشترک و اضافه کردن صورت کسرها، \frac{12}{5} را به \frac{121}{100} اضافه کنید. سپس در صورت امکان، کسر را به کمترین حالت ممکن ساده کنید.
\left(r-\frac{11}{10}\right)^{2}=\frac{361}{100}
عامل r^{2}-\frac{11}{5}r+\frac{121}{100}. در مجموع، هرگاه x^{2}+bx+c یک مربع کامل باشد میتواند همیشه به عنوان \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} فاکتورگیری شود.
\sqrt{\left(r-\frac{11}{10}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{361}{100}}
ریشه دوم هر دو طرف معادله را به دست آورید.
r-\frac{11}{10}=\frac{19}{10} r-\frac{11}{10}=-\frac{19}{10}
ساده کنید.
r=3 r=-\frac{4}{5}
\frac{11}{10} را به هر دو طرف معامله اضافه کنید.
نمونه
معادله درجه دوم
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
مثلثات
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
معادله خطی
y = 3x + 4
حساب
699 * 533
ماتریس
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
معادله همزمان
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
تمایز
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ادغام
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
محدودیت
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}