Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

x^{2}-x-56=0
Kendu 56 bi aldeetatik.
a+b=-1 ab=-56
Ekuazioa ebazteko, faktorizatu x^{2}-x-56 formula hau erabilita: x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). a eta b aurkitzeko, ezarri ebatzi beharreko sistema.
1,-56 2,-28 4,-14 7,-8
ab negatiboa denez, a eta b balioek kontrako zeinuak dituzte. a+b negatiboa denez, zenbaki negatiboak positiboak baino balio absolutu handiagoa du. Zerrendatu -56 biderkadura duten osokoen pare guztiak.
1-56=-55 2-28=-26 4-14=-10 7-8=-1
Kalkulatu pare bakoitzaren batura.
a=-8 b=7
-1 batura duen parea da soluzioa.
\left(x-8\right)\left(x+7\right)
Berridatzi faktorizatutako adierazpena (\left(x+a\right)\left(x+b\right)) lortutako balioak erabilita.
x=8 x=-7
Ekuazioaren soluzioak aurkitzeko, ebatzi x-8=0 eta x+7=0.
x^{2}-x-56=0
Kendu 56 bi aldeetatik.
a+b=-1 ab=1\left(-56\right)=-56
Ekuazioa ebazteko, faktorizatu ezkerraldea taldekatzearen bidez. Lehenik, x^{2}+ax+bx-56 gisa idatzi behar da ezkerraldea. a eta b aurkitzeko, ezarri ebatzi beharreko sistema.
1,-56 2,-28 4,-14 7,-8
ab negatiboa denez, a eta b balioek kontrako zeinuak dituzte. a+b negatiboa denez, zenbaki negatiboak positiboak baino balio absolutu handiagoa du. Zerrendatu -56 biderkadura duten osokoen pare guztiak.
1-56=-55 2-28=-26 4-14=-10 7-8=-1
Kalkulatu pare bakoitzaren batura.
a=-8 b=7
-1 batura duen parea da soluzioa.
\left(x^{2}-8x\right)+\left(7x-56\right)
Berridatzi x^{2}-x-56 honela: \left(x^{2}-8x\right)+\left(7x-56\right).
x\left(x-8\right)+7\left(x-8\right)
Deskonposatu x lehen taldean, eta 7 bigarren taldean.
\left(x-8\right)\left(x+7\right)
Deskonposatu x-8 gai arrunta banaketa-propietatea erabiliz.
x=8 x=-7
Ekuazioaren soluzioak aurkitzeko, ebatzi x-8=0 eta x+7=0.
x^{2}-x=56
Formula koadratikoa erabiliz ebatz daitezke ax^{2}+bx+c=0 bezalako ekuazio guztiak: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Bi emaitza ditu formula koadratikoak: bata ± batuketa denean, eta bestea kenketa denean.
x^{2}-x-56=56-56
Egin ken 56 ekuazioaren bi aldeetan.
x^{2}-x-56=0
56 balioari bere burua kenduz gero, 0 da emaitza.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-56\right)}}{2}
Estandarra da ekuazioaren forma: ax^{2}+bx+c=0. Ordeztu 1 balioa a balioarekin, -1 balioa b balioarekin, eta -56 balioa c balioarekin formula koadratikoan (\frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}).
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+224}}{2}
Egin -4 bider -56.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{225}}{2}
Gehitu 1 eta 224.
x=\frac{-\left(-1\right)±15}{2}
Atera 225 balioaren erro karratua.
x=\frac{1±15}{2}
-1 zenbakiaren aurkakoa 1 da.
x=\frac{16}{2}
Orain, ebatzi x=\frac{1±15}{2} ekuazioa ± plus denean. Gehitu 1 eta 15.
x=8
Zatitu 16 balioa 2 balioarekin.
x=-\frac{14}{2}
Orain, ebatzi x=\frac{1±15}{2} ekuazioa ± minus denean. Egin 15 ken 1.
x=-7
Zatitu -14 balioa 2 balioarekin.
x=8 x=-7
Ebatzi da ekuazioa.
x^{2}-x=56
Honelako ekuazio koadratikoak karratua osatuta ebazten dira. Hori egiteko, ekuazioak x^{2}+bx=c egitura izan behar du.
x^{2}-x+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}=56+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}
Zatitu -1 (x gaiaren koefizientea) 2 balioarekin, eta -\frac{1}{2} lortuko duzu. Ondoren, gehitu -\frac{1}{2} balioaren karratua ekuazioaren bi aldeetan. Horrela, ekuazioaren ezkerreko zatia karratu perfektua izango da.
x^{2}-x+\frac{1}{4}=56+\frac{1}{4}
Egin -\frac{1}{2} ber bi, frakzioaren zenbakitzailea eta izendatzailea ber bi eginez.
x^{2}-x+\frac{1}{4}=\frac{225}{4}
Gehitu 56 eta \frac{1}{4}.
\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{225}{4}
Atera x^{2}-x+\frac{1}{4} balioaren biderkagaiak. Orokorrean, x^{2}+bx+c karratu perfektua bada, \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} gisa ateratzen dira biderkagaiak.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{225}{4}}
Atera ekuazioaren bi aldeen erro karratua.
x-\frac{1}{2}=\frac{15}{2} x-\frac{1}{2}=-\frac{15}{2}
Sinplifikatu.
x=8 x=-7
Gehitu \frac{1}{2} ekuazioaren bi aldeetan.