Ebatzi: x
x=-4
x=8
Grafikoa
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
a+b=-4 ab=-32
Ekuazioa ebazteko, faktorizatu x^{2}-4x-32 formula hau erabilita: x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). a eta b aurkitzeko, ezarri ebatzi beharreko sistema.
1,-32 2,-16 4,-8
ab negatiboa denez, a eta b balioek kontrako zeinuak dituzte. a+b negatiboa denez, zenbaki negatiboak positiboak baino balio absolutu handiagoa du. Zerrendatu -32 biderkadura duten osokoen pare guztiak.
1-32=-31 2-16=-14 4-8=-4
Kalkulatu pare bakoitzaren batura.
a=-8 b=4
-4 batura duen parea da soluzioa.
\left(x-8\right)\left(x+4\right)
Berridatzi faktorizatutako adierazpena (\left(x+a\right)\left(x+b\right)) lortutako balioak erabilita.
x=8 x=-4
Ekuazioaren soluzioak aurkitzeko, ebatzi x-8=0 eta x+4=0.
a+b=-4 ab=1\left(-32\right)=-32
Ekuazioa ebazteko, faktorizatu ezkerraldea taldekatzearen bidez. Lehenik, x^{2}+ax+bx-32 gisa idatzi behar da ezkerraldea. a eta b aurkitzeko, ezarri ebatzi beharreko sistema.
1,-32 2,-16 4,-8
ab negatiboa denez, a eta b balioek kontrako zeinuak dituzte. a+b negatiboa denez, zenbaki negatiboak positiboak baino balio absolutu handiagoa du. Zerrendatu -32 biderkadura duten osokoen pare guztiak.
1-32=-31 2-16=-14 4-8=-4
Kalkulatu pare bakoitzaren batura.
a=-8 b=4
-4 batura duen parea da soluzioa.
\left(x^{2}-8x\right)+\left(4x-32\right)
Berridatzi x^{2}-4x-32 honela: \left(x^{2}-8x\right)+\left(4x-32\right).
x\left(x-8\right)+4\left(x-8\right)
Deskonposatu x lehen taldean, eta 4 bigarren taldean.
\left(x-8\right)\left(x+4\right)
Deskonposatu x-8 gai arrunta banaketa-propietatea erabiliz.
x=8 x=-4
Ekuazioaren soluzioak aurkitzeko, ebatzi x-8=0 eta x+4=0.
x^{2}-4x-32=0
Formula koadratikoa erabiliz ebatz daitezke ax^{2}+bx+c=0 bezalako ekuazio guztiak: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Bi emaitza ditu formula koadratikoak: bata ± batuketa denean, eta bestea kenketa denean.
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{\left(-4\right)^{2}-4\left(-32\right)}}{2}
Estandarra da ekuazioaren forma: ax^{2}+bx+c=0. Ordeztu 1 balioa a balioarekin, -4 balioa b balioarekin, eta -32 balioa c balioarekin formula koadratikoan (\frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}).
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16-4\left(-32\right)}}{2}
Egin -4 ber bi.
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16+128}}{2}
Egin -4 bider -32.
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{144}}{2}
Gehitu 16 eta 128.
x=\frac{-\left(-4\right)±12}{2}
Atera 144 balioaren erro karratua.
x=\frac{4±12}{2}
-4 zenbakiaren aurkakoa 4 da.
x=\frac{16}{2}
Orain, ebatzi x=\frac{4±12}{2} ekuazioa ± plus denean. Gehitu 4 eta 12.
x=8
Zatitu 16 balioa 2 balioarekin.
x=-\frac{8}{2}
Orain, ebatzi x=\frac{4±12}{2} ekuazioa ± minus denean. Egin 12 ken 4.
x=-4
Zatitu -8 balioa 2 balioarekin.
x=8 x=-4
Ebatzi da ekuazioa.
x^{2}-4x-32=0
Honelako ekuazio koadratikoak karratua osatuta ebazten dira. Hori egiteko, ekuazioak x^{2}+bx=c egitura izan behar du.
x^{2}-4x-32-\left(-32\right)=-\left(-32\right)
Gehitu 32 ekuazioaren bi aldeetan.
x^{2}-4x=-\left(-32\right)
-32 balioari bere burua kenduz gero, 0 da emaitza.
x^{2}-4x=32
Egin -32 ken 0.
x^{2}-4x+\left(-2\right)^{2}=32+\left(-2\right)^{2}
Zatitu -4 (x gaiaren koefizientea) 2 balioarekin, eta -2 lortuko duzu. Ondoren, gehitu -2 balioaren karratua ekuazioaren bi aldeetan. Horrela, ekuazioaren ezkerreko zatia karratu perfektua izango da.
x^{2}-4x+4=32+4
Egin -2 ber bi.
x^{2}-4x+4=36
Gehitu 32 eta 4.
\left(x-2\right)^{2}=36
Atera x^{2}-4x+4 balioaren biderkagaiak. Orokorrean, x^{2}+bx+c karratu perfektua bada, \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} gisa ateratzen dira biderkagaiak.
\sqrt{\left(x-2\right)^{2}}=\sqrt{36}
Atera ekuazioaren bi aldeen erro karratua.
x-2=6 x-2=-6
Sinplifikatu.
x=8 x=-4
Gehitu 2 ekuazioaren bi aldeetan.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}