Eduki nagusira salto egin
Faktorizatu
Tick mark Image
Ebaluatu
Tick mark Image

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

a+b=-3 ab=1\left(-4\right)=-4
Faktorizatu adierazpena taldekatzea erabilita. Lehenik, adierazpena q^{2}+aq+bq-4 gisa idatzi behar da. a eta b aurkitzeko, ezarri ebatzi beharreko sistema.
1,-4 2,-2
ab negatiboa denez, a eta b balioek kontrako zeinuak dituzte. a+b negatiboa denez, zenbaki negatiboak positiboak baino balio absolutu handiagoa du. Zerrendatu -4 biderkadura duten osokoen pare guztiak.
1-4=-3 2-2=0
Kalkulatu pare bakoitzaren batura.
a=-4 b=1
-3 batura duen parea da soluzioa.
\left(q^{2}-4q\right)+\left(q-4\right)
Berridatzi q^{2}-3q-4 honela: \left(q^{2}-4q\right)+\left(q-4\right).
q\left(q-4\right)+q-4
Deskonposatu q q^{2}-4q taldean.
\left(q-4\right)\left(q+1\right)
Deskonposatu q-4 gai arrunta banaketa-propietatea erabiliz.
q^{2}-3q-4=0
Polinomio koadratikoa faktorizatzeko, eraldaketa hau erabil daiteke: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Bertan, x_{1} eta x_{2} dira ax^{2}+bx+c=0 ekuazio koadratikoaren soluzioak.
q=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\left(-4\right)}}{2}
Formula koadratikoa erabiliz ebatz daitezke ax^{2}+bx+c=0 bezalako ekuazio guztiak: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Bi emaitza ditu formula koadratikoak: bata ± batuketa denean, eta bestea kenketa denean.
q=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\left(-4\right)}}{2}
Egin -3 ber bi.
q=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+16}}{2}
Egin -4 bider -4.
q=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{25}}{2}
Gehitu 9 eta 16.
q=\frac{-\left(-3\right)±5}{2}
Atera 25 balioaren erro karratua.
q=\frac{3±5}{2}
-3 zenbakiaren aurkakoa 3 da.
q=\frac{8}{2}
Orain, ebatzi q=\frac{3±5}{2} ekuazioa ± plus denean. Gehitu 3 eta 5.
q=4
Zatitu 8 balioa 2 balioarekin.
q=-\frac{2}{2}
Orain, ebatzi q=\frac{3±5}{2} ekuazioa ± minus denean. Egin 5 ken 3.
q=-1
Zatitu -2 balioa 2 balioarekin.
q^{2}-3q-4=\left(q-4\right)\left(q-\left(-1\right)\right)
Faktorizatu jatorrizko adierazpena ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) erabilita. Ordeztu 4 x_{1} faktorean, eta -1 x_{2} faktorean.
q^{2}-3q-4=\left(q-4\right)\left(q+1\right)
Sinplifikatu p-\left(-q\right) motako adierazpen guztiak p+q gisa.