Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: m
Tick mark Image

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

m^{2}-2m-3=\frac{1}{2}
Formula koadratikoa erabiliz ebatz daitezke ax^{2}+bx+c=0 bezalako ekuazio guztiak: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Bi emaitza ditu formula koadratikoak: bata ± batuketa denean, eta bestea kenketa denean.
m^{2}-2m-3-\frac{1}{2}=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}
Egin ken \frac{1}{2} ekuazioaren bi aldeetan.
m^{2}-2m-3-\frac{1}{2}=0
\frac{1}{2} balioari bere burua kenduz gero, 0 da emaitza.
m^{2}-2m-\frac{7}{2}=0
Egin \frac{1}{2} ken -3.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-\frac{7}{2}\right)}}{2}
Estandarra da ekuazioaren forma: ax^{2}+bx+c=0. Ordeztu 1 balioa a balioarekin, -2 balioa b balioarekin, eta -\frac{7}{2} balioa c balioarekin formula koadratikoan (\frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}).
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-\frac{7}{2}\right)}}{2}
Egin -2 ber bi.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+14}}{2}
Egin -4 bider -\frac{7}{2}.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{18}}{2}
Gehitu 4 eta 14.
m=\frac{-\left(-2\right)±3\sqrt{2}}{2}
Atera 18 balioaren erro karratua.
m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2}
-2 zenbakiaren aurkakoa 2 da.
m=\frac{3\sqrt{2}+2}{2}
Orain, ebatzi m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2} ekuazioa ± plus denean. Gehitu 2 eta 3\sqrt{2}.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Zatitu 2+3\sqrt{2} balioa 2 balioarekin.
m=\frac{2-3\sqrt{2}}{2}
Orain, ebatzi m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2} ekuazioa ± minus denean. Egin 3\sqrt{2} ken 2.
m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Zatitu 2-3\sqrt{2} balioa 2 balioarekin.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1 m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Ebatzi da ekuazioa.
m^{2}-2m-3=\frac{1}{2}
Honelako ekuazio koadratikoak karratua osatuta ebazten dira. Hori egiteko, ekuazioak x^{2}+bx=c egitura izan behar du.
m^{2}-2m-3-\left(-3\right)=\frac{1}{2}-\left(-3\right)
Gehitu 3 ekuazioaren bi aldeetan.
m^{2}-2m=\frac{1}{2}-\left(-3\right)
-3 balioari bere burua kenduz gero, 0 da emaitza.
m^{2}-2m=\frac{7}{2}
Egin -3 ken \frac{1}{2}.
m^{2}-2m+1=\frac{7}{2}+1
Zatitu -2 (x gaiaren koefizientea) 2 balioarekin, eta -1 lortuko duzu. Ondoren, gehitu -1 balioaren karratua ekuazioaren bi aldeetan. Horrela, ekuazioaren ezkerreko zatia karratu perfektua izango da.
m^{2}-2m+1=\frac{9}{2}
Gehitu \frac{7}{2} eta 1.
\left(m-1\right)^{2}=\frac{9}{2}
Atera m^{2}-2m+1 balioaren biderkagaiak. Orokorrean, x^{2}+bx+c karratu perfektua bada, \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} gisa ateratzen dira biderkagaiak.
\sqrt{\left(m-1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{2}}
Atera ekuazioaren bi aldeen erro karratua.
m-1=\frac{3\sqrt{2}}{2} m-1=-\frac{3\sqrt{2}}{2}
Sinplifikatu.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1 m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Gehitu 1 ekuazioaren bi aldeetan.