Ebatzi: x, y
x=-5
y=-1
Grafikoa
Azterketa
Simultaneous Equation
antzeko 5 arazoen antzekoak:
3 x + 9 = 6 y \text { and } - 2 x - 2 y - 12 = 0
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
3x+9-6y=0
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Kendu 6y bi aldeetatik.
3x-6y=-9
Kendu 9 bi aldeetatik. Zero ken edozein zenbaki zenbaki horren negatiboa da.
-2x-2y=12
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Gehitu 12 bi aldeetan. Edozein zenbaki gehi zero zenbaki hori bera da.
3x-6y=-9,-2x-2y=12
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
3x-6y=-9
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
3x=6y-9
Gehitu 6y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{3}\left(6y-9\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 3 balioarekin.
x=2y-3
Egin \frac{1}{3} bider 6y-9.
-2\left(2y-3\right)-2y=12
Ordeztu 2y-3 balioa x balioarekin beste ekuazioan (-2x-2y=12).
-4y+6-2y=12
Egin -2 bider 2y-3.
-6y+6=12
Gehitu -4y eta -2y.
-6y=6
Egin ken 6 ekuazioaren bi aldeetan.
y=-1
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -6 balioarekin.
x=2\left(-1\right)-3
Ordeztu -1 y balioarekin x=2y-3 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=-2-3
Egin 2 bider -1.
x=-5
Gehitu -3 eta -2.
x=-5,y=-1
Ebatzi da sistema.
3x+9-6y=0
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Kendu 6y bi aldeetatik.
3x-6y=-9
Kendu 9 bi aldeetatik. Zero ken edozein zenbaki zenbaki horren negatiboa da.
-2x-2y=12
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Gehitu 12 bi aldeetan. Edozein zenbaki gehi zero zenbaki hori bera da.
3x-6y=-9,-2x-2y=12
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{2}{3\left(-2\right)-\left(-6\left(-2\right)\right)}&-\frac{-6}{3\left(-2\right)-\left(-6\left(-2\right)\right)}\\-\frac{-2}{3\left(-2\right)-\left(-6\left(-2\right)\right)}&\frac{3}{3\left(-2\right)-\left(-6\left(-2\right)\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{9}&-\frac{1}{3}\\-\frac{1}{9}&-\frac{1}{6}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{9}\left(-9\right)-\frac{1}{3}\times 12\\-\frac{1}{9}\left(-9\right)-\frac{1}{6}\times 12\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-5\\-1\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=-5,y=-1
Atera x eta y matrize-elementuak.
3x+9-6y=0
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Kendu 6y bi aldeetatik.
3x-6y=-9
Kendu 9 bi aldeetatik. Zero ken edozein zenbaki zenbaki horren negatiboa da.
-2x-2y=12
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Gehitu 12 bi aldeetan. Edozein zenbaki gehi zero zenbaki hori bera da.
3x-6y=-9,-2x-2y=12
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
-2\times 3x-2\left(-6\right)y=-2\left(-9\right),3\left(-2\right)x+3\left(-2\right)y=3\times 12
3x eta -2x berdintzeko, biderkatu -2 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu 3 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
-6x+12y=18,-6x-6y=36
Sinplifikatu.
-6x+6x+12y+6y=18-36
Egin -6x-6y=36 ken -6x+12y=18 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
12y+6y=18-36
Gehitu -6x eta 6x. Sinplifikatu egiten dira -6x eta 6x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
18y=18-36
Gehitu 12y eta 6y.
18y=-18
Gehitu 18 eta -36.
y=-1
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 18 balioarekin.
-2x-2\left(-1\right)=12
Ordeztu -1 y balioarekin -2x-2y=12 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
-2x+2=12
Egin -2 bider -1.
-2x=10
Egin ken 2 ekuazioaren bi aldeetan.
x=-5
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -2 balioarekin.
x=-5,y=-1
Ebatzi da sistema.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}