Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x (complex solution)
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

2x^{2}-3x+6=0
Formula koadratikoa erabiliz ebatz daitezke ax^{2}+bx+c=0 bezalako ekuazio guztiak: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Bi emaitza ditu formula koadratikoak: bata ± batuketa denean, eta bestea kenketa denean.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 2\times 6}}{2\times 2}
Estandarra da ekuazioaren forma: ax^{2}+bx+c=0. Ordeztu 2 balioa a balioarekin, -3 balioa b balioarekin, eta 6 balioa c balioarekin formula koadratikoan (\frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}).
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 2\times 6}}{2\times 2}
Egin -3 ber bi.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-8\times 6}}{2\times 2}
Egin -4 bider 2.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-48}}{2\times 2}
Egin -8 bider 6.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{-39}}{2\times 2}
Gehitu 9 eta -48.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{39}i}{2\times 2}
Atera -39 balioaren erro karratua.
x=\frac{3±\sqrt{39}i}{2\times 2}
-3 zenbakiaren aurkakoa 3 da.
x=\frac{3±\sqrt{39}i}{4}
Egin 2 bider 2.
x=\frac{3+\sqrt{39}i}{4}
Orain, ebatzi x=\frac{3±\sqrt{39}i}{4} ekuazioa ± plus denean. Gehitu 3 eta i\sqrt{39}.
x=\frac{-\sqrt{39}i+3}{4}
Orain, ebatzi x=\frac{3±\sqrt{39}i}{4} ekuazioa ± minus denean. Egin i\sqrt{39} ken 3.
x=\frac{3+\sqrt{39}i}{4} x=\frac{-\sqrt{39}i+3}{4}
Ebatzi da ekuazioa.
2x^{2}-3x+6=0
Honelako ekuazio koadratikoak karratua osatuta ebazten dira. Hori egiteko, ekuazioak x^{2}+bx=c egitura izan behar du.
2x^{2}-3x+6-6=-6
Egin ken 6 ekuazioaren bi aldeetan.
2x^{2}-3x=-6
6 balioari bere burua kenduz gero, 0 da emaitza.
\frac{2x^{2}-3x}{2}=-\frac{6}{2}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 2 balioarekin.
x^{2}-\frac{3}{2}x=-\frac{6}{2}
2 balioarekin zatituz gero, 2 balioarekiko biderketa desegiten da.
x^{2}-\frac{3}{2}x=-3
Zatitu -6 balioa 2 balioarekin.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}=-3+\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}
Zatitu -\frac{3}{2} (x gaiaren koefizientea) 2 balioarekin, eta -\frac{3}{4} lortuko duzu. Ondoren, gehitu -\frac{3}{4} balioaren karratua ekuazioaren bi aldeetan. Horrela, ekuazioaren ezkerreko zatia karratu perfektua izango da.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=-3+\frac{9}{16}
Egin -\frac{3}{4} ber bi, frakzioaren zenbakitzailea eta izendatzailea ber bi eginez.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=-\frac{39}{16}
Gehitu -3 eta \frac{9}{16}.
\left(x-\frac{3}{4}\right)^{2}=-\frac{39}{16}
Atera x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16} balioaren biderkagaiak. Orokorrean, x^{2}+bx+c karratu perfektua bada, \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} gisa ateratzen dira biderkagaiak.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{4}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{39}{16}}
Atera ekuazioaren bi aldeen erro karratua.
x-\frac{3}{4}=\frac{\sqrt{39}i}{4} x-\frac{3}{4}=-\frac{\sqrt{39}i}{4}
Sinplifikatu.
x=\frac{3+\sqrt{39}i}{4} x=\frac{-\sqrt{39}i+3}{4}
Gehitu \frac{3}{4} ekuazioaren bi aldeetan.