Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

18x^{2}-30x+11=0
Formula koadratikoa erabiliz ebatz daitezke ax^{2}+bx+c=0 bezalako ekuazio guztiak: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Bi emaitza ditu formula koadratikoak: bata ± batuketa denean, eta bestea kenketa denean.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{\left(-30\right)^{2}-4\times 18\times 11}}{2\times 18}
Estandarra da ekuazioaren forma: ax^{2}+bx+c=0. Ordeztu 18 balioa a balioarekin, -30 balioa b balioarekin, eta 11 balioa c balioarekin formula koadratikoan (\frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}).
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900-4\times 18\times 11}}{2\times 18}
Egin -30 ber bi.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900-72\times 11}}{2\times 18}
Egin -4 bider 18.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900-792}}{2\times 18}
Egin -72 bider 11.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{108}}{2\times 18}
Gehitu 900 eta -792.
x=\frac{-\left(-30\right)±6\sqrt{3}}{2\times 18}
Atera 108 balioaren erro karratua.
x=\frac{30±6\sqrt{3}}{2\times 18}
-30 zenbakiaren aurkakoa 30 da.
x=\frac{30±6\sqrt{3}}{36}
Egin 2 bider 18.
x=\frac{6\sqrt{3}+30}{36}
Orain, ebatzi x=\frac{30±6\sqrt{3}}{36} ekuazioa ± plus denean. Gehitu 30 eta 6\sqrt{3}.
x=\frac{\sqrt{3}+5}{6}
Zatitu 30+6\sqrt{3} balioa 36 balioarekin.
x=\frac{30-6\sqrt{3}}{36}
Orain, ebatzi x=\frac{30±6\sqrt{3}}{36} ekuazioa ± minus denean. Egin 6\sqrt{3} ken 30.
x=\frac{5-\sqrt{3}}{6}
Zatitu 30-6\sqrt{3} balioa 36 balioarekin.
x=\frac{\sqrt{3}+5}{6} x=\frac{5-\sqrt{3}}{6}
Ebatzi da ekuazioa.
18x^{2}-30x+11=0
Honelako ekuazio koadratikoak karratua osatuta ebazten dira. Hori egiteko, ekuazioak x^{2}+bx=c egitura izan behar du.
18x^{2}-30x+11-11=-11
Egin ken 11 ekuazioaren bi aldeetan.
18x^{2}-30x=-11
11 balioari bere burua kenduz gero, 0 da emaitza.
\frac{18x^{2}-30x}{18}=-\frac{11}{18}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 18 balioarekin.
x^{2}+\left(-\frac{30}{18}\right)x=-\frac{11}{18}
18 balioarekin zatituz gero, 18 balioarekiko biderketa desegiten da.
x^{2}-\frac{5}{3}x=-\frac{11}{18}
Murriztu \frac{-30}{18} zatikia gai txikienera, 6 bakanduta eta ezeztatuta.
x^{2}-\frac{5}{3}x+\left(-\frac{5}{6}\right)^{2}=-\frac{11}{18}+\left(-\frac{5}{6}\right)^{2}
Zatitu -\frac{5}{3} (x gaiaren koefizientea) 2 balioarekin, eta -\frac{5}{6} lortuko duzu. Ondoren, gehitu -\frac{5}{6} balioaren karratua ekuazioaren bi aldeetan. Horrela, ekuazioaren ezkerreko zatia karratu perfektua izango da.
x^{2}-\frac{5}{3}x+\frac{25}{36}=-\frac{11}{18}+\frac{25}{36}
Egin -\frac{5}{6} ber bi, frakzioaren zenbakitzailea eta izendatzailea ber bi eginez.
x^{2}-\frac{5}{3}x+\frac{25}{36}=\frac{1}{12}
Gehitu -\frac{11}{18} eta \frac{25}{36} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
\left(x-\frac{5}{6}\right)^{2}=\frac{1}{12}
Atera x^{2}-\frac{5}{3}x+\frac{25}{36} balioaren biderkagaiak. Orokorrean, x^{2}+bx+c karratu perfektua bada, \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} gisa ateratzen dira biderkagaiak.
\sqrt{\left(x-\frac{5}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{12}}
Atera ekuazioaren bi aldeen erro karratua.
x-\frac{5}{6}=\frac{\sqrt{3}}{6} x-\frac{5}{6}=-\frac{\sqrt{3}}{6}
Sinplifikatu.
x=\frac{\sqrt{3}+5}{6} x=\frac{5-\sqrt{3}}{6}
Gehitu \frac{5}{6} ekuazioaren bi aldeetan.