Faktorizatu
\left(2x-1\right)\left(5x+7\right)
Ebaluatu
\left(2x-1\right)\left(5x+7\right)
Grafikoa
Azterketa
Polynomial
10 x ^ { 2 } + 9 x - 7
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
a+b=9 ab=10\left(-7\right)=-70
Faktorizatu adierazpena taldekatzea erabilita. Lehenik, adierazpena 10x^{2}+ax+bx-7 gisa idatzi behar da. a eta b aurkitzeko, ezarri ebatzi beharreko sistema.
-1,70 -2,35 -5,14 -7,10
ab negatiboa denez, a eta b balioek kontrako zeinuak dituzte. a+b positiboa denez, zenbaki positiboak negatiboak baino balio absolutu handiagoa du. Zerrendatu -70 biderkadura duten osokoen pare guztiak.
-1+70=69 -2+35=33 -5+14=9 -7+10=3
Kalkulatu pare bakoitzaren batura.
a=-5 b=14
9 batura duen parea da soluzioa.
\left(10x^{2}-5x\right)+\left(14x-7\right)
Berridatzi 10x^{2}+9x-7 honela: \left(10x^{2}-5x\right)+\left(14x-7\right).
5x\left(2x-1\right)+7\left(2x-1\right)
Deskonposatu 5x lehen taldean, eta 7 bigarren taldean.
\left(2x-1\right)\left(5x+7\right)
Deskonposatu 2x-1 gai arrunta banaketa-propietatea erabiliz.
10x^{2}+9x-7=0
Polinomio koadratikoa faktorizatzeko, eraldaketa hau erabil daiteke: ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Bertan, x_{1} eta x_{2} dira ax^{2}+bx+c=0 ekuazio koadratikoaren soluzioak.
x=\frac{-9±\sqrt{9^{2}-4\times 10\left(-7\right)}}{2\times 10}
Formula koadratikoa erabiliz ebatz daitezke ax^{2}+bx+c=0 bezalako ekuazio guztiak: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Bi emaitza ditu formula koadratikoak: bata ± batuketa denean, eta bestea kenketa denean.
x=\frac{-9±\sqrt{81-4\times 10\left(-7\right)}}{2\times 10}
Egin 9 ber bi.
x=\frac{-9±\sqrt{81-40\left(-7\right)}}{2\times 10}
Egin -4 bider 10.
x=\frac{-9±\sqrt{81+280}}{2\times 10}
Egin -40 bider -7.
x=\frac{-9±\sqrt{361}}{2\times 10}
Gehitu 81 eta 280.
x=\frac{-9±19}{2\times 10}
Atera 361 balioaren erro karratua.
x=\frac{-9±19}{20}
Egin 2 bider 10.
x=\frac{10}{20}
Orain, ebatzi x=\frac{-9±19}{20} ekuazioa ± plus denean. Gehitu -9 eta 19.
x=\frac{1}{2}
Murriztu \frac{10}{20} zatikia gai txikienera, 10 bakanduta eta ezeztatuta.
x=-\frac{28}{20}
Orain, ebatzi x=\frac{-9±19}{20} ekuazioa ± minus denean. Egin 19 ken -9.
x=-\frac{7}{5}
Murriztu \frac{-28}{20} zatikia gai txikienera, 4 bakanduta eta ezeztatuta.
10x^{2}+9x-7=10\left(x-\frac{1}{2}\right)\left(x-\left(-\frac{7}{5}\right)\right)
Faktorizatu jatorrizko adierazpena ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) erabilita. Ordeztu \frac{1}{2} x_{1} faktorean, eta -\frac{7}{5} x_{2} faktorean.
10x^{2}+9x-7=10\left(x-\frac{1}{2}\right)\left(x+\frac{7}{5}\right)
Sinplifikatu p-\left(-q\right) motako adierazpen guztiak p+q gisa.
10x^{2}+9x-7=10\times \frac{2x-1}{2}\left(x+\frac{7}{5}\right)
Egin \frac{1}{2} ken x izendatzaile komuna aurkitu, eta zenbakitzaileen arteko kenketa eginda. Gero, ahal dela, sinplifikatu zatikia, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
10x^{2}+9x-7=10\times \frac{2x-1}{2}\times \frac{5x+7}{5}
Gehitu \frac{7}{5} eta x izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
10x^{2}+9x-7=10\times \frac{\left(2x-1\right)\left(5x+7\right)}{2\times 5}
Egin \frac{2x-1}{2} bider \frac{5x+7}{5}, zenbakitzailea zenbakitzailearekin eta izendatzailea eta izendatzailearekin biderkatuta. Gero, ahal dela, sinplifikatu zatikia, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
10x^{2}+9x-7=10\times \frac{\left(2x-1\right)\left(5x+7\right)}{10}
Egin 2 bider 5.
10x^{2}+9x-7=\left(2x-1\right)\left(5x+7\right)
Deuseztatu 10 eta 10 balioen faktore komunetan handiena (10).
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}