Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x, y
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

6x+8y=k,x+y=1
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
6x+8y=k
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
6x=-8y+k
Egin ken 8y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{6}\left(-8y+k\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 6 balioarekin.
x=-\frac{4}{3}y+\frac{k}{6}
Egin \frac{1}{6} bider -8y+k.
-\frac{4}{3}y+\frac{k}{6}+y=1
Ordeztu -\frac{4y}{3}+\frac{k}{6} balioa x balioarekin beste ekuazioan (x+y=1).
-\frac{1}{3}y+\frac{k}{6}=1
Gehitu -\frac{4y}{3} eta y.
-\frac{1}{3}y=-\frac{k}{6}+1
Egin ken \frac{k}{6} ekuazioaren bi aldeetan.
y=\frac{k}{2}-3
Biderkatu ekuazioaren bi aldeak -3 balioarekin.
x=-\frac{4}{3}\left(\frac{k}{2}-3\right)+\frac{k}{6}
Ordeztu -3+\frac{k}{2} y balioarekin x=-\frac{4}{3}y+\frac{k}{6} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=-\frac{2k}{3}+4+\frac{k}{6}
Egin -\frac{4}{3} bider -3+\frac{k}{2}.
x=-\frac{k}{2}+4
Gehitu \frac{k}{6} eta 4-\frac{2k}{3}.
x=-\frac{k}{2}+4,y=\frac{k}{2}-3
Ebatzi da sistema.
6x+8y=k,x+y=1
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}6&8\\1&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}k\\1\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}6&8\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6&8\\1&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&8\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}k\\1\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}6&8\\1&1\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&8\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}k\\1\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&8\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}k\\1\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{6-8}&-\frac{8}{6-8}\\-\frac{1}{6-8}&\frac{6}{6-8}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}k\\1\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{2}&4\\\frac{1}{2}&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}k\\1\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{2}k+4\\\frac{1}{2}k-3\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{k}{2}+4\\\frac{k}{2}-3\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=-\frac{k}{2}+4,y=\frac{k}{2}-3
Atera x eta y matrize-elementuak.
6x+8y=k,x+y=1
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
6x+8y=k,6x+6y=6
6x eta x berdintzeko, biderkatu 1 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu 6 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
6x-6x+8y-6y=k-6
Egin 6x+6y=6 ken 6x+8y=k berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
8y-6y=k-6
Gehitu 6x eta -6x. Sinplifikatu egiten dira 6x eta -6x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
2y=k-6
Gehitu 8y eta -6y.
y=\frac{k}{2}-3
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 2 balioarekin.
x+\frac{k}{2}-3=1
Ordeztu \frac{k}{2}-3 y balioarekin x+y=1 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=-\frac{k}{2}+4
Egin ken -3+\frac{k}{2} ekuazioaren bi aldeetan.
x=-\frac{k}{2}+4,y=\frac{k}{2}-3
Ebatzi da sistema.