Ebatzi: x, y
x=-\frac{18}{c-2}
y=-\frac{3\left(46-29c\right)}{c-2}
c\neq 2
Grafikoa
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
cx+y=69,2x+y=87
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
cx+y=69
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
cx=-y+69
Egin ken y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{c}\left(-y+69\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak c balioarekin.
x=\left(-\frac{1}{c}\right)y+\frac{69}{c}
Egin \frac{1}{c} bider -y+69.
2\left(\left(-\frac{1}{c}\right)y+\frac{69}{c}\right)+y=87
Ordeztu \frac{69-y}{c} balioa x balioarekin beste ekuazioan (2x+y=87).
\left(-\frac{2}{c}\right)y+\frac{138}{c}+y=87
Egin 2 bider \frac{69-y}{c}.
\frac{c-2}{c}y+\frac{138}{c}=87
Gehitu -\frac{2y}{c} eta y.
\frac{c-2}{c}y=87-\frac{138}{c}
Egin ken \frac{138}{c} ekuazioaren bi aldeetan.
y=\frac{3\left(29c-46\right)}{c-2}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak \frac{-2+c}{c} balioarekin.
x=\left(-\frac{1}{c}\right)\times \frac{3\left(29c-46\right)}{c-2}+\frac{69}{c}
Ordeztu \frac{3\left(-46+29c\right)}{-2+c} y balioarekin x=\left(-\frac{1}{c}\right)y+\frac{69}{c} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=-\frac{3\left(29c-46\right)}{c\left(c-2\right)}+\frac{69}{c}
Egin -\frac{1}{c} bider \frac{3\left(-46+29c\right)}{-2+c}.
x=-\frac{18}{c-2}
Gehitu \frac{69}{c} eta -\frac{3\left(-46+29c\right)}{c\left(-2+c\right)}.
x=-\frac{18}{c-2},y=\frac{3\left(29c-46\right)}{c-2}
Ebatzi da sistema.
cx+y=69,2x+y=87
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}c&1\\2&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}69\\87\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}c&1\\2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}c&1\\2&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}c&1\\2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}69\\87\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}c&1\\2&1\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}c&1\\2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}69\\87\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}c&1\\2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}69\\87\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{c-2}&-\frac{1}{c-2}\\-\frac{2}{c-2}&\frac{c}{c-2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}69\\87\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{c-2}\times 69+\left(-\frac{1}{c-2}\right)\times 87\\\left(-\frac{2}{c-2}\right)\times 69+\frac{c}{c-2}\times 87\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{18}{c-2}\\\frac{3\left(29c-46\right)}{c-2}\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=-\frac{18}{c-2},y=\frac{3\left(29c-46\right)}{c-2}
Atera x eta y matrize-elementuak.
cx+y=69,2x+y=87
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
cx-2x+y-y=69-87
Egin 2x+y=87 ken cx+y=69 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
cx-2x=69-87
Gehitu y eta -y. Sinplifikatu egiten dira y eta -y. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
\left(c-2\right)x=69-87
Gehitu cx eta -2x.
\left(c-2\right)x=-18
Gehitu 69 eta -87.
x=-\frac{18}{c-2}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak c-2 balioarekin.
2\left(-\frac{18}{c-2}\right)+y=87
Ordeztu -\frac{18}{c-2} x balioarekin 2x+y=87 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, y ebatz dezakezu zuzenean.
-\frac{36}{c-2}+y=87
Egin 2 bider -\frac{18}{c-2}.
y=\frac{3\left(29c-46\right)}{c-2}
Gehitu \frac{36}{c-2} ekuazioaren bi aldeetan.
x=-\frac{18}{c-2},y=\frac{3\left(29c-46\right)}{c-2}
Ebatzi da sistema.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}