Ebatzi: x, y
x=6
y=-4
Grafikoa
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
x+\frac{y}{2}=4
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Gehitu \frac{y}{2} bi aldeetan.
2x+y=8
Biderkatu ekuazioaren bi aldeak honekin: 2.
7x+6y=18,2x+y=8
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
7x+6y=18
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
7x=-6y+18
Egin ken 6y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{7}\left(-6y+18\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 7 balioarekin.
x=-\frac{6}{7}y+\frac{18}{7}
Egin \frac{1}{7} bider -6y+18.
2\left(-\frac{6}{7}y+\frac{18}{7}\right)+y=8
Ordeztu \frac{-6y+18}{7} balioa x balioarekin beste ekuazioan (2x+y=8).
-\frac{12}{7}y+\frac{36}{7}+y=8
Egin 2 bider \frac{-6y+18}{7}.
-\frac{5}{7}y+\frac{36}{7}=8
Gehitu -\frac{12y}{7} eta y.
-\frac{5}{7}y=\frac{20}{7}
Egin ken \frac{36}{7} ekuazioaren bi aldeetan.
y=-4
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -\frac{5}{7} balioarekin. Bi aldeak frakzioaren frakzio erreziprokoarekin biderkatzearen berdina da.
x=-\frac{6}{7}\left(-4\right)+\frac{18}{7}
Ordeztu -4 y balioarekin x=-\frac{6}{7}y+\frac{18}{7} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=\frac{24+18}{7}
Egin -\frac{6}{7} bider -4.
x=6
Gehitu \frac{18}{7} eta \frac{24}{7} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
x=6,y=-4
Ebatzi da sistema.
x+\frac{y}{2}=4
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Gehitu \frac{y}{2} bi aldeetan.
2x+y=8
Biderkatu ekuazioaren bi aldeak honekin: 2.
7x+6y=18,2x+y=8
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}7&6\\2&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}18\\8\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}7&6\\2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}7&6\\2&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}7&6\\2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}18\\8\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}7&6\\2&1\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}7&6\\2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}18\\8\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}7&6\\2&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}18\\8\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{7-6\times 2}&-\frac{6}{7-6\times 2}\\-\frac{2}{7-6\times 2}&\frac{7}{7-6\times 2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}18\\8\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{5}&\frac{6}{5}\\\frac{2}{5}&-\frac{7}{5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}18\\8\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{5}\times 18+\frac{6}{5}\times 8\\\frac{2}{5}\times 18-\frac{7}{5}\times 8\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\-4\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=6,y=-4
Atera x eta y matrize-elementuak.
x+\frac{y}{2}=4
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Gehitu \frac{y}{2} bi aldeetan.
2x+y=8
Biderkatu ekuazioaren bi aldeak honekin: 2.
7x+6y=18,2x+y=8
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
2\times 7x+2\times 6y=2\times 18,7\times 2x+7y=7\times 8
7x eta 2x berdintzeko, biderkatu 2 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu 7 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
14x+12y=36,14x+7y=56
Sinplifikatu.
14x-14x+12y-7y=36-56
Egin 14x+7y=56 ken 14x+12y=36 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
12y-7y=36-56
Gehitu 14x eta -14x. Sinplifikatu egiten dira 14x eta -14x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
5y=36-56
Gehitu 12y eta -7y.
5y=-20
Gehitu 36 eta -56.
y=-4
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 5 balioarekin.
2x-4=8
Ordeztu -4 y balioarekin 2x+y=8 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
2x=12
Gehitu 4 ekuazioaren bi aldeetan.
x=6
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 2 balioarekin.
x=6,y=-4
Ebatzi da sistema.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}