Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x, y
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

x-y=-2
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Kendu y bi aldeetatik.
3x-2y=4,x-y=-2
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
3x-2y=4
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
3x=2y+4
Gehitu 2y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{3}\left(2y+4\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 3 balioarekin.
x=\frac{2}{3}y+\frac{4}{3}
Egin \frac{1}{3} bider 4+2y.
\frac{2}{3}y+\frac{4}{3}-y=-2
Ordeztu \frac{4+2y}{3} balioa x balioarekin beste ekuazioan (x-y=-2).
-\frac{1}{3}y+\frac{4}{3}=-2
Gehitu \frac{2y}{3} eta -y.
-\frac{1}{3}y=-\frac{10}{3}
Egin ken \frac{4}{3} ekuazioaren bi aldeetan.
y=10
Biderkatu ekuazioaren bi aldeak -3 balioarekin.
x=\frac{2}{3}\times 10+\frac{4}{3}
Ordeztu 10 y balioarekin x=\frac{2}{3}y+\frac{4}{3} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=\frac{20+4}{3}
Egin \frac{2}{3} bider 10.
x=8
Gehitu \frac{4}{3} eta \frac{20}{3} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
x=8,y=10
Ebatzi da sistema.
x-y=-2
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Kendu y bi aldeetatik.
3x-2y=4,x-y=-2
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}3&-2\\1&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\-2\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}3&-2\\1&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&-2\\1&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-2\\1&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-2\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}3&-2\\1&-1\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-2\\1&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-2\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-2\\1&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-2\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{3\left(-1\right)-\left(-2\right)}&-\frac{-2}{3\left(-1\right)-\left(-2\right)}\\-\frac{1}{3\left(-1\right)-\left(-2\right)}&\frac{3}{3\left(-1\right)-\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\-2\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1&-2\\1&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\-2\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4-2\left(-2\right)\\4-3\left(-2\right)\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}8\\10\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=8,y=10
Atera x eta y matrize-elementuak.
x-y=-2
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Kendu y bi aldeetatik.
3x-2y=4,x-y=-2
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
3x-2y=4,3x+3\left(-1\right)y=3\left(-2\right)
3x eta x berdintzeko, biderkatu 1 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu 3 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
3x-2y=4,3x-3y=-6
Sinplifikatu.
3x-3x-2y+3y=4+6
Egin 3x-3y=-6 ken 3x-2y=4 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
-2y+3y=4+6
Gehitu 3x eta -3x. Sinplifikatu egiten dira 3x eta -3x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
y=4+6
Gehitu -2y eta 3y.
y=10
Gehitu 4 eta 6.
x-10=-2
Ordeztu 10 y balioarekin x-y=-2 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=8
Gehitu 10 ekuazioaren bi aldeetan.
x=8,y=10
Ebatzi da sistema.