Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x, y
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

22x+y=50,27x-y=96
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
22x+y=50
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
22x=-y+50
Egin ken y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{22}\left(-y+50\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 22 balioarekin.
x=-\frac{1}{22}y+\frac{25}{11}
Egin \frac{1}{22} bider -y+50.
27\left(-\frac{1}{22}y+\frac{25}{11}\right)-y=96
Ordeztu -\frac{y}{22}+\frac{25}{11} balioa x balioarekin beste ekuazioan (27x-y=96).
-\frac{27}{22}y+\frac{675}{11}-y=96
Egin 27 bider -\frac{y}{22}+\frac{25}{11}.
-\frac{49}{22}y+\frac{675}{11}=96
Gehitu -\frac{27y}{22} eta -y.
-\frac{49}{22}y=\frac{381}{11}
Egin ken \frac{675}{11} ekuazioaren bi aldeetan.
y=-\frac{762}{49}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -\frac{49}{22} balioarekin. Bi aldeak frakzioaren frakzio erreziprokoarekin biderkatzearen berdina da.
x=-\frac{1}{22}\left(-\frac{762}{49}\right)+\frac{25}{11}
Ordeztu -\frac{762}{49} y balioarekin x=-\frac{1}{22}y+\frac{25}{11} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=\frac{381}{539}+\frac{25}{11}
Egin -\frac{1}{22} bider -\frac{762}{49}, zenbakitzailea zenbakitzailearekin eta izendatzailea eta izendatzailearekin biderkatuta. Gero, ahal dela, sinplifikatu zatikia, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
x=\frac{146}{49}
Gehitu \frac{25}{11} eta \frac{381}{539} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
x=\frac{146}{49},y=-\frac{762}{49}
Ebatzi da sistema.
22x+y=50,27x-y=96
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}22&1\\27&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}50\\96\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}22&1\\27&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}22&1\\27&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}22&1\\27&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}50\\96\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}22&1\\27&-1\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}22&1\\27&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}50\\96\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}22&1\\27&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}50\\96\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{22\left(-1\right)-27}&-\frac{1}{22\left(-1\right)-27}\\-\frac{27}{22\left(-1\right)-27}&\frac{22}{22\left(-1\right)-27}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}50\\96\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{49}&\frac{1}{49}\\\frac{27}{49}&-\frac{22}{49}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}50\\96\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{49}\times 50+\frac{1}{49}\times 96\\\frac{27}{49}\times 50-\frac{22}{49}\times 96\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{146}{49}\\-\frac{762}{49}\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=\frac{146}{49},y=-\frac{762}{49}
Atera x eta y matrize-elementuak.
22x+y=50,27x-y=96
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
27\times 22x+27y=27\times 50,22\times 27x+22\left(-1\right)y=22\times 96
22x eta 27x berdintzeko, biderkatu 27 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu 22 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
594x+27y=1350,594x-22y=2112
Sinplifikatu.
594x-594x+27y+22y=1350-2112
Egin 594x-22y=2112 ken 594x+27y=1350 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
27y+22y=1350-2112
Gehitu 594x eta -594x. Sinplifikatu egiten dira 594x eta -594x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
49y=1350-2112
Gehitu 27y eta 22y.
49y=-762
Gehitu 1350 eta -2112.
y=-\frac{762}{49}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 49 balioarekin.
27x-\left(-\frac{762}{49}\right)=96
Ordeztu -\frac{762}{49} y balioarekin 27x-y=96 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
27x=\frac{3942}{49}
Egin ken \frac{762}{49} ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{146}{49}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 27 balioarekin.
x=\frac{146}{49},y=-\frac{762}{49}
Ebatzi da sistema.