Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x, y (complex solution)
Tick mark Image
Ebatzi: x, y
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

ax+by=e,cx+dy=f
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
ax+by=e
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
ax=\left(-b\right)y+e
Egin ken by ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{a}\left(\left(-b\right)y+e\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak a balioarekin.
x=\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{e}{a}
Egin \frac{1}{a} bider -by+e.
c\left(\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{e}{a}\right)+dy=f
Ordeztu \frac{-by+e}{a} balioa x balioarekin beste ekuazioan (cx+dy=f).
\left(-\frac{bc}{a}\right)y+\frac{ec}{a}+dy=f
Egin c bider \frac{-by+e}{a}.
\left(-\frac{bc}{a}+d\right)y+\frac{ec}{a}=f
Gehitu -\frac{cby}{a} eta dy.
\left(-\frac{bc}{a}+d\right)y=f-\frac{ec}{a}
Egin ken \frac{ce}{a} ekuazioaren bi aldeetan.
y=\frac{af-ec}{ad-bc}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak d-\frac{cb}{a} balioarekin.
x=\left(-\frac{b}{a}\right)\times \frac{af-ec}{ad-bc}+\frac{e}{a}
Ordeztu \frac{fa-ce}{da-cb} y balioarekin x=\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{e}{a} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=-\frac{b\left(af-ec\right)}{a\left(ad-bc\right)}+\frac{e}{a}
Egin -\frac{b}{a} bider \frac{fa-ce}{da-cb}.
x=\frac{ed-bf}{ad-bc}
Gehitu \frac{e}{a} eta -\frac{b\left(fa-ce\right)}{a\left(da-cb\right)}.
x=\frac{ed-bf}{ad-bc},y=\frac{af-ec}{ad-bc}
Ebatzi da sistema.
ax+by=e,cx+dy=f
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&-\frac{b}{ad-bc}\\-\frac{c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}e+\left(-\frac{b}{ad-bc}\right)f\\\left(-\frac{c}{ad-bc}\right)e+\frac{a}{ad-bc}f\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{ed-bf}{ad-bc}\\\frac{af-ec}{ad-bc}\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=\frac{ed-bf}{ad-bc},y=\frac{af-ec}{ad-bc}
Atera x eta y matrize-elementuak.
ax+by=e,cx+dy=f
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
cax+cby=ce,acx+ady=af
ax eta cx berdintzeko, biderkatu c balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu a balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
acx+bcy=ec,acx+ady=af
Sinplifikatu.
acx+\left(-ac\right)x+bcy+\left(-ad\right)y=ec-af
Egin acx+ady=af ken acx+bcy=ec berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
bcy+\left(-ad\right)y=ec-af
Gehitu cax eta -cax. Sinplifikatu egiten dira cax eta -cax. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
\left(bc-ad\right)y=ec-af
Gehitu cby eta -ady.
y=\frac{ec-af}{bc-ad}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak cb-ad balioarekin.
cx+d\times \frac{ec-af}{bc-ad}=f
Ordeztu \frac{ce-af}{cb-ad} y balioarekin cx+dy=f ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
cx+\frac{d\left(ec-af\right)}{bc-ad}=f
Egin d bider \frac{ce-af}{cb-ad}.
cx=\frac{c\left(bf-ed\right)}{bc-ad}
Egin ken \frac{d\left(ce-af\right)}{cb-ad} ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{bf-ed}{bc-ad}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak c balioarekin.
x=\frac{bf-ed}{bc-ad},y=\frac{ec-af}{bc-ad}
Ebatzi da sistema.
ax+by=e,cx+dy=f
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
ax+by=e
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
ax=\left(-b\right)y+e
Egin ken by ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{a}\left(\left(-b\right)y+e\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak a balioarekin.
x=\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{e}{a}
Egin \frac{1}{a} bider -by+e.
c\left(\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{e}{a}\right)+dy=f
Ordeztu \frac{-by+e}{a} balioa x balioarekin beste ekuazioan (cx+dy=f).
\left(-\frac{bc}{a}\right)y+\frac{ec}{a}+dy=f
Egin c bider \frac{-by+e}{a}.
\left(-\frac{bc}{a}+d\right)y+\frac{ec}{a}=f
Gehitu -\frac{cby}{a} eta dy.
\left(-\frac{bc}{a}+d\right)y=f-\frac{ec}{a}
Egin ken \frac{ce}{a} ekuazioaren bi aldeetan.
y=\frac{af-ec}{ad-bc}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak d-\frac{cb}{a} balioarekin.
x=\left(-\frac{b}{a}\right)\times \frac{af-ec}{ad-bc}+\frac{e}{a}
Ordeztu \frac{fa-ce}{da-cb} y balioarekin x=\left(-\frac{b}{a}\right)y+\frac{e}{a} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=-\frac{b\left(af-ec\right)}{a\left(ad-bc\right)}+\frac{e}{a}
Egin -\frac{b}{a} bider \frac{fa-ce}{da-cb}.
x=\frac{ed-bf}{ad-bc}
Gehitu \frac{e}{a} eta -\frac{b\left(fa-ce\right)}{a\left(da-cb\right)}.
x=\frac{ed-bf}{ad-bc},y=\frac{af-ec}{ad-bc}
Ebatzi da sistema.
ax+by=e,cx+dy=f
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&-\frac{b}{ad-bc}\\-\frac{c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}e\\f\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}e+\left(-\frac{b}{ad-bc}\right)f\\\left(-\frac{c}{ad-bc}\right)e+\frac{a}{ad-bc}f\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{ed-bf}{ad-bc}\\\frac{af-ec}{ad-bc}\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=\frac{ed-bf}{ad-bc},y=\frac{af-ec}{ad-bc}
Atera x eta y matrize-elementuak.
ax+by=e,cx+dy=f
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
cax+cby=ce,acx+ady=af
ax eta cx berdintzeko, biderkatu c balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu a balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
acx+bcy=ec,acx+ady=af
Sinplifikatu.
acx+\left(-ac\right)x+bcy+\left(-ad\right)y=ec-af
Egin acx+ady=af ken acx+bcy=ec berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
bcy+\left(-ad\right)y=ec-af
Gehitu cax eta -cax. Sinplifikatu egiten dira cax eta -cax. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
\left(bc-ad\right)y=ec-af
Gehitu cby eta -ady.
y=\frac{ec-af}{bc-ad}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak cb-ad balioarekin.
cx+d\times \frac{ec-af}{bc-ad}=f
Ordeztu \frac{ce-af}{cb-ad} y balioarekin cx+dy=f ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
cx+\frac{d\left(ec-af\right)}{bc-ad}=f
Egin d bider \frac{ce-af}{cb-ad}.
cx=\frac{c\left(bf-ed\right)}{bc-ad}
Egin ken \frac{d\left(ce-af\right)}{cb-ad} ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{bf-ed}{bc-ad}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak c balioarekin.
x=\frac{bf-ed}{bc-ad},y=\frac{ec-af}{bc-ad}
Ebatzi da sistema.