\left\{ \begin{array} { l } { \frac { x + 3 y } { 3 } = \frac { y + 1 } { 2 } + \frac { 3 x } { 4 } } \\ { \frac { 3 x + 5 y } { 5 } = \frac { x + 4 } { 2 } - \frac { x + y + 9 } { 10 } } \end{array} \right.
Ebatzi: x, y
x=0
y=1
Grafikoa
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
4\left(x+3y\right)=6\left(y+1\right)+3\times 3x
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 12 balioarekin (3,2,4 balioaren multiplo komunetan txikiena).
4x+12y=6\left(y+1\right)+3\times 3x
Erabili banaketa-propietatea 4 eta x+3y biderkatzeko.
4x+12y=6y+6+3\times 3x
Erabili banaketa-propietatea 6 eta y+1 biderkatzeko.
4x+12y=6y+6+9x
9 lortzeko, biderkatu 3 eta 3.
4x+12y-6y=6+9x
Kendu 6y bi aldeetatik.
4x+6y=6+9x
6y lortzeko, konbinatu 12y eta -6y.
4x+6y-9x=6
Kendu 9x bi aldeetatik.
-5x+6y=6
-5x lortzeko, konbinatu 4x eta -9x.
2\left(3x+5y\right)=5\left(x+4\right)-\left(x+y+9\right)
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 10 balioarekin (5,2,10 balioaren multiplo komunetan txikiena).
6x+10y=5\left(x+4\right)-\left(x+y+9\right)
Erabili banaketa-propietatea 2 eta 3x+5y biderkatzeko.
6x+10y=5x+20-\left(x+y+9\right)
Erabili banaketa-propietatea 5 eta x+4 biderkatzeko.
6x+10y=5x+20-x-y-9
x+y+9 funtzioaren aurkakoa aurkitzeko, bilatu gai bakoitzaren aurkakoa.
6x+10y=4x+20-y-9
4x lortzeko, konbinatu 5x eta -x.
6x+10y=4x+11-y
11 lortzeko, 20 balioari kendu 9.
6x+10y-4x=11-y
Kendu 4x bi aldeetatik.
2x+10y=11-y
2x lortzeko, konbinatu 6x eta -4x.
2x+10y+y=11
Gehitu y bi aldeetan.
2x+11y=11
11y lortzeko, konbinatu 10y eta y.
-5x+6y=6,2x+11y=11
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
-5x+6y=6
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
-5x=-6y+6
Egin ken 6y ekuazioaren bi aldeetan.
x=-\frac{1}{5}\left(-6y+6\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -5 balioarekin.
x=\frac{6}{5}y-\frac{6}{5}
Egin -\frac{1}{5} bider -6y+6.
2\left(\frac{6}{5}y-\frac{6}{5}\right)+11y=11
Ordeztu \frac{-6+6y}{5} balioa x balioarekin beste ekuazioan (2x+11y=11).
\frac{12}{5}y-\frac{12}{5}+11y=11
Egin 2 bider \frac{-6+6y}{5}.
\frac{67}{5}y-\frac{12}{5}=11
Gehitu \frac{12y}{5} eta 11y.
\frac{67}{5}y=\frac{67}{5}
Gehitu \frac{12}{5} ekuazioaren bi aldeetan.
y=1
Zatitu ekuazioaren bi aldeak \frac{67}{5} balioarekin. Bi aldeak frakzioaren frakzio erreziprokoarekin biderkatzearen berdina da.
x=\frac{6-6}{5}
Ordeztu 1 y balioarekin x=\frac{6}{5}y-\frac{6}{5} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=0
Gehitu -\frac{6}{5} eta \frac{6}{5} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
x=0,y=1
Ebatzi da sistema.
4\left(x+3y\right)=6\left(y+1\right)+3\times 3x
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 12 balioarekin (3,2,4 balioaren multiplo komunetan txikiena).
4x+12y=6\left(y+1\right)+3\times 3x
Erabili banaketa-propietatea 4 eta x+3y biderkatzeko.
4x+12y=6y+6+3\times 3x
Erabili banaketa-propietatea 6 eta y+1 biderkatzeko.
4x+12y=6y+6+9x
9 lortzeko, biderkatu 3 eta 3.
4x+12y-6y=6+9x
Kendu 6y bi aldeetatik.
4x+6y=6+9x
6y lortzeko, konbinatu 12y eta -6y.
4x+6y-9x=6
Kendu 9x bi aldeetatik.
-5x+6y=6
-5x lortzeko, konbinatu 4x eta -9x.
2\left(3x+5y\right)=5\left(x+4\right)-\left(x+y+9\right)
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 10 balioarekin (5,2,10 balioaren multiplo komunetan txikiena).
6x+10y=5\left(x+4\right)-\left(x+y+9\right)
Erabili banaketa-propietatea 2 eta 3x+5y biderkatzeko.
6x+10y=5x+20-\left(x+y+9\right)
Erabili banaketa-propietatea 5 eta x+4 biderkatzeko.
6x+10y=5x+20-x-y-9
x+y+9 funtzioaren aurkakoa aurkitzeko, bilatu gai bakoitzaren aurkakoa.
6x+10y=4x+20-y-9
4x lortzeko, konbinatu 5x eta -x.
6x+10y=4x+11-y
11 lortzeko, 20 balioari kendu 9.
6x+10y-4x=11-y
Kendu 4x bi aldeetatik.
2x+10y=11-y
2x lortzeko, konbinatu 6x eta -4x.
2x+10y+y=11
Gehitu y bi aldeetan.
2x+11y=11
11y lortzeko, konbinatu 10y eta y.
-5x+6y=6,2x+11y=11
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}-5&6\\2&11\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}-5&6\\2&11\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-5&6\\2&11\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-5&6\\2&11\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}-5&6\\2&11\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-5&6\\2&11\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-5&6\\2&11\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{11}{-5\times 11-6\times 2}&-\frac{6}{-5\times 11-6\times 2}\\-\frac{2}{-5\times 11-6\times 2}&-\frac{5}{-5\times 11-6\times 2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{11}{67}&\frac{6}{67}\\\frac{2}{67}&\frac{5}{67}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{11}{67}\times 6+\frac{6}{67}\times 11\\\frac{2}{67}\times 6+\frac{5}{67}\times 11\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}0\\1\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=0,y=1
Atera x eta y matrize-elementuak.
4\left(x+3y\right)=6\left(y+1\right)+3\times 3x
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 12 balioarekin (3,2,4 balioaren multiplo komunetan txikiena).
4x+12y=6\left(y+1\right)+3\times 3x
Erabili banaketa-propietatea 4 eta x+3y biderkatzeko.
4x+12y=6y+6+3\times 3x
Erabili banaketa-propietatea 6 eta y+1 biderkatzeko.
4x+12y=6y+6+9x
9 lortzeko, biderkatu 3 eta 3.
4x+12y-6y=6+9x
Kendu 6y bi aldeetatik.
4x+6y=6+9x
6y lortzeko, konbinatu 12y eta -6y.
4x+6y-9x=6
Kendu 9x bi aldeetatik.
-5x+6y=6
-5x lortzeko, konbinatu 4x eta -9x.
2\left(3x+5y\right)=5\left(x+4\right)-\left(x+y+9\right)
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 10 balioarekin (5,2,10 balioaren multiplo komunetan txikiena).
6x+10y=5\left(x+4\right)-\left(x+y+9\right)
Erabili banaketa-propietatea 2 eta 3x+5y biderkatzeko.
6x+10y=5x+20-\left(x+y+9\right)
Erabili banaketa-propietatea 5 eta x+4 biderkatzeko.
6x+10y=5x+20-x-y-9
x+y+9 funtzioaren aurkakoa aurkitzeko, bilatu gai bakoitzaren aurkakoa.
6x+10y=4x+20-y-9
4x lortzeko, konbinatu 5x eta -x.
6x+10y=4x+11-y
11 lortzeko, 20 balioari kendu 9.
6x+10y-4x=11-y
Kendu 4x bi aldeetatik.
2x+10y=11-y
2x lortzeko, konbinatu 6x eta -4x.
2x+10y+y=11
Gehitu y bi aldeetan.
2x+11y=11
11y lortzeko, konbinatu 10y eta y.
-5x+6y=6,2x+11y=11
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
2\left(-5\right)x+2\times 6y=2\times 6,-5\times 2x-5\times 11y=-5\times 11
-5x eta 2x berdintzeko, biderkatu 2 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu -5 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
-10x+12y=12,-10x-55y=-55
Sinplifikatu.
-10x+10x+12y+55y=12+55
Egin -10x-55y=-55 ken -10x+12y=12 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
12y+55y=12+55
Gehitu -10x eta 10x. Sinplifikatu egiten dira -10x eta 10x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
67y=12+55
Gehitu 12y eta 55y.
67y=67
Gehitu 12 eta 55.
y=1
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 67 balioarekin.
2x+11=11
Ordeztu 1 y balioarekin 2x+11y=11 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
2x=0
Egin ken 11 ekuazioaren bi aldeetan.
x=0
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 2 balioarekin.
x=0,y=1
Ebatzi da sistema.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}