Ebatzi: k
k=3
k=5
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
-k+3=\left(-k+4\right)k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
k aldagaia eta 4 ezin dira izan berdinak, zerorekin zatitzea ez dagoelako definituta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak honekin: -k+4.
-k+3=-k^{2}+4k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
Erabili banaketa-propietatea -k+4 eta k biderkatzeko.
-k+3=-k^{2}+4k+3k-12
Erabili banaketa-propietatea -k+4 eta -3 biderkatzeko.
-k+3=-k^{2}+7k-12
7k lortzeko, konbinatu 4k eta 3k.
-k+3+k^{2}=7k-12
Gehitu k^{2} bi aldeetan.
-k+3+k^{2}-7k=-12
Kendu 7k bi aldeetatik.
-k+3+k^{2}-7k+12=0
Gehitu 12 bi aldeetan.
-k+15+k^{2}-7k=0
15 lortzeko, gehitu 3 eta 12.
-8k+15+k^{2}=0
-8k lortzeko, konbinatu -k eta -7k.
k^{2}-8k+15=0
Formula koadratikoa erabiliz ebatz daitezke ax^{2}+bx+c=0 bezalako ekuazio guztiak: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Bi emaitza ditu formula koadratikoak: bata ± batuketa denean, eta bestea kenketa denean.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}-4\times 15}}{2}
Estandarra da ekuazioaren forma: ax^{2}+bx+c=0. Ordeztu 1 balioa a balioarekin, -8 balioa b balioarekin, eta 15 balioa c balioarekin formula koadratikoan (\frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}).
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-4\times 15}}{2}
Egin -8 ber bi.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-60}}{2}
Egin -4 bider 15.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{4}}{2}
Gehitu 64 eta -60.
k=\frac{-\left(-8\right)±2}{2}
Atera 4 balioaren erro karratua.
k=\frac{8±2}{2}
-8 zenbakiaren aurkakoa 8 da.
k=\frac{10}{2}
Orain, ebatzi k=\frac{8±2}{2} ekuazioa ± plus denean. Gehitu 8 eta 2.
k=5
Zatitu 10 balioa 2 balioarekin.
k=\frac{6}{2}
Orain, ebatzi k=\frac{8±2}{2} ekuazioa ± minus denean. Egin 2 ken 8.
k=3
Zatitu 6 balioa 2 balioarekin.
k=5 k=3
Ebatzi da ekuazioa.
-k+3=\left(-k+4\right)k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
k aldagaia eta 4 ezin dira izan berdinak, zerorekin zatitzea ez dagoelako definituta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak honekin: -k+4.
-k+3=-k^{2}+4k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
Erabili banaketa-propietatea -k+4 eta k biderkatzeko.
-k+3=-k^{2}+4k+3k-12
Erabili banaketa-propietatea -k+4 eta -3 biderkatzeko.
-k+3=-k^{2}+7k-12
7k lortzeko, konbinatu 4k eta 3k.
-k+3+k^{2}=7k-12
Gehitu k^{2} bi aldeetan.
-k+3+k^{2}-7k=-12
Kendu 7k bi aldeetatik.
-k+k^{2}-7k=-12-3
Kendu 3 bi aldeetatik.
-k+k^{2}-7k=-15
-15 lortzeko, -12 balioari kendu 3.
-8k+k^{2}=-15
-8k lortzeko, konbinatu -k eta -7k.
k^{2}-8k=-15
Honelako ekuazio koadratikoak karratua osatuta ebazten dira. Hori egiteko, ekuazioak x^{2}+bx=c egitura izan behar du.
k^{2}-8k+\left(-4\right)^{2}=-15+\left(-4\right)^{2}
Zatitu -8 (x gaiaren koefizientea) 2 balioarekin, eta -4 lortuko duzu. Ondoren, gehitu -4 balioaren karratua ekuazioaren bi aldeetan. Horrela, ekuazioaren ezkerreko zatia karratu perfektua izango da.
k^{2}-8k+16=-15+16
Egin -4 ber bi.
k^{2}-8k+16=1
Gehitu -15 eta 16.
\left(k-4\right)^{2}=1
Atera k^{2}-8k+16 balioaren biderkagaiak. Orokorrean, x^{2}+bx+c karratu perfektua bada, \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} gisa ateratzen dira biderkagaiak.
\sqrt{\left(k-4\right)^{2}}=\sqrt{1}
Atera ekuazioaren bi aldeen erro karratua.
k-4=1 k-4=-1
Sinplifikatu.
k=5 k=3
Gehitu 4 ekuazioaren bi aldeetan.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}