Lahendage ja leidke n
n = \frac{\sqrt{62809} + 53}{8} \approx 37,952154754
n=\frac{53-\sqrt{62809}}{8}\approx -24,702154754
Jagama
Lõikelauale kopeeritud
8n^{2}-106n-7500=0
Kõiki võrrandeid, mis on kujul ax^{2}+bx+c=0, saab lahendada ruutvõrrandi valemiga: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ruutvõrrandi valem annab kaks lahendit: ühe, kui ± on liitmine, ja teise, kui see on lahutamine.
n=\frac{-\left(-106\right)±\sqrt{\left(-106\right)^{2}-4\times 8\left(-7500\right)}}{2\times 8}
See võrrand on standardkujul: ax^{2}+bx+c=0. Asendage ruutvõrrandis \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} väärtus a väärtusega 8, b väärtusega -106 ja c väärtusega -7500.
n=\frac{-\left(-106\right)±\sqrt{11236-4\times 8\left(-7500\right)}}{2\times 8}
Tõstke -106 ruutu.
n=\frac{-\left(-106\right)±\sqrt{11236-32\left(-7500\right)}}{2\times 8}
Korrutage omavahel -4 ja 8.
n=\frac{-\left(-106\right)±\sqrt{11236+240000}}{2\times 8}
Korrutage omavahel -32 ja -7500.
n=\frac{-\left(-106\right)±\sqrt{251236}}{2\times 8}
Liitke 11236 ja 240000.
n=\frac{-\left(-106\right)±2\sqrt{62809}}{2\times 8}
Leidke 251236 ruutjuur.
n=\frac{106±2\sqrt{62809}}{2\times 8}
Arvu -106 vastand on 106.
n=\frac{106±2\sqrt{62809}}{16}
Korrutage omavahel 2 ja 8.
n=\frac{2\sqrt{62809}+106}{16}
Nüüd lahendage võrrand n=\frac{106±2\sqrt{62809}}{16}, kui ± on pluss. Liitke 106 ja 2\sqrt{62809}.
n=\frac{\sqrt{62809}+53}{8}
Jagage 106+2\sqrt{62809} väärtusega 16.
n=\frac{106-2\sqrt{62809}}{16}
Nüüd lahendage võrrand n=\frac{106±2\sqrt{62809}}{16}, kui ± on miinus. Lahutage 2\sqrt{62809} väärtusest 106.
n=\frac{53-\sqrt{62809}}{8}
Jagage 106-2\sqrt{62809} väärtusega 16.
n=\frac{\sqrt{62809}+53}{8} n=\frac{53-\sqrt{62809}}{8}
Võrrand on nüüd lahendatud.
8n^{2}-106n-7500=0
Ruutvõrrandite (nagu see siin) lahendamiseks tuleb mõlemad pooled ruutu tõsta. Ruutu tõstmiseks peab võrrand olema esmalt kujul x^{2}+bx=c.
8n^{2}-106n-7500-\left(-7500\right)=-\left(-7500\right)
Liitke võrrandi mõlema poolega 7500.
8n^{2}-106n=-\left(-7500\right)
-7500 lahutamine iseendast annab tulemuseks 0.
8n^{2}-106n=7500
Lahutage -7500 väärtusest 0.
\frac{8n^{2}-106n}{8}=\frac{7500}{8}
Jagage mõlemad pooled 8-ga.
n^{2}+\left(-\frac{106}{8}\right)n=\frac{7500}{8}
8-ga jagamine võtab 8-ga korrutamise tagasi.
n^{2}-\frac{53}{4}n=\frac{7500}{8}
Taandage murd \frac{-106}{8} vähimale ühiskordsele, eraldades ja taandades arvu 2.
n^{2}-\frac{53}{4}n=\frac{1875}{2}
Taandage murd \frac{7500}{8} vähimale ühiskordsele, eraldades ja taandades arvu 4.
n^{2}-\frac{53}{4}n+\left(-\frac{53}{8}\right)^{2}=\frac{1875}{2}+\left(-\frac{53}{8}\right)^{2}
Jagage liikme x kordaja -\frac{53}{4} 2-ga, et leida -\frac{53}{8}. Seejärel liitke -\frac{53}{8} ruut võrrandi mõlemale poolele. Selle tehtega saab võrrandi vasakust poolest täisruut.
n^{2}-\frac{53}{4}n+\frac{2809}{64}=\frac{1875}{2}+\frac{2809}{64}
Tõstke -\frac{53}{8} ruutu, tõstes ruutu nii murru lugeja kui ka nimetaja.
n^{2}-\frac{53}{4}n+\frac{2809}{64}=\frac{62809}{64}
Liitke \frac{1875}{2} ja \frac{2809}{64}, leides ühise nimetaja ning liites lugejad. Seejärel taandage murd võimaluse korral vähimale ühiskordsele.
\left(n-\frac{53}{8}\right)^{2}=\frac{62809}{64}
Lahutage n^{2}-\frac{53}{4}n+\frac{2809}{64}. Kui x^{2}+bx+c on üldiselt täiuslik ruut, saab selle alati teguriteks lahutada kui \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(n-\frac{53}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{62809}{64}}
Leidke võrrandi mõlema poole ruutjuur.
n-\frac{53}{8}=\frac{\sqrt{62809}}{8} n-\frac{53}{8}=-\frac{\sqrt{62809}}{8}
Lihtsustage.
n=\frac{\sqrt{62809}+53}{8} n=\frac{53-\sqrt{62809}}{8}
Liitke võrrandi mõlema poolega \frac{53}{8}.
Näited
Ruutvõrrand
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonomeetria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineaarne võrrand
y = 3x + 4
Aritmeetika
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samaaegne võrrand
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentseerimine
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integratsioon
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Piirid
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}