Løs for x
x = \frac{\sqrt{69} - 3}{4} \approx 1,326655966
x=\frac{-\sqrt{69}-3}{4}\approx -2,826655966
Graf
Aktie
Kopieret til udklipsholder
4x^{2}+6x-3=12
Alle ligninger i formatet ax^{2}+bx+c=0 kan løses ved hjælp af den kvadratiske formel: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Den kvadratiske formel giver to løsninger: Én løsning, når ± er addition, og én anden løsning, når det er subtraktion.
4x^{2}+6x-3-12=12-12
Subtraher 12 fra begge sider af ligningen.
4x^{2}+6x-3-12=0
Hvis 12 subtraheres fra sig selv, giver det 0.
4x^{2}+6x-15=0
Subtraher 12 fra -3.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 4\left(-15\right)}}{2\times 4}
Denne ligning er i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Erstat 4 med a, 6 med b og -15 med c i den kvadratiske formel \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 4\left(-15\right)}}{2\times 4}
Kvadrér 6.
x=\frac{-6±\sqrt{36-16\left(-15\right)}}{2\times 4}
Multiplicer -4 gange 4.
x=\frac{-6±\sqrt{36+240}}{2\times 4}
Multiplicer -16 gange -15.
x=\frac{-6±\sqrt{276}}{2\times 4}
Adder 36 til 240.
x=\frac{-6±2\sqrt{69}}{2\times 4}
Tag kvadratroden af 276.
x=\frac{-6±2\sqrt{69}}{8}
Multiplicer 2 gange 4.
x=\frac{2\sqrt{69}-6}{8}
Nu skal du løse ligningen, x=\frac{-6±2\sqrt{69}}{8} når ± er plus. Adder -6 til 2\sqrt{69}.
x=\frac{\sqrt{69}-3}{4}
Divider -6+2\sqrt{69} med 8.
x=\frac{-2\sqrt{69}-6}{8}
Nu skal du løse ligningen, x=\frac{-6±2\sqrt{69}}{8} når ± er minus. Subtraher 2\sqrt{69} fra -6.
x=\frac{-\sqrt{69}-3}{4}
Divider -6-2\sqrt{69} med 8.
x=\frac{\sqrt{69}-3}{4} x=\frac{-\sqrt{69}-3}{4}
Ligningen er nu løst.
4x^{2}+6x-3=12
Kvadratligninger som denne kan løses ved at fuldføre kvadratet. Ligningen skal først være i formlen x^{2}+bx=c for at fuldføre kvadratet.
4x^{2}+6x-3-\left(-3\right)=12-\left(-3\right)
Adder 3 på begge sider af ligningen.
4x^{2}+6x=12-\left(-3\right)
Hvis -3 subtraheres fra sig selv, giver det 0.
4x^{2}+6x=15
Subtraher -3 fra 12.
\frac{4x^{2}+6x}{4}=\frac{15}{4}
Divider begge sider med 4.
x^{2}+\frac{6}{4}x=\frac{15}{4}
Division med 4 annullerer multiplikationen med 4.
x^{2}+\frac{3}{2}x=\frac{15}{4}
Reducer fraktionen \frac{6}{4} til de laveste led ved at udtrække og annullere 2.
x^{2}+\frac{3}{2}x+\left(\frac{3}{4}\right)^{2}=\frac{15}{4}+\left(\frac{3}{4}\right)^{2}
Divider \frac{3}{2}, som er koefficienten for leddet x, med 2 for at få \frac{3}{4}. Adder derefter kvadratet af \frac{3}{4} på begge sider af ligningen. Dette trin gør venstre side af ligningen til et perfekt kvadrat.
x^{2}+\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=\frac{15}{4}+\frac{9}{16}
Du kan kvadrere \frac{3}{4} ved at kvadrere både tælleren og nævneren i brøken.
x^{2}+\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=\frac{69}{16}
Føj \frac{15}{4} til \frac{9}{16} ved at finde en fællesnævner og tilføje tællere. Reducer derefter brøken til de mindste led, hvis det er muligt.
\left(x+\frac{3}{4}\right)^{2}=\frac{69}{16}
Faktor x^{2}+\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}. Generelt kan det altid faktoreres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}, når x^{2}+bx+c er et perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{69}{16}}
Tag kvadratroden af begge sider i ligningen.
x+\frac{3}{4}=\frac{\sqrt{69}}{4} x+\frac{3}{4}=-\frac{\sqrt{69}}{4}
Forenkling.
x=\frac{\sqrt{69}-3}{4} x=\frac{-\sqrt{69}-3}{4}
Subtraher \frac{3}{4} fra begge sider af ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ligning
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grænser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}