Løs for y (complex solution)
y=\sqrt{23}-3\approx 1,795831523
y=-\left(\sqrt{23}+3\right)\approx -7,795831523
Løs for y
y=\sqrt{23}-3\approx 1,795831523
y=-\sqrt{23}-3\approx -7,795831523
Graf
Aktie
Kopieret til udklipsholder
y^{2}+6y-14=0
Skift side, så alle variable led er placeret på venstre side.
y=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\left(-14\right)}}{2}
Denne ligning er i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Erstat 1 med a, 6 med b og -14 med c i den kvadratiske formel \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
y=\frac{-6±\sqrt{36-4\left(-14\right)}}{2}
Kvadrér 6.
y=\frac{-6±\sqrt{36+56}}{2}
Multiplicer -4 gange -14.
y=\frac{-6±\sqrt{92}}{2}
Adder 36 til 56.
y=\frac{-6±2\sqrt{23}}{2}
Tag kvadratroden af 92.
y=\frac{2\sqrt{23}-6}{2}
Nu skal du løse ligningen, y=\frac{-6±2\sqrt{23}}{2} når ± er plus. Adder -6 til 2\sqrt{23}.
y=\sqrt{23}-3
Divider -6+2\sqrt{23} med 2.
y=\frac{-2\sqrt{23}-6}{2}
Nu skal du løse ligningen, y=\frac{-6±2\sqrt{23}}{2} når ± er minus. Subtraher 2\sqrt{23} fra -6.
y=-\sqrt{23}-3
Divider -6-2\sqrt{23} med 2.
y=\sqrt{23}-3 y=-\sqrt{23}-3
Ligningen er nu løst.
y^{2}+6y-14=0
Skift side, så alle variable led er placeret på venstre side.
y^{2}+6y=14
Tilføj 14 på begge sider. Ethvert tal plus nul giver tallet selv.
y^{2}+6y+3^{2}=14+3^{2}
Divider 6, som er koefficienten for leddet x, med 2 for at få 3. Adder derefter kvadratet af 3 på begge sider af ligningen. Dette trin gør venstre side af ligningen til et perfekt kvadrat.
y^{2}+6y+9=14+9
Kvadrér 3.
y^{2}+6y+9=23
Adder 14 til 9.
\left(y+3\right)^{2}=23
Faktor y^{2}+6y+9. Generelt kan det altid faktoreres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}, når x^{2}+bx+c er et perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(y+3\right)^{2}}=\sqrt{23}
Tag kvadratroden af begge sider i ligningen.
y+3=\sqrt{23} y+3=-\sqrt{23}
Forenkling.
y=\sqrt{23}-3 y=-\sqrt{23}-3
Subtraher 3 fra begge sider af ligningen.
y^{2}+6y-14=0
Skift side, så alle variable led er placeret på venstre side.
y=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\left(-14\right)}}{2}
Denne ligning er i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Erstat 1 med a, 6 med b og -14 med c i den kvadratiske formel \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
y=\frac{-6±\sqrt{36-4\left(-14\right)}}{2}
Kvadrér 6.
y=\frac{-6±\sqrt{36+56}}{2}
Multiplicer -4 gange -14.
y=\frac{-6±\sqrt{92}}{2}
Adder 36 til 56.
y=\frac{-6±2\sqrt{23}}{2}
Tag kvadratroden af 92.
y=\frac{2\sqrt{23}-6}{2}
Nu skal du løse ligningen, y=\frac{-6±2\sqrt{23}}{2} når ± er plus. Adder -6 til 2\sqrt{23}.
y=\sqrt{23}-3
Divider -6+2\sqrt{23} med 2.
y=\frac{-2\sqrt{23}-6}{2}
Nu skal du løse ligningen, y=\frac{-6±2\sqrt{23}}{2} når ± er minus. Subtraher 2\sqrt{23} fra -6.
y=-\sqrt{23}-3
Divider -6-2\sqrt{23} med 2.
y=\sqrt{23}-3 y=-\sqrt{23}-3
Ligningen er nu løst.
y^{2}+6y-14=0
Skift side, så alle variable led er placeret på venstre side.
y^{2}+6y=14
Tilføj 14 på begge sider. Ethvert tal plus nul giver tallet selv.
y^{2}+6y+3^{2}=14+3^{2}
Divider 6, som er koefficienten for leddet x, med 2 for at få 3. Adder derefter kvadratet af 3 på begge sider af ligningen. Dette trin gør venstre side af ligningen til et perfekt kvadrat.
y^{2}+6y+9=14+9
Kvadrér 3.
y^{2}+6y+9=23
Adder 14 til 9.
\left(y+3\right)^{2}=23
Faktor y^{2}+6y+9. Generelt kan det altid faktoreres som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}, når x^{2}+bx+c er et perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(y+3\right)^{2}}=\sqrt{23}
Tag kvadratroden af begge sider i ligningen.
y+3=\sqrt{23} y+3=-\sqrt{23}
Forenkling.
y=\sqrt{23}-3 y=-\sqrt{23}-3
Subtraher 3 fra begge sider af ligningen.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ligning
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grænser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}