كۆپەيتكۈچى
a\left(5-3a\right)
ھېسابلاش
a\left(5-3a\right)
تەڭ بەھرىمان بولۇش
قىسقۇچقا كۆچۈرۈلگەن
a\left(5-3a\right)
a نى ئاجرىتىپ چىقىرىڭ.
-3a^{2}+5a=0
x_{1} ۋە x_{2} كىۋادرات تەڭلىمە ax^{2}+bx+c=0 نىڭ يەشمىسى بولغاندا، كۋادراتلىق كۆپ ئەزالىقنى ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) گە ئۆزگەرتىپ يېشىشكە بولىدۇ.
a=\frac{-5±\sqrt{5^{2}}}{2\left(-3\right)}
ax^{2}+bx+c=0 دېگەن گۇرۇپپىدىكى بارلىق تەڭلىمىنى \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} دېگەن كىۋادرات فورمۇلاسى ئارقىلىق يېشىشكە بولىدۇ. كىۋادرات فورمۇلاسى ئىككى خىل يېشىش ئۇسۇلى بىلەن تەمىنلەيدۇ، بىرى ± قوشۇلغاندا، يەنە بىرى ئۇ ئېلىنغاندا.
a=\frac{-5±5}{2\left(-3\right)}
5^{2} نىڭ كىۋادرات يىلتىزىنى چىقىرىڭ.
a=\frac{-5±5}{-6}
2 نى -3 كە كۆپەيتىڭ.
a=\frac{0}{-6}
± پىلۇس بولغاندىكى تەڭلىمە a=\frac{-5±5}{-6} نى يېشىڭ. -5 نى 5 گە قوشۇڭ.
a=0
0 نى -6 كە بۆلۈڭ.
a=-\frac{10}{-6}
± مىنۇس بولغاندىكى تەڭلىمە a=\frac{-5±5}{-6} نى يېشىڭ. -5 دىن 5 نى ئېلىڭ.
a=\frac{5}{3}
2 نى يېيىش ۋە ئاددىيلاشتۇرۇش ئارقىلىق كەسىر \frac{-10}{-6} نى ئەڭ كىچىك ھالەتكە كەلتۈرۈڭ.
-3a^{2}+5a=-3a\left(a-\frac{5}{3}\right)
ئەسلى ئىپادىنى ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) ئارقىلىق يېشىڭ. 0 نى x_{1} گە ۋە \frac{5}{3} نى x_{2} گە ئالماشتۇرۇڭ.
-3a^{2}+5a=-3a\times \frac{-3a+5}{-3}
ئومۇمىي مەخرەجنى تېپىش ۋە سۈرەتلەرنى ئېلىش ئارقىلىق a دىن \frac{5}{3} نى ئېلىپ، كەسىرنى ئىمكانىيەتنىڭ بارىچە ئاددىيلاشتۇرۇڭ.
-3a^{2}+5a=a\left(-3a+5\right)
-3 بىلەن -3 دىكى ئەڭ چوڭ ئومۇمىي بۆلگۈچى 3 نى يېيىشتۈرۈڭ.
مىساللار
تۆت تەرەپ تەڭلىمىسى
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometry
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
سىزىقلىق تەڭلىمە
y = 3x + 4
Arithmetic
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
تەڭلىمە
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
پەرقلەندۈرۈش
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
بىرىكتۈرۈش
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
چەكلەر
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}