ئاساسىي مەزمۇنغا ئاتلاش
y نى يېشىش
Tick mark Image
گرافىك

تور ئىزدەشتىكى مۇشۇنىڭغا ئوخشاش مەسىلىلەر

تەڭ بەھرىمان بولۇش

-4y^{2}-12y=0
ھەر ئىككى تەرەپتىن 12y نى ئېلىڭ.
y\left(-4y-12\right)=0
y نى ئاجرىتىپ چىقىرىڭ.
y=0 y=-3
تەڭلىمىنى يېشىش ئۈچۈن y=0 بىلەن -4y-12=0 نى يېشىڭ.
-4y^{2}-12y=0
ھەر ئىككى تەرەپتىن 12y نى ئېلىڭ.
y=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{\left(-12\right)^{2}}}{2\left(-4\right)}
بۇ تەڭلىمە ئۆلچەملىك شەكىلدە: ax^{2}+bx+c=0. كىۋادراتلىق فورمۇلا \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} دا -4 نى a گە، -12 نى b گە ۋە 0 نى c گە ئالماشتۇرۇڭ.
y=\frac{-\left(-12\right)±12}{2\left(-4\right)}
\left(-12\right)^{2} نىڭ كىۋادرات يىلتىزىنى چىقىرىڭ.
y=\frac{12±12}{2\left(-4\right)}
-12 نىڭ قارشىسى 12 دۇر.
y=\frac{12±12}{-8}
2 نى -4 كە كۆپەيتىڭ.
y=\frac{24}{-8}
± پىلۇس بولغاندىكى تەڭلىمە y=\frac{12±12}{-8} نى يېشىڭ. 12 نى 12 گە قوشۇڭ.
y=-3
24 نى -8 كە بۆلۈڭ.
y=\frac{0}{-8}
± مىنۇس بولغاندىكى تەڭلىمە y=\frac{12±12}{-8} نى يېشىڭ. 12 دىن 12 نى ئېلىڭ.
y=0
0 نى -8 كە بۆلۈڭ.
y=-3 y=0
تەڭلىمە يېشىلدى.
-4y^{2}-12y=0
ھەر ئىككى تەرەپتىن 12y نى ئېلىڭ.
\frac{-4y^{2}-12y}{-4}=\frac{0}{-4}
ھەر ئىككى تەرەپنى -4 گە بۆلۈڭ.
y^{2}+\left(-\frac{12}{-4}\right)y=\frac{0}{-4}
-4 گە بۆلگەندە -4 گە كۆپەيتىشتىن بۇرۇنقى ئەسلىگە قايتۇرىدۇ.
y^{2}+3y=\frac{0}{-4}
-12 نى -4 كە بۆلۈڭ.
y^{2}+3y=0
0 نى -4 كە بۆلۈڭ.
y^{2}+3y+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
3، يەنى x ئەزانىڭ كوئېففىتسېنتىنى 2 گە بۆلۈپ، \frac{3}{2} نى چىقىرىڭ. ئاندىن تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىگە \frac{3}{2} نىڭ كىۋادراتىنى قوشۇڭ. بۇ باسقۇچ ئارقىلىق تەڭلىمىنىڭ سول تەرىپى پۈتۈن سانلىق كىۋادراتقا ئايلىنىدۇ.
y^{2}+3y+\frac{9}{4}=\frac{9}{4}
كەسىرنىڭ سۈرەت ۋە مەخرەجلىرىنىڭ كىۋادراتىنى تېپىش ئارقىلىق \frac{3}{2} نىڭ كىۋادراتىنى تېپىڭ.
\left(y+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
كۆپەيتكۈچى y^{2}+3y+\frac{9}{4}. ئادەتتە x^{2}+bx+c پۈتۈن سانلىق كىۋادرات بولسا، ئۇنىڭ كۆپەيتكۈچىسى ھەردائىم \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} بولىدۇ.
\sqrt{\left(y+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىنىڭ كىۋادرات يىلتىزىنى چىقىرىڭ.
y+\frac{3}{2}=\frac{3}{2} y+\frac{3}{2}=-\frac{3}{2}
ئاددىيلاشتۇرۇڭ.
y=0 y=-3
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىن \frac{3}{2} نى ئېلىڭ.