ئاساسىي مەزمۇنغا ئاتلاش
x، y نى يېشىش
Tick mark Image
گرافىك

تور ئىزدەشتىكى مۇشۇنىڭغا ئوخشاش مەسىلىلەر

تەڭ بەھرىمان بولۇش

3x+3y+9=2\left(x-y\right)
بىرىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x+y گە كۆپەيتىڭ.
3x+3y+9=2x-2y
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 2 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
3x+3y+9-2x=-2y
ھەر ئىككى تەرەپتىن 2x نى ئېلىڭ.
x+3y+9=-2y
3x بىلەن -2x نى بىرىكتۈرۈپ x نى چىقىرىڭ.
x+3y+9+2y=0
2y نى ھەر ئىككى تەرەپكە قوشۇڭ.
x+5y+9=0
3y بىلەن 2y نى بىرىكتۈرۈپ 5y نى چىقىرىڭ.
x+5y=-9
ھەر ئىككى تەرەپتىن 9 نى ئېلىڭ. نۆلدىن ھەرقانداق سان ئېلىنسا، شۇ ساننىڭ مەنپىيسى چىقىدۇ.
2x+2y=3\left(x-y\right)-4
ئىككىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تارقىتىش قانۇنى بويىچە 2 نى x+y گە كۆپەيتىڭ.
2x+2y=3x-3y-4
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
2x+2y-3x=-3y-4
ھەر ئىككى تەرەپتىن 3x نى ئېلىڭ.
-x+2y=-3y-4
2x بىلەن -3x نى بىرىكتۈرۈپ -x نى چىقىرىڭ.
-x+2y+3y=-4
3y نى ھەر ئىككى تەرەپكە قوشۇڭ.
-x+5y=-4
2y بىلەن 3y نى بىرىكتۈرۈپ 5y نى چىقىرىڭ.
x+5y=-9,-x+5y=-4
بىر جۈپ تەڭلىمىنى ئالماشتۇرۇش ئۇسۇلى ئارقىلىق يېشىش ئۈچۈن بىر تەڭلىمىدىكى بىر ئۆزگەرگۈچى مىقدارنى تېپىڭ. ئاندىن نەتىجىنى يەنە بىر تەڭلىمىدىكى شۇ ئۆزگەرگۈچى مىقدارغا ئالماشتۇرۇڭ.
x+5y=-9
تەڭلىمىدىن بىرنى تالاپ، x نى تەڭلىك بەلگىسىنىڭ سول تەرىپىدە يالغۇز قالدۇرۇش ئارقىلىق x نىڭ قىممىتىنى تېپىپ، تەڭلىمىنى يېشىڭ.
x=-5y-9
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىن 5y نى ئېلىڭ.
-\left(-5y-9\right)+5y=-4
يەنە بىر تەڭلىمە -x+5y=-4 دىكى x نىڭ ئورنىغا -5y-9 نى ئالماشتۇرۇڭ.
5y+9+5y=-4
-1 نى -5y-9 كە كۆپەيتىڭ.
10y+9=-4
5y نى 5y گە قوشۇڭ.
10y=-13
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىن 9 نى ئېلىڭ.
y=-\frac{13}{10}
ھەر ئىككى تەرەپنى 10 گە بۆلۈڭ.
x=-5\left(-\frac{13}{10}\right)-9
x=-5y-9 دە -\frac{13}{10} نى y گە ئالماشتۇرۇڭ. كېلىپ چىققان تەڭلىمىدە بىرلا ئۆزگەرگۈچى مىقدار بولىدۇ، x نى بىۋاسىتە يېشەلەيسىز.
x=\frac{13}{2}-9
-5 نى -\frac{13}{10} كە كۆپەيتىڭ.
x=-\frac{5}{2}
-9 نى \frac{13}{2} گە قوشۇڭ.
x=-\frac{5}{2},y=-\frac{13}{10}
سىستېما ھەل قىلىندى.
3x+3y+9=2\left(x-y\right)
بىرىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x+y گە كۆپەيتىڭ.
3x+3y+9=2x-2y
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 2 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
3x+3y+9-2x=-2y
ھەر ئىككى تەرەپتىن 2x نى ئېلىڭ.
x+3y+9=-2y
3x بىلەن -2x نى بىرىكتۈرۈپ x نى چىقىرىڭ.
x+3y+9+2y=0
2y نى ھەر ئىككى تەرەپكە قوشۇڭ.
x+5y+9=0
3y بىلەن 2y نى بىرىكتۈرۈپ 5y نى چىقىرىڭ.
x+5y=-9
ھەر ئىككى تەرەپتىن 9 نى ئېلىڭ. نۆلدىن ھەرقانداق سان ئېلىنسا، شۇ ساننىڭ مەنپىيسى چىقىدۇ.
2x+2y=3\left(x-y\right)-4
ئىككىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تارقىتىش قانۇنى بويىچە 2 نى x+y گە كۆپەيتىڭ.
2x+2y=3x-3y-4
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
2x+2y-3x=-3y-4
ھەر ئىككى تەرەپتىن 3x نى ئېلىڭ.
-x+2y=-3y-4
2x بىلەن -3x نى بىرىكتۈرۈپ -x نى چىقىرىڭ.
-x+2y+3y=-4
3y نى ھەر ئىككى تەرەپكە قوشۇڭ.
-x+5y=-4
2y بىلەن 3y نى بىرىكتۈرۈپ 5y نى چىقىرىڭ.
x+5y=-9,-x+5y=-4
تەڭلىمىنى ئۆلچەملىك شەكىلدە قىلىپ، ماترىتسا ئارقىلىق تەڭلىمە سىستېمىسىنى يېشىڭ.
\left(\begin{matrix}1&5\\-1&5\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-9\\-4\end{matrix}\right)
تەڭلىمىلەرنى ماترىتسا شەكلىدە يېزىڭ.
inverse(\left(\begin{matrix}1&5\\-1&5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&5\\-1&5\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&5\\-1&5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\-4\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}1&5\\-1&5\end{matrix}\right) نىڭ تەتۈر ماترىتساسى ئارقىلىق تەڭلىمىنىڭ سول تەرىپىنى كۆپەيتىڭ.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&5\\-1&5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\-4\end{matrix}\right)
ماترىتسا ۋە ئۇنىڭ تەتۈرىنىڭ ھاسىلاتى بىرلىك ماترىتسادۇر.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&5\\-1&5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\-4\end{matrix}\right)
تەڭلىك بەلگىسىنىڭ سول تەرىپىدىكى ماترىتسالارنى كۆپەيتىڭ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{5}{5-5\left(-1\right)}&-\frac{5}{5-5\left(-1\right)}\\-\frac{-1}{5-5\left(-1\right)}&\frac{1}{5-5\left(-1\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-9\\-4\end{matrix}\right)
2\times 2 ماترىتسا \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) نىڭ ئەكسى ماترىتساسى \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right)، شۇڭا ماترىتسا تەڭلىمىسىنى ماترىتسا كۆپەيتىش مەسىلىسى سۈپىتىدە قايتا يېزىشقا بولىدۇ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&-\frac{1}{2}\\\frac{1}{10}&\frac{1}{10}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-9\\-4\end{matrix}\right)
ھېسابلاڭ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}\left(-9\right)-\frac{1}{2}\left(-4\right)\\\frac{1}{10}\left(-9\right)+\frac{1}{10}\left(-4\right)\end{matrix}\right)
ماترىتسالارنى كۆپەيتىڭ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{5}{2}\\-\frac{13}{10}\end{matrix}\right)
ھېسابلاڭ.
x=-\frac{5}{2},y=-\frac{13}{10}
ماترىتسا ئېلېمېنتلىرى x ۋە y نى يېيىڭ.
3x+3y+9=2\left(x-y\right)
بىرىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x+y گە كۆپەيتىڭ.
3x+3y+9=2x-2y
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 2 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
3x+3y+9-2x=-2y
ھەر ئىككى تەرەپتىن 2x نى ئېلىڭ.
x+3y+9=-2y
3x بىلەن -2x نى بىرىكتۈرۈپ x نى چىقىرىڭ.
x+3y+9+2y=0
2y نى ھەر ئىككى تەرەپكە قوشۇڭ.
x+5y+9=0
3y بىلەن 2y نى بىرىكتۈرۈپ 5y نى چىقىرىڭ.
x+5y=-9
ھەر ئىككى تەرەپتىن 9 نى ئېلىڭ. نۆلدىن ھەرقانداق سان ئېلىنسا، شۇ ساننىڭ مەنپىيسى چىقىدۇ.
2x+2y=3\left(x-y\right)-4
ئىككىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تارقىتىش قانۇنى بويىچە 2 نى x+y گە كۆپەيتىڭ.
2x+2y=3x-3y-4
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
2x+2y-3x=-3y-4
ھەر ئىككى تەرەپتىن 3x نى ئېلىڭ.
-x+2y=-3y-4
2x بىلەن -3x نى بىرىكتۈرۈپ -x نى چىقىرىڭ.
-x+2y+3y=-4
3y نى ھەر ئىككى تەرەپكە قوشۇڭ.
-x+5y=-4
2y بىلەن 3y نى بىرىكتۈرۈپ 5y نى چىقىرىڭ.
x+5y=-9,-x+5y=-4
قىسقارتىپ يېشىش ئۈچۈن ھەر ئىككى تەڭلىمىدىكى بىر ئۆزگەرگۈچى مىقدارنىڭ كوئېففىتسېنتى بىر تەڭلىمىنى يەنە بىر تەڭلىمىدىن ئالغاندا ئۆزگەرگۈچى سان يېيىشىپ يوقايدىغان ھالەتتە ئوخشاش بولۇشى كېرەك.
x+x+5y-5y=-9+4
تەڭلىك بەلگىسىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىن بىر خىل ئەزالارنى ئېلىش ئارقىلىق x+5y=-9 دىن -x+5y=-4 نى ئېلىڭ.
x+x=-9+4
5y نى -5y گە قوشۇڭ. 5y بىلەن -5y يېيىشىپ، تەڭلىمىدە يەشكىلى بولىدىغان بىرلا ئۆزگەرگۈچى سان قالدۇرىدۇ.
2x=-9+4
x نى x گە قوشۇڭ.
2x=-5
-9 نى 4 گە قوشۇڭ.
x=-\frac{5}{2}
ھەر ئىككى تەرەپنى 2 گە بۆلۈڭ.
-\left(-\frac{5}{2}\right)+5y=-4
-x+5y=-4 دە -\frac{5}{2} نى x گە ئالماشتۇرۇڭ. كېلىپ چىققان تەڭلىمىدە بىرلا ئۆزگەرگۈچى مىقدار بولىدۇ، y نى بىۋاسىتە يېشەلەيسىز.
\frac{5}{2}+5y=-4
-1 نى -\frac{5}{2} كە كۆپەيتىڭ.
5y=-\frac{13}{2}
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىن \frac{5}{2} نى ئېلىڭ.
y=-\frac{13}{10}
ھەر ئىككى تەرەپنى 5 گە بۆلۈڭ.
x=-\frac{5}{2},y=-\frac{13}{10}
سىستېما ھەل قىلىندى.