ئاساسىي مەزمۇنغا ئاتلاش
x، y نى يېشىش
Tick mark Image
گرافىك

تور ئىزدەشتىكى مۇشۇنىڭغا ئوخشاش مەسىلىلەر

تەڭ بەھرىمان بولۇش

3\left(x-y\right)-2y=6
بىرىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىنى 2,3 نىڭ ئەڭ كىچىك ئومۇمىي بۆلگۈچىسى 6 گە كۆپەيتىڭ.
3x-3y-2y=6
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
3x-5y=6
-3y بىلەن -2y نى بىرىكتۈرۈپ -5y نى چىقىرىڭ.
x+\frac{1}{2}y=y
ئىككىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. x+\frac{1}{2}y نى تېپىش ئۈچۈن 2x+y نىڭ ھەر بىر ئەزاسىنى 2 گە بۆلۈڭ.
x+\frac{1}{2}y-y=0
ھەر ئىككى تەرەپتىن y نى ئېلىڭ.
x-\frac{1}{2}y=0
\frac{1}{2}y بىلەن -y نى بىرىكتۈرۈپ -\frac{1}{2}y نى چىقىرىڭ.
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
بىر جۈپ تەڭلىمىنى ئالماشتۇرۇش ئۇسۇلى ئارقىلىق يېشىش ئۈچۈن بىر تەڭلىمىدىكى بىر ئۆزگەرگۈچى مىقدارنى تېپىڭ. ئاندىن نەتىجىنى يەنە بىر تەڭلىمىدىكى شۇ ئۆزگەرگۈچى مىقدارغا ئالماشتۇرۇڭ.
3x-5y=6
تەڭلىمىدىن بىرنى تالاپ، x نى تەڭلىك بەلگىسىنىڭ سول تەرىپىدە يالغۇز قالدۇرۇش ئارقىلىق x نىڭ قىممىتىنى تېپىپ، تەڭلىمىنى يېشىڭ.
3x=5y+6
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىگە 5y نى قوشۇڭ.
x=\frac{1}{3}\left(5y+6\right)
ھەر ئىككى تەرەپنى 3 گە بۆلۈڭ.
x=\frac{5}{3}y+2
\frac{1}{3} نى 5y+6 كە كۆپەيتىڭ.
\frac{5}{3}y+2-\frac{1}{2}y=0
يەنە بىر تەڭلىمە x-\frac{1}{2}y=0 دىكى x نىڭ ئورنىغا \frac{5y}{3}+2 نى ئالماشتۇرۇڭ.
\frac{7}{6}y+2=0
\frac{5y}{3} نى -\frac{y}{2} گە قوشۇڭ.
\frac{7}{6}y=-2
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىن 2 نى ئېلىڭ.
y=-\frac{12}{7}
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىنى \frac{7}{6} گە، يەنى كەسىرنىڭ ئەكس سانى ئارقىلىق ھەر ئىككى تەرەپنى كۆپەيتىدىغان سانغا بۆلۈڭ.
x=\frac{5}{3}\left(-\frac{12}{7}\right)+2
x=\frac{5}{3}y+2 دە -\frac{12}{7} نى y گە ئالماشتۇرۇڭ. كېلىپ چىققان تەڭلىمىدە بىرلا ئۆزگەرگۈچى مىقدار بولىدۇ، x نى بىۋاسىتە يېشەلەيسىز.
x=-\frac{20}{7}+2
سۈرەتنى سۈرەتكە، مەخرەجنى مەخرەجگە كۆپەيتىش ئارقىلىق \frac{5}{3} نى -\frac{12}{7} گە كۆپەيتىڭ. ئاندىن كەسىرنى ئىمكانىيەتنىڭ بارىچە ئاددىيلاشتۇرۇڭ.
x=-\frac{6}{7}
2 نى -\frac{20}{7} گە قوشۇڭ.
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
سىستېما ھەل قىلىندى.
3\left(x-y\right)-2y=6
بىرىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىنى 2,3 نىڭ ئەڭ كىچىك ئومۇمىي بۆلگۈچىسى 6 گە كۆپەيتىڭ.
3x-3y-2y=6
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
3x-5y=6
-3y بىلەن -2y نى بىرىكتۈرۈپ -5y نى چىقىرىڭ.
x+\frac{1}{2}y=y
ئىككىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. x+\frac{1}{2}y نى تېپىش ئۈچۈن 2x+y نىڭ ھەر بىر ئەزاسىنى 2 گە بۆلۈڭ.
x+\frac{1}{2}y-y=0
ھەر ئىككى تەرەپتىن y نى ئېلىڭ.
x-\frac{1}{2}y=0
\frac{1}{2}y بىلەن -y نى بىرىكتۈرۈپ -\frac{1}{2}y نى چىقىرىڭ.
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
تەڭلىمىنى ئۆلچەملىك شەكىلدە قىلىپ، ماترىتسا ئارقىلىق تەڭلىمە سىستېمىسىنى يېشىڭ.
\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
تەڭلىمىلەرنى ماترىتسا شەكلىدە يېزىڭ.
inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right) نىڭ تەتۈر ماترىتساسى ئارقىلىق تەڭلىمىنىڭ سول تەرىپىنى كۆپەيتىڭ.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
ماترىتسا ۋە ئۇنىڭ تەتۈرىنىڭ ھاسىلاتى بىرلىك ماترىتسادۇر.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
تەڭلىك بەلگىسىنىڭ سول تەرىپىدىكى ماترىتسالارنى كۆپەيتىڭ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{\frac{1}{2}}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}&-\frac{-5}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}\\-\frac{1}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}&\frac{3}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
2\times 2 ماترىتسا \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) نىڭ ئەكسى ماترىتساسى \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right)، شۇڭا ماترىتسا تەڭلىمىسىنى ماترىتسا كۆپەيتىش مەسىلىسى سۈپىتىدە قايتا يېزىشقا بولىدۇ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{7}&\frac{10}{7}\\-\frac{2}{7}&\frac{6}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
ھېسابلاڭ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{7}\times 6\\-\frac{2}{7}\times 6\end{matrix}\right)
ماترىتسالارنى كۆپەيتىڭ.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{6}{7}\\-\frac{12}{7}\end{matrix}\right)
ھېسابلاڭ.
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
ماترىتسا ئېلېمېنتلىرى x ۋە y نى يېيىڭ.
3\left(x-y\right)-2y=6
بىرىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىنى 2,3 نىڭ ئەڭ كىچىك ئومۇمىي بۆلگۈچىسى 6 گە كۆپەيتىڭ.
3x-3y-2y=6
تارقىتىش قانۇنى بويىچە 3 نى x-y گە كۆپەيتىڭ.
3x-5y=6
-3y بىلەن -2y نى بىرىكتۈرۈپ -5y نى چىقىرىڭ.
x+\frac{1}{2}y=y
ئىككىنچى تەڭلىمىنى ئويلىشىپ بېقىڭ. x+\frac{1}{2}y نى تېپىش ئۈچۈن 2x+y نىڭ ھەر بىر ئەزاسىنى 2 گە بۆلۈڭ.
x+\frac{1}{2}y-y=0
ھەر ئىككى تەرەپتىن y نى ئېلىڭ.
x-\frac{1}{2}y=0
\frac{1}{2}y بىلەن -y نى بىرىكتۈرۈپ -\frac{1}{2}y نى چىقىرىڭ.
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
قىسقارتىپ يېشىش ئۈچۈن ھەر ئىككى تەڭلىمىدىكى بىر ئۆزگەرگۈچى مىقدارنىڭ كوئېففىتسېنتى بىر تەڭلىمىنى يەنە بىر تەڭلىمىدىن ئالغاندا ئۆزگەرگۈچى سان يېيىشىپ يوقايدىغان ھالەتتە ئوخشاش بولۇشى كېرەك.
3x-5y=6,3x+3\left(-\frac{1}{2}\right)y=0
3x بىلەن x نى تەڭ قىلىش ئۈچۈن بىرىنچى تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىكى بارلىق ئەزالارنى 1 گە، ئىككىنچى تەڭلىمىدىكى بارلىق ئەزالارنى 3 گە كۆپەيتىڭ.
3x-5y=6,3x-\frac{3}{2}y=0
ئاددىيلاشتۇرۇڭ.
3x-3x-5y+\frac{3}{2}y=6
تەڭلىك بەلگىسىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىن بىر خىل ئەزالارنى ئېلىش ئارقىلىق 3x-5y=6 دىن 3x-\frac{3}{2}y=0 نى ئېلىڭ.
-5y+\frac{3}{2}y=6
3x نى -3x گە قوشۇڭ. 3x بىلەن -3x يېيىشىپ، تەڭلىمىدە يەشكىلى بولىدىغان بىرلا ئۆزگەرگۈچى سان قالدۇرىدۇ.
-\frac{7}{2}y=6
-5y نى \frac{3y}{2} گە قوشۇڭ.
y=-\frac{12}{7}
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىنى -\frac{7}{2} گە، يەنى كەسىرنىڭ ئەكس سانى ئارقىلىق ھەر ئىككى تەرەپنى كۆپەيتىدىغان سانغا بۆلۈڭ.
x-\frac{1}{2}\left(-\frac{12}{7}\right)=0
x-\frac{1}{2}y=0 دە -\frac{12}{7} نى y گە ئالماشتۇرۇڭ. كېلىپ چىققان تەڭلىمىدە بىرلا ئۆزگەرگۈچى مىقدار بولىدۇ، x نى بىۋاسىتە يېشەلەيسىز.
x+\frac{6}{7}=0
سۈرەتنى سۈرەتكە، مەخرەجنى مەخرەجگە كۆپەيتىش ئارقىلىق -\frac{1}{2} نى -\frac{12}{7} گە كۆپەيتىڭ. ئاندىن كەسىرنى ئىمكانىيەتنىڭ بارىچە ئاددىيلاشتۇرۇڭ.
x=-\frac{6}{7}
تەڭلىمىنىڭ ھەر ئىككى تەرىپىدىن \frac{6}{7} نى ئېلىڭ.
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
سىستېما ھەل قىلىندى.