Төп эчтәлеккә скип
x өчен чишелеш
Tick mark Image
Граф

Веб-эзләүнең моңа охшаш проблемалары

Уртаклык

x^{2}-12x=36
ax^{2}+bx+c=0 формадагы барлык тигезләмәләр түбәндәге квадрат формуласын кулланып чишелергә мөмкин: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Квадрат формуласы ике чишелеш бирә, берсендә ± кушу һәм берсендә алу булганда.
x^{2}-12x-36=36-36
Тигезләмәнең ике ягыннан 36 алыгыз.
x^{2}-12x-36=0
36'ны үзеннән алу 0 калдыра.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{\left(-12\right)^{2}-4\left(-36\right)}}{2}
Әлеге тигезләмә стандарт формасында: ax^{2}+bx+c=0. Квадрат формуласында 1'ны a'га, -12'ны b'га һәм -36'ны c'га алыштырыгыз, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144-4\left(-36\right)}}{2}
-12 квадратын табыгыз.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144+144}}{2}
-4'ны -36 тапкыр тапкырлагыз.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{288}}{2}
144'ны 144'га өстәгез.
x=\frac{-\left(-12\right)±12\sqrt{2}}{2}
288'нан квадрат тамырын чыгартыгыз.
x=\frac{12±12\sqrt{2}}{2}
-12 санның капма-каршысы - 12.
x=\frac{12\sqrt{2}+12}{2}
Хәзер ± плюс булганда, x=\frac{12±12\sqrt{2}}{2} тигезләмәсен чишегез. 12'ны 12\sqrt{2}'га өстәгез.
x=6\sqrt{2}+6
12+12\sqrt{2}'ны 2'га бүлегез.
x=\frac{12-12\sqrt{2}}{2}
Хәзер ± минус булганда, x=\frac{12±12\sqrt{2}}{2} тигезләмәсен чишегез. 12\sqrt{2}'ны 12'нан алыгыз.
x=6-6\sqrt{2}
12-12\sqrt{2}'ны 2'га бүлегез.
x=6\sqrt{2}+6 x=6-6\sqrt{2}
Тигезләмә хәзер чишелгән.
x^{2}-12x=36
Мондый квадрат тигезләмәләрне квадратны тәмамлап чишәргә мөмкин. Квадратны тәмамлау өчен, тигезләмә башта x^{2}+bx=c формасында булырга тиеш.
x^{2}-12x+\left(-6\right)^{2}=36+\left(-6\right)^{2}
-6-не алу өчен, -12 — x элементының коэффициентын — 2-гә бүлегез. Аннары -6'ның квадратын тигезләмәнең ике ягына өстәгез. Бу адым тигезләмәнең сул ягын идеаль квадрат итә.
x^{2}-12x+36=36+36
-6 квадратын табыгыз.
x^{2}-12x+36=72
36'ны 36'га өстәгез.
\left(x-6\right)^{2}=72
x^{2}-12x+36 тапкырлаучыларга таратыгыз. Гомуми очракта, x^{2}+bx+c идеаль квадрат булганда, ул һәрвакыт \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} буларак вакланырга мөмкин.
\sqrt{\left(x-6\right)^{2}}=\sqrt{72}
Тигезләмәнең ике ягыннан квадрат тамырын чыгарту.
x-6=6\sqrt{2} x-6=-6\sqrt{2}
Гадиләштерегез.
x=6\sqrt{2}+6 x=6-6\sqrt{2}
Тигезләмәнең ике ягына 6 өстәгез.