x için çözün
x=2
Grafik
Paylaş
Panoya kopyalandı
16+\left(8-x\right)^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
2 sayısının 4 kuvvetini hesaplayarak 16 sonucunu bulun.
16+64-16x+x^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
\left(8-x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
80-16x+x^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
16 ve 64 sayılarını toplayarak 80 sonucunu bulun.
80-16x+x^{2}+16+8x+x^{2}=88
\left(4+x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
96-16x+x^{2}+8x+x^{2}=88
80 ve 16 sayılarını toplayarak 96 sonucunu bulun.
96-8x+x^{2}+x^{2}=88
-16x ve 8x terimlerini birleştirerek -8x sonucunu elde edin.
96-8x+2x^{2}=88
x^{2} ve x^{2} terimlerini birleştirerek 2x^{2} sonucunu elde edin.
96-8x+2x^{2}-88=0
Her iki taraftan 88 sayısını çıkarın.
8-8x+2x^{2}=0
96 sayısından 88 sayısını çıkarıp 8 sonucunu bulun.
4-4x+x^{2}=0
Her iki tarafı 2 ile bölün.
x^{2}-4x+4=0
Standart biçime dönüştürmek için polinomu yeniden düzenleyin. Terimleri üslerine göre azalan düzende sıralayın.
a+b=-4 ab=1\times 4=4
Denklemi çözmek için sol tarafı gruplandırarak çarpanlarına ayırın. Öncelikle sol tarafın x^{2}+ax+bx+4 olarak yeniden yazılması gerekir. a ve b bulmak için, bir sistemi çözülebilecek şekilde ayarlayın.
-1,-4 -2,-2
ab pozitif olduğundan a ve b aynı işarete sahip. a+b negatif olduğundan a ve b her ikisi de negatiftir. Çarpımı 4 olan tam sayı çiftlerini listeleyin.
-1-4=-5 -2-2=-4
Her çiftin toplamını hesaplayın.
a=-2 b=-2
Çözüm, -4 toplamını veren çifttir.
\left(x^{2}-2x\right)+\left(-2x+4\right)
x^{2}-4x+4 ifadesini \left(x^{2}-2x\right)+\left(-2x+4\right) olarak yeniden yazın.
x\left(x-2\right)-2\left(x-2\right)
İkinci gruptaki ilk ve -2 x çarpanlarına ayırın.
\left(x-2\right)\left(x-2\right)
Dağılma özelliği kullanarak x-2 ortak terimi parantezine alın.
\left(x-2\right)^{2}
İki terimli kare olarak yazın.
x=2
Denklemin çözümünü bulmak için x-2=0 ifadesini çözün.
16+\left(8-x\right)^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
2 sayısının 4 kuvvetini hesaplayarak 16 sonucunu bulun.
16+64-16x+x^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
\left(8-x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
80-16x+x^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
16 ve 64 sayılarını toplayarak 80 sonucunu bulun.
80-16x+x^{2}+16+8x+x^{2}=88
\left(4+x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
96-16x+x^{2}+8x+x^{2}=88
80 ve 16 sayılarını toplayarak 96 sonucunu bulun.
96-8x+x^{2}+x^{2}=88
-16x ve 8x terimlerini birleştirerek -8x sonucunu elde edin.
96-8x+2x^{2}=88
x^{2} ve x^{2} terimlerini birleştirerek 2x^{2} sonucunu elde edin.
96-8x+2x^{2}-88=0
Her iki taraftan 88 sayısını çıkarın.
8-8x+2x^{2}=0
96 sayısından 88 sayısını çıkarıp 8 sonucunu bulun.
2x^{2}-8x+8=0
ax^{2}+bx+c=0 biçimindeki tüm denklemler, ikinci dereceden denklem formülü kullanılarak çözülebilir: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. İkinci dereceden denklem formülü, biri ± toplama diğeri de çıkarma olduğunda size iki çözüm sunar.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}-4\times 2\times 8}}{2\times 2}
Bu denklem standart biçimdedir: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} ikinci dereceden denklem formülünde a yerine 2, b yerine -8 ve c yerine 8 değerini koyarak çözün.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-4\times 2\times 8}}{2\times 2}
-8 sayısının karesi.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-8\times 8}}{2\times 2}
-4 ile 2 sayısını çarpın.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-64}}{2\times 2}
-8 ile 8 sayısını çarpın.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{0}}{2\times 2}
-64 ile 64 sayısını toplayın.
x=-\frac{-8}{2\times 2}
0 sayısının karekökünü alın.
x=\frac{8}{2\times 2}
-8 sayısının tersi: 8.
x=\frac{8}{4}
2 ile 2 sayısını çarpın.
x=2
8 sayısını 4 ile bölün.
16+\left(8-x\right)^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
2 sayısının 4 kuvvetini hesaplayarak 16 sonucunu bulun.
16+64-16x+x^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
\left(8-x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
80-16x+x^{2}+\left(4+x\right)^{2}=88
16 ve 64 sayılarını toplayarak 80 sonucunu bulun.
80-16x+x^{2}+16+8x+x^{2}=88
\left(4+x\right)^{2} ifadesini genişletmek için \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} binom teoremini kullanın.
96-16x+x^{2}+8x+x^{2}=88
80 ve 16 sayılarını toplayarak 96 sonucunu bulun.
96-8x+x^{2}+x^{2}=88
-16x ve 8x terimlerini birleştirerek -8x sonucunu elde edin.
96-8x+2x^{2}=88
x^{2} ve x^{2} terimlerini birleştirerek 2x^{2} sonucunu elde edin.
-8x+2x^{2}=88-96
Her iki taraftan 96 sayısını çıkarın.
-8x+2x^{2}=-8
88 sayısından 96 sayısını çıkarıp -8 sonucunu bulun.
2x^{2}-8x=-8
Buna benzer karesel denklemler, kareyi tamamlayarak çözülebilir. Kareyi tamamlamak için denklemin x^{2}+bx=c biçiminde olması gerekir.
\frac{2x^{2}-8x}{2}=-\frac{8}{2}
Her iki tarafı 2 ile bölün.
x^{2}+\left(-\frac{8}{2}\right)x=-\frac{8}{2}
2 ile bölme, 2 ile çarpma işlemini geri alır.
x^{2}-4x=-\frac{8}{2}
-8 sayısını 2 ile bölün.
x^{2}-4x=-4
-8 sayısını 2 ile bölün.
x^{2}-4x+\left(-2\right)^{2}=-4+\left(-2\right)^{2}
x teriminin katsayısı olan -4 sayısını 2 değerine bölerek -2 sonucunu elde edin. Sonra, denklemin her iki tarafına -2 sayısının karesini ekleyin. Bu adım, denklemin sol tarafının tam kare olmasını sağlar.
x^{2}-4x+4=-4+4
-2 sayısının karesi.
x^{2}-4x+4=0
4 ile -4 sayısını toplayın.
\left(x-2\right)^{2}=0
Faktör x^{2}-4x+4. Genel olarak, x^{2}+bx+c bir kare olduğunda, her zaman kare olarak \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-2\right)^{2}}=\sqrt{0}
Denklemin her iki tarafının kare kökünü alın.
x-2=0 x-2=0
Sadeleştirin.
x=2 x=2
Denklemin her iki tarafına 2 ekleyin.
x=2
Denklem çözüldü. Çözümleri aynı.
Örnekler
İkinci dereceden denklem
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Doğrusal denklem
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Eş zamanlı denklem
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Türevleme
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
İntegralleme
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitler
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}