Hoppa till huvudinnehåll
Faktorisera
Tick mark Image
Beräkna
Tick mark Image
Graf

Liknande problem från webbsökning

Aktie

3\left(-x^{2}-2x-1\right)
Bryt ut 3.
a+b=-2 ab=-\left(-1\right)=1
Överväg -x^{2}-2x-1. Faktorisera uttrycket genom gruppering. Först måste uttrycket skrivas om som -x^{2}+ax+bx-1. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
a=-1 b=-1
Eftersom ab är positivt a och b ha samma tecken. Eftersom a+b är negativt är a och b negativa. Det enda sådana paret är systemlösningen.
\left(-x^{2}-x\right)+\left(-x-1\right)
Skriv om -x^{2}-2x-1 som \left(-x^{2}-x\right)+\left(-x-1\right).
-x\left(x+1\right)-\left(x+1\right)
Utfaktor -x i den första och den -1 i den andra gruppen.
\left(x+1\right)\left(-x-1\right)
Bryt ut den gemensamma termen x+1 genom att använda distributivitet.
3\left(x+1\right)\left(-x-1\right)
Skriv om det fullständiga faktoriserade uttrycket.
-3x^{2}-6x-3=0
Ett kvadratisk polynom kan faktoriseras med transformeringen ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), där x_{1} och x_{2} är lösningarna för andragradsekvationen ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\left(-3\right)\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\left(-3\right)\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Kvadrera -6.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+12\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Multiplicera -4 med -3.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-36}}{2\left(-3\right)}
Multiplicera 12 med -3.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{0}}{2\left(-3\right)}
Addera 36 till -36.
x=\frac{-\left(-6\right)±0}{2\left(-3\right)}
Dra kvadratroten ur 0.
x=\frac{6±0}{2\left(-3\right)}
Motsatsen till -6 är 6.
x=\frac{6±0}{-6}
Multiplicera 2 med -3.
-3x^{2}-6x-3=-3\left(x-\left(-1\right)\right)\left(x-\left(-1\right)\right)
Faktorisera det ursprungliga uttrycket med ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Ersätt x_{1} med -1 och x_{2} med -1.
-3x^{2}-6x-3=-3\left(x+1\right)\left(x+1\right)
Förenkla alla uttryck på formen p-\left(-q\right) till p+q.