Lös ut x
x\neq 0
y\neq 0
Lös ut y
y\neq 0
x\neq 0
Graf
Frågesport
Algebra
\frac { 8 } { x } - \frac { 3 x + 8 y } { x y } = \frac { 8 y - ( 3 x + 8 y ) } { x y } =
Aktie
Kopieras till Urklipp
y\times 8-\left(3x+8y\right)=8y-\left(3x+8y\right)
Variabeln x får inte vara lika med 0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med xy, den minsta gemensamma multipeln för x,xy.
y\times 8-3x-8y=8y-\left(3x+8y\right)
Hitta motsatsen till 3x+8y genom att hitta motsatsen till varje term.
-3x=8y-\left(3x+8y\right)
Slå ihop y\times 8 och -8y för att få 0.
-3x=8y-3x-8y
Hitta motsatsen till 3x+8y genom att hitta motsatsen till varje term.
-3x=-3x
Slå ihop 8y och -8y för att få 0.
-3x+3x=0
Lägg till 3x på båda sidorna.
0=0
Slå ihop -3x och 3x för att få 0.
\text{true}
Jämför 0 med 0.
x\in \mathrm{R}
Detta är sant för alla x.
x\in \mathrm{R}\setminus 0
Variabeln x får inte vara lika med 0.
y\times 8-\left(3x+8y\right)=8y-\left(3x+8y\right)
Variabeln y får inte vara lika med 0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med xy, den minsta gemensamma multipeln för x,xy.
y\times 8-3x-8y=8y-\left(3x+8y\right)
Hitta motsatsen till 3x+8y genom att hitta motsatsen till varje term.
-3x=8y-\left(3x+8y\right)
Slå ihop y\times 8 och -8y för att få 0.
-3x=8y-3x-8y
Hitta motsatsen till 3x+8y genom att hitta motsatsen till varje term.
-3x=-3x
Slå ihop 8y och -8y för att få 0.
x=x
Förkorta -3 på båda sidor.
\text{true}
Ordna om termerna.
y\in \mathrm{R}
Detta är sant för alla y.
y\in \mathrm{R}\setminus 0
Variabeln y får inte vara lika med 0.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}