Lös ut x
x=-4
x=2
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
\left(x+2\right)\times 4-x\times 4=x\left(x+2\right)
Variabeln x får inte vara lika med något av värdena -2,0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med x\left(x+2\right), den minsta gemensamma multipeln för x,x+2.
4x+8-x\times 4=x\left(x+2\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x+2 med 4.
4x+8-x\times 4=x^{2}+2x
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x med x+2.
4x+8-x\times 4-x^{2}=2x
Subtrahera x^{2} från båda led.
4x+8-x\times 4-x^{2}-2x=0
Subtrahera 2x från båda led.
2x+8-x\times 4-x^{2}=0
Slå ihop 4x och -2x för att få 2x.
2x+8-4x-x^{2}=0
Multiplicera -1 och 4 för att få -4.
-2x+8-x^{2}=0
Slå ihop 2x och -4x för att få -2x.
-x^{2}-2x+8=0
Skriv om polynomen på standardform. Ordna termerna från högsta till lägsta grad.
a+b=-2 ab=-8=-8
För att lösa ekvationen kan du faktor den vänstra delen med hjälp av gruppering. Första, vänstra sidan måste skrivas om som -x^{2}+ax+bx+8. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
1,-8 2,-4
Eftersom ab är negativt a och b har motsatta tecken. Eftersom a+b är negativt har det negativa talet större absolut värde än det positiva. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -8.
1-8=-7 2-4=-2
Beräkna summan för varje par.
a=2 b=-4
Lösningen är det par som ger Summa -2.
\left(-x^{2}+2x\right)+\left(-4x+8\right)
Skriv om -x^{2}-2x+8 som \left(-x^{2}+2x\right)+\left(-4x+8\right).
x\left(-x+2\right)+4\left(-x+2\right)
Utfaktor x i den första och den 4 i den andra gruppen.
\left(-x+2\right)\left(x+4\right)
Bryt ut den gemensamma termen -x+2 genom att använda distributivitet.
x=2 x=-4
Lös -x+2=0 och x+4=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
\left(x+2\right)\times 4-x\times 4=x\left(x+2\right)
Variabeln x får inte vara lika med något av värdena -2,0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med x\left(x+2\right), den minsta gemensamma multipeln för x,x+2.
4x+8-x\times 4=x\left(x+2\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x+2 med 4.
4x+8-x\times 4=x^{2}+2x
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x med x+2.
4x+8-x\times 4-x^{2}=2x
Subtrahera x^{2} från båda led.
4x+8-x\times 4-x^{2}-2x=0
Subtrahera 2x från båda led.
2x+8-x\times 4-x^{2}=0
Slå ihop 4x och -2x för att få 2x.
2x+8-4x-x^{2}=0
Multiplicera -1 och 4 för att få -4.
-2x+8-x^{2}=0
Slå ihop 2x och -4x för att få -2x.
-x^{2}-2x+8=0
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-1\right)\times 8}}{2\left(-1\right)}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med -1, b med -2 och c med 8 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-1\right)\times 8}}{2\left(-1\right)}
Kvadrera -2.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+4\times 8}}{2\left(-1\right)}
Multiplicera -4 med -1.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+32}}{2\left(-1\right)}
Multiplicera 4 med 8.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{36}}{2\left(-1\right)}
Addera 4 till 32.
x=\frac{-\left(-2\right)±6}{2\left(-1\right)}
Dra kvadratroten ur 36.
x=\frac{2±6}{2\left(-1\right)}
Motsatsen till -2 är 2.
x=\frac{2±6}{-2}
Multiplicera 2 med -1.
x=\frac{8}{-2}
Lös nu ekvationen x=\frac{2±6}{-2} när ± är plus. Addera 2 till 6.
x=-4
Dela 8 med -2.
x=-\frac{4}{-2}
Lös nu ekvationen x=\frac{2±6}{-2} när ± är minus. Subtrahera 6 från 2.
x=2
Dela -4 med -2.
x=-4 x=2
Ekvationen har lösts.
\left(x+2\right)\times 4-x\times 4=x\left(x+2\right)
Variabeln x får inte vara lika med något av värdena -2,0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med x\left(x+2\right), den minsta gemensamma multipeln för x,x+2.
4x+8-x\times 4=x\left(x+2\right)
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x+2 med 4.
4x+8-x\times 4=x^{2}+2x
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera x med x+2.
4x+8-x\times 4-x^{2}=2x
Subtrahera x^{2} från båda led.
4x+8-x\times 4-x^{2}-2x=0
Subtrahera 2x från båda led.
2x+8-x\times 4-x^{2}=0
Slå ihop 4x och -2x för att få 2x.
2x-x\times 4-x^{2}=-8
Subtrahera 8 från båda led. Allt subtraherat från noll blir sin negation.
2x-4x-x^{2}=-8
Multiplicera -1 och 4 för att få -4.
-2x-x^{2}=-8
Slå ihop 2x och -4x för att få -2x.
-x^{2}-2x=-8
Andragradsekvationer som den här kan lösas med hjälp av kvadratkomplettering. För kvadratkomplettering måste ekvationen först skrivas om på formen x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}-2x}{-1}=-\frac{8}{-1}
Dividera båda led med -1.
x^{2}+\left(-\frac{2}{-1}\right)x=-\frac{8}{-1}
Division med -1 tar ut multiplikationen med -1.
x^{2}+2x=-\frac{8}{-1}
Dela -2 med -1.
x^{2}+2x=8
Dela -8 med -1.
x^{2}+2x+1^{2}=8+1^{2}
Dividera 2, koefficienten för termen x, med 2 för att få 1. Addera sedan kvadraten av 1 till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}+2x+1=8+1
Kvadrera 1.
x^{2}+2x+1=9
Addera 8 till 1.
\left(x+1\right)^{2}=9
Faktorisera x^{2}+2x+1. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{9}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x+1=3 x+1=-3
Förenkla.
x=2 x=-4
Subtrahera 1 från båda ekvationsled.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}