Lös ut x
x=-12
x=18
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
12x+216+12x+12x\left(x+18\right)\left(-\frac{1}{12}\right)=0
Variabeln x får inte vara lika med något av värdena -18,0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med 12x\left(x+18\right), den minsta gemensamma multipeln för x,x+18,12.
24x+216+12x\left(x+18\right)\left(-\frac{1}{12}\right)=0
Slå ihop 12x och 12x för att få 24x.
24x+216-x\left(x+18\right)=0
Multiplicera 12 och -\frac{1}{12} för att få -1.
24x+216-x^{2}-18x=0
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera -x med x+18.
6x+216-x^{2}=0
Slå ihop 24x och -18x för att få 6x.
-x^{2}+6x+216=0
Skriv om polynomen på standardform. Ordna termerna från högsta till lägsta grad.
a+b=6 ab=-216=-216
För att lösa ekvationen kan du faktor den vänstra delen med hjälp av gruppering. Första, vänstra sidan måste skrivas om som -x^{2}+ax+bx+216. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
-1,216 -2,108 -3,72 -4,54 -6,36 -8,27 -9,24 -12,18
Eftersom ab är negativt a och b har motsatta tecken. Eftersom a+b är positivt har det positiva talet större absolut värde än det negativa. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -216.
-1+216=215 -2+108=106 -3+72=69 -4+54=50 -6+36=30 -8+27=19 -9+24=15 -12+18=6
Beräkna summan för varje par.
a=18 b=-12
Lösningen är det par som ger Summa 6.
\left(-x^{2}+18x\right)+\left(-12x+216\right)
Skriv om -x^{2}+6x+216 som \left(-x^{2}+18x\right)+\left(-12x+216\right).
-x\left(x-18\right)-12\left(x-18\right)
Utfaktor -x i den första och den -12 i den andra gruppen.
\left(x-18\right)\left(-x-12\right)
Bryt ut den gemensamma termen x-18 genom att använda distributivitet.
x=18 x=-12
Lös x-18=0 och -x-12=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
12x+216+12x+12x\left(x+18\right)\left(-\frac{1}{12}\right)=0
Variabeln x får inte vara lika med något av värdena -18,0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med 12x\left(x+18\right), den minsta gemensamma multipeln för x,x+18,12.
24x+216+12x\left(x+18\right)\left(-\frac{1}{12}\right)=0
Slå ihop 12x och 12x för att få 24x.
24x+216-x\left(x+18\right)=0
Multiplicera 12 och -\frac{1}{12} för att få -1.
24x+216-x^{2}-18x=0
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera -x med x+18.
6x+216-x^{2}=0
Slå ihop 24x och -18x för att få 6x.
-x^{2}+6x+216=0
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\left(-1\right)\times 216}}{2\left(-1\right)}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med -1, b med 6 och c med 216 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\left(-1\right)\times 216}}{2\left(-1\right)}
Kvadrera 6.
x=\frac{-6±\sqrt{36+4\times 216}}{2\left(-1\right)}
Multiplicera -4 med -1.
x=\frac{-6±\sqrt{36+864}}{2\left(-1\right)}
Multiplicera 4 med 216.
x=\frac{-6±\sqrt{900}}{2\left(-1\right)}
Addera 36 till 864.
x=\frac{-6±30}{2\left(-1\right)}
Dra kvadratroten ur 900.
x=\frac{-6±30}{-2}
Multiplicera 2 med -1.
x=\frac{24}{-2}
Lös nu ekvationen x=\frac{-6±30}{-2} när ± är plus. Addera -6 till 30.
x=-12
Dela 24 med -2.
x=-\frac{36}{-2}
Lös nu ekvationen x=\frac{-6±30}{-2} när ± är minus. Subtrahera 30 från -6.
x=18
Dela -36 med -2.
x=-12 x=18
Ekvationen har lösts.
12x+216+12x+12x\left(x+18\right)\left(-\frac{1}{12}\right)=0
Variabeln x får inte vara lika med något av värdena -18,0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med 12x\left(x+18\right), den minsta gemensamma multipeln för x,x+18,12.
24x+216+12x\left(x+18\right)\left(-\frac{1}{12}\right)=0
Slå ihop 12x och 12x för att få 24x.
24x+216-x\left(x+18\right)=0
Multiplicera 12 och -\frac{1}{12} för att få -1.
24x+216-x^{2}-18x=0
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera -x med x+18.
6x+216-x^{2}=0
Slå ihop 24x och -18x för att få 6x.
6x-x^{2}=-216
Subtrahera 216 från båda led. Allt subtraherat från noll blir sin negation.
-x^{2}+6x=-216
Andragradsekvationer som den här kan lösas med hjälp av kvadratkomplettering. För kvadratkomplettering måste ekvationen först skrivas om på formen x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}+6x}{-1}=-\frac{216}{-1}
Dividera båda led med -1.
x^{2}+\frac{6}{-1}x=-\frac{216}{-1}
Division med -1 tar ut multiplikationen med -1.
x^{2}-6x=-\frac{216}{-1}
Dela 6 med -1.
x^{2}-6x=216
Dela -216 med -1.
x^{2}-6x+\left(-3\right)^{2}=216+\left(-3\right)^{2}
Dividera -6, koefficienten för termen x, med 2 för att få -3. Addera sedan kvadraten av -3 till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}-6x+9=216+9
Kvadrera -3.
x^{2}-6x+9=225
Addera 216 till 9.
\left(x-3\right)^{2}=225
Faktorisera x^{2}-6x+9. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x-3\right)^{2}}=\sqrt{225}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x-3=15 x-3=-15
Förenkla.
x=18 x=-12
Addera 3 till båda ekvationsled.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}