Lös ut m
m=\frac{5np}{4n+p}
n\neq 0\text{ and }p\neq 0\text{ and }n\neq -\frac{p}{4}
Lös ut n
n=-\frac{mp}{4m-5p}
p\neq 0\text{ and }m\neq 0\text{ and }p\neq \frac{4m}{5}
Aktie
Kopieras till Urklipp
mp+mn\times 4=np\times 5
Variabeln m får inte vara lika med 0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med mnp, den minsta gemensamma multipeln för n,p,m.
4mn+mp=5np
Ordna om termerna.
\left(4n+p\right)m=5np
Slå ihop alla termer som innehåller m.
\frac{\left(4n+p\right)m}{4n+p}=\frac{5np}{4n+p}
Dividera båda led med p+4n.
m=\frac{5np}{4n+p}
Division med p+4n tar ut multiplikationen med p+4n.
m=\frac{5np}{4n+p}\text{, }m\neq 0
Variabeln m får inte vara lika med 0.
mp+mn\times 4=np\times 5
Variabeln n får inte vara lika med 0 eftersom division med noll inte har definierats. Multiplicera båda sidorna av ekvationen med mnp, den minsta gemensamma multipeln för n,p,m.
mp+mn\times 4-np\times 5=0
Subtrahera np\times 5 från båda led.
mp+mn\times 4-5np=0
Multiplicera -1 och 5 för att få -5.
mn\times 4-5np=-mp
Subtrahera mp från båda led. Allt subtraherat från noll blir sin negation.
\left(m\times 4-5p\right)n=-mp
Slå ihop alla termer som innehåller n.
\left(4m-5p\right)n=-mp
Ekvationen är på standardform.
\frac{\left(4m-5p\right)n}{4m-5p}=-\frac{mp}{4m-5p}
Dividera båda led med 4m-5p.
n=-\frac{mp}{4m-5p}
Division med 4m-5p tar ut multiplikationen med 4m-5p.
n=-\frac{mp}{4m-5p}\text{, }n\neq 0
Variabeln n får inte vara lika med 0.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}