Gjej x
x\neq 0
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
x^{-3}=\frac{1^{3}}{x^{3}}
Për ta ngritur \frac{1}{x} në një fuqi, ngri numëruesin dhe emëruesin në atë fuqi dhe më pas pjesëtoji.
x^{-3}=\frac{1}{x^{3}}
Llogarit 1 në fuqi të 3 dhe merr 1.
x^{-3}-\frac{1}{x^{3}}=0
Zbrit \frac{1}{x^{3}} nga të dyja anët.
\frac{x^{-3}x^{3}}{x^{3}}-\frac{1}{x^{3}}=0
Për të shtuar ose për të zbritur shprehjet, zgjeroji për t'i bërë të njëjtë emëruesit e tyre. Shumëzo x^{-3} herë \frac{x^{3}}{x^{3}}.
\frac{x^{-3}x^{3}-1}{x^{3}}=0
Meqenëse \frac{x^{-3}x^{3}}{x^{3}} dhe \frac{1}{x^{3}} kanë të njëjtin emërues, zbriti duke zbritur numëruesit e tyre.
\frac{1-1}{x^{3}}=0
Bëj shumëzimet në x^{-3}x^{3}-1.
\frac{0}{x^{3}}=0
Bëj llogaritjet në 1-1.
0=0
Ndryshorja x nuk mund të jetë e barabartë me 0 meqenëse pjesëtimi me zero nuk është përcaktuar. Shumëzo të dyja anët e ekuacionit me x^{3}.
x\in \mathrm{R}
Kjo është e vërtetë për çdo x.
x\in \mathrm{R}\setminus 0
Ndryshorja x nuk mund të jetë e barabartë me 0.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}