Gjej k
k=-4
k=36
Share
Kopjuar në clipboard
k^{2}-32k-144=0
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -4 me 8k+36.
a+b=-32 ab=-144
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo k^{2}-32k-144 me anë të formulës k^{2}+\left(a+b\right)k+ab=\left(k+a\right)\left(k+b\right). Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
1,-144 2,-72 3,-48 4,-36 6,-24 8,-18 9,-16 12,-12
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është negative, numri negativ ka vlerë absolute më të madhe se ai pozitiv. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -144.
1-144=-143 2-72=-70 3-48=-45 4-36=-32 6-24=-18 8-18=-10 9-16=-7 12-12=0
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-36 b=4
Zgjidhja është çifti që jep shumën -32.
\left(k-36\right)\left(k+4\right)
Rishkruaj shprehjen e faktorizuar \left(k+a\right)\left(k+b\right) duke përdorur vlerat e fituara.
k=36 k=-4
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh k-36=0 dhe k+4=0.
k^{2}-32k-144=0
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -4 me 8k+36.
a+b=-32 ab=1\left(-144\right)=-144
Për të zgjidhur ekuacionin, faktorizo anën e majtë nëpërmjet grupimit. Së pari, ana e majtë duhet të rishkruhet si k^{2}+ak+bk-144. Për të gjetur a dhe b, parametrizo një sistem për ta zgjidhur.
1,-144 2,-72 3,-48 4,-36 6,-24 8,-18 9,-16 12,-12
Meqenëse ab është negative, a dhe b kanë shenja të kundërta. Meqenëse a+b është negative, numri negativ ka vlerë absolute më të madhe se ai pozitiv. Listo të gjitha këto çifte numrash të plotë që japin prodhimin -144.
1-144=-143 2-72=-70 3-48=-45 4-36=-32 6-24=-18 8-18=-10 9-16=-7 12-12=0
Llogarit shumën për çdo çift.
a=-36 b=4
Zgjidhja është çifti që jep shumën -32.
\left(k^{2}-36k\right)+\left(4k-144\right)
Rishkruaj k^{2}-32k-144 si \left(k^{2}-36k\right)+\left(4k-144\right).
k\left(k-36\right)+4\left(k-36\right)
Faktorizo k në grupin e parë dhe 4 në të dytin.
\left(k-36\right)\left(k+4\right)
Faktorizo pjesëtuesin e përbashkët k-36 duke përdorur vetinë e shpërndarjes.
k=36 k=-4
Për të gjetur zgjidhjet e ekuacionit, zgjidh k-36=0 dhe k+4=0.
k^{2}-32k-144=0
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -4 me 8k+36.
k=\frac{-\left(-32\right)±\sqrt{\left(-32\right)^{2}-4\left(-144\right)}}{2}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 1, b me -32 dhe c me -144 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
k=\frac{-\left(-32\right)±\sqrt{1024-4\left(-144\right)}}{2}
Ngri në fuqi të dytë -32.
k=\frac{-\left(-32\right)±\sqrt{1024+576}}{2}
Shumëzo -4 herë -144.
k=\frac{-\left(-32\right)±\sqrt{1600}}{2}
Mblidh 1024 me 576.
k=\frac{-\left(-32\right)±40}{2}
Gjej rrënjën katrore të 1600.
k=\frac{32±40}{2}
E kundërta e -32 është 32.
k=\frac{72}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin k=\frac{32±40}{2} kur ± është plus. Mblidh 32 me 40.
k=36
Pjesëto 72 me 2.
k=-\frac{8}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin k=\frac{32±40}{2} kur ± është minus. Zbrit 40 nga 32.
k=-4
Pjesëto -8 me 2.
k=36 k=-4
Ekuacioni është zgjidhur tani.
k^{2}-32k-144=0
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar -4 me 8k+36.
k^{2}-32k=144
Shto 144 në të dyja anët. Një numër i mbledhur me zero është i barabartë me atë numër.
k^{2}-32k+\left(-16\right)^{2}=144+\left(-16\right)^{2}
Pjesëto -32, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë -16. Më pas mblidh katrorin e -16 në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
k^{2}-32k+256=144+256
Ngri në fuqi të dytë -16.
k^{2}-32k+256=400
Mblidh 144 me 256.
\left(k-16\right)^{2}=400
Faktori k^{2}-32k+256. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(k-16\right)^{2}}=\sqrt{400}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
k-16=20 k-16=-20
Thjeshto.
k=36 k=-4
Mblidh 16 në të dyja anët e ekuacionit.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}