Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej a
Tick mark Image

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

a^{2}+a-5=0
Të gjitha ekuacionet e formës ax^{2}+bx+c=0 mund të zgjidhen duke përdorur formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Formula e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë jep dy zgjidhje, një kur ± është mbledhje dhe një kur është zbritje.
a=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\left(-5\right)}}{2}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me 1, b me 1 dhe c me -5 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
a=\frac{-1±\sqrt{1-4\left(-5\right)}}{2}
Ngri në fuqi të dytë 1.
a=\frac{-1±\sqrt{1+20}}{2}
Shumëzo -4 herë -5.
a=\frac{-1±\sqrt{21}}{2}
Mblidh 1 me 20.
a=\frac{\sqrt{21}-1}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin a=\frac{-1±\sqrt{21}}{2} kur ± është plus. Mblidh -1 me \sqrt{21}.
a=\frac{-\sqrt{21}-1}{2}
Tani zgjidhe ekuacionin a=\frac{-1±\sqrt{21}}{2} kur ± është minus. Zbrit \sqrt{21} nga -1.
a=\frac{\sqrt{21}-1}{2} a=\frac{-\sqrt{21}-1}{2}
Ekuacioni është zgjidhur tani.
a^{2}+a-5=0
Ekuacionet e shkallës së dytë si ky mund të zgjidhen duke plotësuar katrorin. Për të plotësuar katrorin, ekuacioni duhet të jetë në fillim në formën x^{2}+bx=c.
a^{2}+a-5-\left(-5\right)=-\left(-5\right)
Mblidh 5 në të dyja anët e ekuacionit.
a^{2}+a=-\left(-5\right)
Zbritja e -5 nga vetja e tij jep 0.
a^{2}+a=5
Zbrit -5 nga 0.
a^{2}+a+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}=5+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}
Pjesëto 1, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë \frac{1}{2}. Më pas mblidh katrorin e \frac{1}{2} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
a^{2}+a+\frac{1}{4}=5+\frac{1}{4}
Ngri në fuqi të dytë \frac{1}{2} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
a^{2}+a+\frac{1}{4}=\frac{21}{4}
Mblidh 5 me \frac{1}{4}.
\left(a+\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{21}{4}
Faktori a^{2}+a+\frac{1}{4}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(a+\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{21}{4}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
a+\frac{1}{2}=\frac{\sqrt{21}}{2} a+\frac{1}{2}=-\frac{\sqrt{21}}{2}
Thjeshto.
a=\frac{\sqrt{21}-1}{2} a=\frac{-\sqrt{21}-1}{2}
Zbrit \frac{1}{2} nga të dyja anët e ekuacionit.