Gjej k (complex solution)
\left\{\begin{matrix}\\k=-2x\text{, }&\text{unconditionally}\\k\in \mathrm{C}\text{, }&x=3\end{matrix}\right.
Gjej k
\left\{\begin{matrix}\\k=-2x\text{, }&\text{unconditionally}\\k\in \mathrm{R}\text{, }&x=3\end{matrix}\right.
Gjej x
x=-\frac{k}{2}
x=3
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
2x^{2}+kx-6x-3k=0
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar k-6 me x.
kx-6x-3k=-2x^{2}
Zbrit 2x^{2} nga të dyja anët. Një numër i zbritur nga zero është i barabartë me atë numër me shenjë negative.
kx-3k=-2x^{2}+6x
Shto 6x në të dyja anët.
\left(x-3\right)k=-2x^{2}+6x
Kombino të gjitha kufizat që përmbajnë k.
\left(x-3\right)k=6x-2x^{2}
Ekuacioni është në formën standarde.
\frac{\left(x-3\right)k}{x-3}=\frac{2x\left(3-x\right)}{x-3}
Pjesëto të dyja anët me -3+x.
k=\frac{2x\left(3-x\right)}{x-3}
Pjesëtimi me -3+x zhbën shumëzimin me -3+x.
k=-2x
Pjesëto 2x\left(3-x\right) me -3+x.
2x^{2}+kx-6x-3k=0
Përdor vetinë e shpërndarjes për të shumëzuar k-6 me x.
kx-6x-3k=-2x^{2}
Zbrit 2x^{2} nga të dyja anët. Një numër i zbritur nga zero është i barabartë me atë numër me shenjë negative.
kx-3k=-2x^{2}+6x
Shto 6x në të dyja anët.
\left(x-3\right)k=-2x^{2}+6x
Kombino të gjitha kufizat që përmbajnë k.
\left(x-3\right)k=6x-2x^{2}
Ekuacioni është në formën standarde.
\frac{\left(x-3\right)k}{x-3}=\frac{2x\left(3-x\right)}{x-3}
Pjesëto të dyja anët me -3+x.
k=\frac{2x\left(3-x\right)}{x-3}
Pjesëtimi me -3+x zhbën shumëzimin me -3+x.
k=-2x
Pjesëto 2x\left(3-x\right) me -3+x.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}