Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x, y
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

6x-7y=4
Merr parasysh ekuacionin e parë. Zbrit 7y nga të dyja anët.
2x-14y=-1
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Zbrit 1 nga të dyja anët. Një numër i zbritur nga zero është i barabartë me atë numër me shenjë negative.
6x-7y=4,2x-14y=-1
Për të zgjidhur një çift ekuacionesh duke përdorur zëvendësimin, në fillim zgjidh njërin prej ekuacioneve për njërën prej ndryshoreve. Më pas zëvendësoje rezultatin për atë ndryshore në ekuacionin tjetër.
6x-7y=4
Zgjidh njërin prej ekuacioneve dhe gjej x duke veçuar x në anën e majtë të shenjës së barazimit.
6x=7y+4
Mblidh 7y në të dyja anët e ekuacionit.
x=\frac{1}{6}\left(7y+4\right)
Pjesëto të dyja anët me 6.
x=\frac{7}{6}y+\frac{2}{3}
Shumëzo \frac{1}{6} herë 7y+4.
2\left(\frac{7}{6}y+\frac{2}{3}\right)-14y=-1
Zëvendëso x me \frac{7y}{6}+\frac{2}{3} në ekuacionin tjetër, 2x-14y=-1.
\frac{7}{3}y+\frac{4}{3}-14y=-1
Shumëzo 2 herë \frac{7y}{6}+\frac{2}{3}.
-\frac{35}{3}y+\frac{4}{3}=-1
Mblidh \frac{7y}{3} me -14y.
-\frac{35}{3}y=-\frac{7}{3}
Zbrit \frac{4}{3} nga të dyja anët e ekuacionit.
y=\frac{1}{5}
Pjesëto të dyja anët e ekuacionit me -\frac{35}{3}, që është njëlloj sikur t'i shumëzosh të dyja anët me të anasjelltën e thyesës.
x=\frac{7}{6}\times \frac{1}{5}+\frac{2}{3}
Zëvendëso y me \frac{1}{5} në x=\frac{7}{6}y+\frac{2}{3}. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
x=\frac{7}{30}+\frac{2}{3}
Shumëzo \frac{7}{6} herë \frac{1}{5} duke shumëzuar numëruesin herë numëruesin dhe emëruesin herë emëruesin. Më pas thjeshtoje thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=\frac{9}{10}
Mblidh \frac{2}{3} me \frac{7}{30} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=\frac{9}{10},y=\frac{1}{5}
Sistemi është zgjidhur tani.
6x-7y=4
Merr parasysh ekuacionin e parë. Zbrit 7y nga të dyja anët.
2x-14y=-1
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Zbrit 1 nga të dyja anët. Një numër i zbritur nga zero është i barabartë me atë numër me shenjë negative.
6x-7y=4,2x-14y=-1
Vendos ekuacionet në formën standarde dhe më pas përdor matricat për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve.
\left(\begin{matrix}6&-7\\2&-14\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\-1\end{matrix}\right)
Shkruaj ekuacionet në formë matrice.
inverse(\left(\begin{matrix}6&-7\\2&-14\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6&-7\\2&-14\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&-7\\2&-14\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-1\end{matrix}\right)
Shumëzo majtas ekuacionit me matricën e kundërt të \left(\begin{matrix}6&-7\\2&-14\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&-7\\2&-14\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-1\end{matrix}\right)
Prodhimi i një matrice me të kundërtën e saj është matrica e identitetit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&-7\\2&-14\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-1\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat në anën e majtë të shenjës së barazimit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{14}{6\left(-14\right)-\left(-7\times 2\right)}&-\frac{-7}{6\left(-14\right)-\left(-7\times 2\right)}\\-\frac{2}{6\left(-14\right)-\left(-7\times 2\right)}&\frac{6}{6\left(-14\right)-\left(-7\times 2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\-1\end{matrix}\right)
Për matricën 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matrica e anasjelltë është \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), kështu që ekuacioni i matricës mund të rishkruhet si problem i shumëzimit të matricave.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{5}&-\frac{1}{10}\\\frac{1}{35}&-\frac{3}{35}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\-1\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{5}\times 4-\frac{1}{10}\left(-1\right)\\\frac{1}{35}\times 4-\frac{3}{35}\left(-1\right)\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{9}{10}\\\frac{1}{5}\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
x=\frac{9}{10},y=\frac{1}{5}
Nxirr elementet e matricës x dhe y.
6x-7y=4
Merr parasysh ekuacionin e parë. Zbrit 7y nga të dyja anët.
2x-14y=-1
Merr parasysh ekuacionin e dytë. Zbrit 1 nga të dyja anët. Një numër i zbritur nga zero është i barabartë me atë numër me shenjë negative.
6x-7y=4,2x-14y=-1
Për të zgjidhur nëpërmjet eliminimit, koeficientet e njërës prej ndryshoreve duhet të jenë të njëjtë në të dyja ekuacionet në mënyrë që ndryshorja të thjeshtohet kur një ekuacion të zbritet nga tjetri.
2\times 6x+2\left(-7\right)y=2\times 4,6\times 2x+6\left(-14\right)y=6\left(-1\right)
Për ta bërë 6x të barabartë me 2x, shumëzo të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të parë me 2 dhe të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të dytë me 6.
12x-14y=8,12x-84y=-6
Thjeshto.
12x-12x-14y+84y=8+6
Zbrit 12x-84y=-6 nga 12x-14y=8 duke zbritur kufizat e ngjashme në secilën anë të shenjës së barazimit.
-14y+84y=8+6
Mblidh 12x me -12x. Shprehjet 12x dhe -12x thjeshtohen, duke e lënë ekuacionin vetëm me një ndryshore që mund të gjendet.
70y=8+6
Mblidh -14y me 84y.
70y=14
Mblidh 8 me 6.
y=\frac{1}{5}
Pjesëto të dyja anët me 70.
2x-14\times \frac{1}{5}=-1
Zëvendëso y me \frac{1}{5} në 2x-14y=-1. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
2x-\frac{14}{5}=-1
Shumëzo -14 herë \frac{1}{5}.
2x=\frac{9}{5}
Mblidh \frac{14}{5} në të dyja anët e ekuacionit.
x=\frac{9}{10}
Pjesëto të dyja anët me 2.
x=\frac{9}{10},y=\frac{1}{5}
Sistemi është zgjidhur tani.