Gjej x, y
x = -\frac{35}{8} = -4\frac{3}{8} = -4.375
y=-\frac{1}{4}=-0.25
Grafiku
Share
Kopjuar në clipboard
4x+2y=-18,-2x-5y=10
Për të zgjidhur një çift ekuacionesh duke përdorur zëvendësimin, në fillim zgjidh njërin prej ekuacioneve për njërën prej ndryshoreve. Më pas zëvendësoje rezultatin për atë ndryshore në ekuacionin tjetër.
4x+2y=-18
Zgjidh njërin prej ekuacioneve dhe gjej x duke veçuar x në anën e majtë të shenjës së barazimit.
4x=-2y-18
Zbrit 2y nga të dyja anët e ekuacionit.
x=\frac{1}{4}\left(-2y-18\right)
Pjesëto të dyja anët me 4.
x=-\frac{1}{2}y-\frac{9}{2}
Shumëzo \frac{1}{4} herë -2y-18.
-2\left(-\frac{1}{2}y-\frac{9}{2}\right)-5y=10
Zëvendëso x me \frac{-y-9}{2} në ekuacionin tjetër, -2x-5y=10.
y+9-5y=10
Shumëzo -2 herë \frac{-y-9}{2}.
-4y+9=10
Mblidh y me -5y.
-4y=1
Zbrit 9 nga të dyja anët e ekuacionit.
y=-\frac{1}{4}
Pjesëto të dyja anët me -4.
x=-\frac{1}{2}\left(-\frac{1}{4}\right)-\frac{9}{2}
Zëvendëso y me -\frac{1}{4} në x=-\frac{1}{2}y-\frac{9}{2}. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
x=\frac{1}{8}-\frac{9}{2}
Shumëzo -\frac{1}{2} herë -\frac{1}{4} duke shumëzuar numëruesin herë numëruesin dhe emëruesin herë emëruesin. Më pas thjeshtoje thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=-\frac{35}{8}
Mblidh -\frac{9}{2} me \frac{1}{8} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=-\frac{35}{8},y=-\frac{1}{4}
Sistemi është zgjidhur tani.
4x+2y=-18,-2x-5y=10
Vendos ekuacionet në formën standarde dhe më pas përdor matricat për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve.
\left(\begin{matrix}4&2\\-2&-5\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-18\\10\end{matrix}\right)
Shkruaj ekuacionet në formë matrice.
inverse(\left(\begin{matrix}4&2\\-2&-5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4&2\\-2&-5\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&2\\-2&-5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-18\\10\end{matrix}\right)
Shumëzo majtas ekuacionit me matricën e kundërt të \left(\begin{matrix}4&2\\-2&-5\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&2\\-2&-5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-18\\10\end{matrix}\right)
Prodhimi i një matrice me të kundërtën e saj është matrica e identitetit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&2\\-2&-5\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-18\\10\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat në anën e majtë të shenjës së barazimit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{5}{4\left(-5\right)-2\left(-2\right)}&-\frac{2}{4\left(-5\right)-2\left(-2\right)}\\-\frac{-2}{4\left(-5\right)-2\left(-2\right)}&\frac{4}{4\left(-5\right)-2\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-18\\10\end{matrix}\right)
Për matricën 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matrica e anasjelltë është \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), kështu që ekuacioni i matricës mund të rishkruhet si problem i shumëzimit të matricave.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{5}{16}&\frac{1}{8}\\-\frac{1}{8}&-\frac{1}{4}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-18\\10\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{5}{16}\left(-18\right)+\frac{1}{8}\times 10\\-\frac{1}{8}\left(-18\right)-\frac{1}{4}\times 10\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{35}{8}\\-\frac{1}{4}\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
x=-\frac{35}{8},y=-\frac{1}{4}
Nxirr elementet e matricës x dhe y.
4x+2y=-18,-2x-5y=10
Për të zgjidhur nëpërmjet eliminimit, koeficientet e njërës prej ndryshoreve duhet të jenë të njëjtë në të dyja ekuacionet në mënyrë që ndryshorja të thjeshtohet kur një ekuacion të zbritet nga tjetri.
-2\times 4x-2\times 2y=-2\left(-18\right),4\left(-2\right)x+4\left(-5\right)y=4\times 10
Për ta bërë 4x të barabartë me -2x, shumëzo të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të parë me -2 dhe të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të dytë me 4.
-8x-4y=36,-8x-20y=40
Thjeshto.
-8x+8x-4y+20y=36-40
Zbrit -8x-20y=40 nga -8x-4y=36 duke zbritur kufizat e ngjashme në secilën anë të shenjës së barazimit.
-4y+20y=36-40
Mblidh -8x me 8x. Shprehjet -8x dhe 8x thjeshtohen, duke e lënë ekuacionin vetëm me një ndryshore që mund të gjendet.
16y=36-40
Mblidh -4y me 20y.
16y=-4
Mblidh 36 me -40.
y=-\frac{1}{4}
Pjesëto të dyja anët me 16.
-2x-5\left(-\frac{1}{4}\right)=10
Zëvendëso y me -\frac{1}{4} në -2x-5y=10. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
-2x+\frac{5}{4}=10
Shumëzo -5 herë -\frac{1}{4}.
-2x=\frac{35}{4}
Zbrit \frac{5}{4} nga të dyja anët e ekuacionit.
x=-\frac{35}{8}
Pjesëto të dyja anët me -2.
x=-\frac{35}{8},y=-\frac{1}{4}
Sistemi është zgjidhur tani.
Shembuj
Ekuacioni quadratik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuacioni linear
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ekuacioni i njëkohshëm
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencimi
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrimi
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitet
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}