Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

\left(-x\right)x+10\left(-x\right)-x-10-12=0
Apliko vetinë e shpërndarjes duke shumëzuar çdo kufizë të -x-1 me çdo kufizë të x+10.
\left(-x\right)x+10\left(-x\right)-x-22=0
Zbrit 12 nga -10 për të marrë -22.
-x^{2}+10\left(-1\right)x-x-22=0
Shumëzo x me x për të marrë x^{2}.
-x^{2}-10x-x-22=0
Shumëzo 10 me -1 për të marrë -10.
-x^{2}-11x-22=0
Kombino -10x dhe -x për të marrë -11x.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{\left(-11\right)^{2}-4\left(-1\right)\left(-22\right)}}{2\left(-1\right)}
Ky ekuacion është në formën standarde: ax^{2}+bx+c=0. Zëvendëso a me -1, b me -11 dhe c me -22 në formulën e zgjidhjes së ekuacioneve të shkallës së dytë, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-4\left(-1\right)\left(-22\right)}}{2\left(-1\right)}
Ngri në fuqi të dytë -11.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+4\left(-22\right)}}{2\left(-1\right)}
Shumëzo -4 herë -1.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-88}}{2\left(-1\right)}
Shumëzo 4 herë -22.
x=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{33}}{2\left(-1\right)}
Mblidh 121 me -88.
x=\frac{11±\sqrt{33}}{2\left(-1\right)}
E kundërta e -11 është 11.
x=\frac{11±\sqrt{33}}{-2}
Shumëzo 2 herë -1.
x=\frac{\sqrt{33}+11}{-2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{11±\sqrt{33}}{-2} kur ± është plus. Mblidh 11 me \sqrt{33}.
x=\frac{-\sqrt{33}-11}{2}
Pjesëto 11+\sqrt{33} me -2.
x=\frac{11-\sqrt{33}}{-2}
Tani zgjidhe ekuacionin x=\frac{11±\sqrt{33}}{-2} kur ± është minus. Zbrit \sqrt{33} nga 11.
x=\frac{\sqrt{33}-11}{2}
Pjesëto 11-\sqrt{33} me -2.
x=\frac{-\sqrt{33}-11}{2} x=\frac{\sqrt{33}-11}{2}
Ekuacioni është zgjidhur tani.
\left(-x\right)x+10\left(-x\right)-x-10-12=0
Apliko vetinë e shpërndarjes duke shumëzuar çdo kufizë të -x-1 me çdo kufizë të x+10.
\left(-x\right)x+10\left(-x\right)-x-22=0
Zbrit 12 nga -10 për të marrë -22.
\left(-x\right)x+10\left(-x\right)-x=22
Shto 22 në të dyja anët. Një numër i mbledhur me zero është i barabartë me atë numër.
-x^{2}+10\left(-1\right)x-x=22
Shumëzo x me x për të marrë x^{2}.
-x^{2}-10x-x=22
Shumëzo 10 me -1 për të marrë -10.
-x^{2}-11x=22
Kombino -10x dhe -x për të marrë -11x.
\frac{-x^{2}-11x}{-1}=\frac{22}{-1}
Pjesëto të dyja anët me -1.
x^{2}+\left(-\frac{11}{-1}\right)x=\frac{22}{-1}
Pjesëtimi me -1 zhbën shumëzimin me -1.
x^{2}+11x=\frac{22}{-1}
Pjesëto -11 me -1.
x^{2}+11x=-22
Pjesëto 22 me -1.
x^{2}+11x+\left(\frac{11}{2}\right)^{2}=-22+\left(\frac{11}{2}\right)^{2}
Pjesëto 11, koeficientin e kufizës x, me 2 për të marrë \frac{11}{2}. Më pas mblidh katrorin e \frac{11}{2} në të dyja anët e ekuacionit. Ky hap e bën anën e majtë të ekuacionit një katror të përsosur.
x^{2}+11x+\frac{121}{4}=-22+\frac{121}{4}
Ngri në fuqi të dytë \frac{11}{2} duke ngritur në fuqi të dytë që të dy, numëruesin dhe emëruesin e thyesës.
x^{2}+11x+\frac{121}{4}=\frac{33}{4}
Mblidh -22 me \frac{121}{4}.
\left(x+\frac{11}{2}\right)^{2}=\frac{33}{4}
Faktori x^{2}+11x+\frac{121}{4}. Në përgjithësi, kur x^{2}+bx+c është një katror perfekt, mund të faktorizohet gjithmonë si \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{11}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{33}{4}}
Gjej rrënjën katrore të të dyja anëve të ekuacionit.
x+\frac{11}{2}=\frac{\sqrt{33}}{2} x+\frac{11}{2}=-\frac{\sqrt{33}}{2}
Thjeshto.
x=\frac{\sqrt{33}-11}{2} x=\frac{-\sqrt{33}-11}{2}
Zbrit \frac{11}{2} nga të dyja anët e ekuacionit.