Kaloni tek përmbajtja kryesore
Gjej x, y
Tick mark Image
Grafiku

Probleme të ngjashme nga kërkimi në ueb

Share

-4x+y=-15,2x-3y=5
Për të zgjidhur një çift ekuacionesh duke përdorur zëvendësimin, në fillim zgjidh njërin prej ekuacioneve për njërën prej ndryshoreve. Më pas zëvendësoje rezultatin për atë ndryshore në ekuacionin tjetër.
-4x+y=-15
Zgjidh njërin prej ekuacioneve dhe gjej x duke veçuar x në anën e majtë të shenjës së barazimit.
-4x=-y-15
Zbrit y nga të dyja anët e ekuacionit.
x=-\frac{1}{4}\left(-y-15\right)
Pjesëto të dyja anët me -4.
x=\frac{1}{4}y+\frac{15}{4}
Shumëzo -\frac{1}{4} herë -y-15.
2\left(\frac{1}{4}y+\frac{15}{4}\right)-3y=5
Zëvendëso x me \frac{15+y}{4} në ekuacionin tjetër, 2x-3y=5.
\frac{1}{2}y+\frac{15}{2}-3y=5
Shumëzo 2 herë \frac{15+y}{4}.
-\frac{5}{2}y+\frac{15}{2}=5
Mblidh \frac{y}{2} me -3y.
-\frac{5}{2}y=-\frac{5}{2}
Zbrit \frac{15}{2} nga të dyja anët e ekuacionit.
y=1
Pjesëto të dyja anët e ekuacionit me -\frac{5}{2}, që është njëlloj sikur t'i shumëzosh të dyja anët me të anasjelltën e thyesës.
x=\frac{1+15}{4}
Zëvendëso y me 1 në x=\frac{1}{4}y+\frac{15}{4}. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
x=4
Mblidh \frac{15}{4} me \frac{1}{4} duke gjetur një emërues të përbashkët dhe duke mbledhur numëruesit. Pastaj zvogëlo thyesën në kufizat më të vogla nëse është e mundur.
x=4,y=1
Sistemi është zgjidhur tani.
-4x+y=-15,2x-3y=5
Vendos ekuacionet në formën standarde dhe më pas përdor matricat për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve.
\left(\begin{matrix}-4&1\\2&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-15\\5\end{matrix}\right)
Shkruaj ekuacionet në formë matrice.
inverse(\left(\begin{matrix}-4&1\\2&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-4&1\\2&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-4&1\\2&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\5\end{matrix}\right)
Shumëzo majtas ekuacionit me matricën e kundërt të \left(\begin{matrix}-4&1\\2&-3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-4&1\\2&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\5\end{matrix}\right)
Prodhimi i një matrice me të kundërtën e saj është matrica e identitetit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-4&1\\2&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\5\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat në anën e majtë të shenjës së barazimit.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{-4\left(-3\right)-2}&-\frac{1}{-4\left(-3\right)-2}\\-\frac{2}{-4\left(-3\right)-2}&-\frac{4}{-4\left(-3\right)-2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-15\\5\end{matrix}\right)
Për matricën 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), matrica e anasjelltë është \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), kështu që ekuacioni i matricës mund të rishkruhet si problem i shumëzimit të matricave.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{10}&-\frac{1}{10}\\-\frac{1}{5}&-\frac{2}{5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-15\\5\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{10}\left(-15\right)-\frac{1}{10}\times 5\\-\frac{1}{5}\left(-15\right)-\frac{2}{5}\times 5\end{matrix}\right)
Shumëzo matricat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\1\end{matrix}\right)
Bëj veprimet.
x=4,y=1
Nxirr elementet e matricës x dhe y.
-4x+y=-15,2x-3y=5
Për të zgjidhur nëpërmjet eliminimit, koeficientet e njërës prej ndryshoreve duhet të jenë të njëjtë në të dyja ekuacionet në mënyrë që ndryshorja të thjeshtohet kur një ekuacion të zbritet nga tjetri.
2\left(-4\right)x+2y=2\left(-15\right),-4\times 2x-4\left(-3\right)y=-4\times 5
Për ta bërë -4x të barabartë me 2x, shumëzo të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të parë me 2 dhe të gjitha kufizat në secilën anë të ekuacionit të dytë me -4.
-8x+2y=-30,-8x+12y=-20
Thjeshto.
-8x+8x+2y-12y=-30+20
Zbrit -8x+12y=-20 nga -8x+2y=-30 duke zbritur kufizat e ngjashme në secilën anë të shenjës së barazimit.
2y-12y=-30+20
Mblidh -8x me 8x. Shprehjet -8x dhe 8x thjeshtohen, duke e lënë ekuacionin vetëm me një ndryshore që mund të gjendet.
-10y=-30+20
Mblidh 2y me -12y.
-10y=-10
Mblidh -30 me 20.
y=1
Pjesëto të dyja anët me -10.
2x-3=5
Zëvendëso y me 1 në 2x-3y=5. Meqë ekuacioni që përftojmë përmban vetëm një ndryshore, mund ta gjesh x menjëherë.
2x=8
Mblidh 3 në të dyja anët e ekuacionit.
x=4
Pjesëto të dyja anët me 2.
x=4,y=1
Sistemi është zgjidhur tani.